Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Φέσωσαν τον ΕΦΚΑ με 23, 4 δισ. και δεν πληρώνουν!


Πάνω από τα μισά χρέη προς τον ΕΦΚΑ προέρχονται από (μόλις) το 3% των οφειλετών του και δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ, καθώς πρόκειται για μεγάλα ποσά και οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν οχυρωθεί έναντι των νομικών μέτρων του ΕΦΚΑ.
Το σύνολο των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ανέρχονταν σε 45,93 δισ. ευρώ, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου και ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 2.293.204.
Όπως φαίνεται στον πίνακα, από το συνολικό ποσό των οφειλών, τα 23,41 δισ. ευρώ (πάνω από το 50%), τα χρωστάνε 63.825 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έκαστο οφείλει ποσό άνω των 100.000 ευρώ.
Παρατηρείται δηλαδή ότι, το 2,7% των οφειλετών χρωστάει το 51% των συνολικών χρεών, ενώ το μέσο ποσό που χρωστάει κάθε ένας εξ αυτών είναι 366.000 ευρώ.
Όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή του και γι΄ αυτό ο ΕΦΚΑ, μέσω του ΚΕΑΟ, επικεντρώνονται στα μικρά χρέη που είναι πιο εύκολα να εισπραχθούν.
Επίσης, υπάρχουν οφειλέτες με χρέος από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ οι οποίοι ανέρχονται σε 3.715 και χρωστάνε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ 2.539 οφειλέτες χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολικά χρωστάνε περί τα 10,85 δισ. ευρώ.
Οι πατέντες για μη πληρωμή εισφορών
Το ερώτημα είναι πως δημιουργήθηκαν και πως διογκώθηκαν αυτά τα χρέη. Τις απαντήσεις τις δίνει το ίδιο το ΚΕΑΟ, μέσα από τις εκθέσεις του.
Με βάση τις διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του ΚΕΑΟ οι 5 πατέντες που χρησιμοποιούνται από επιτήδειους είναι οι ακόλουθες:
  • Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
  • Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
  • Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:
α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας,
β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας,
γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,
δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
  • Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
  • Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα