Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Εφορία: Ο λογαριασμός του Φεβρουαρίου – Τέλος χρόνου για ψηφιακή ακινησία και χωριστές δηλώσεις


Δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους είναι ο Φεβρουάριος αφού είναι γεμάτος με πληρωμές φόρων αλλά και υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να μπουν πάνω από 2 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας κλείνοντας τις εκκρεμότητες του 2023, να καλυφθούν οι δόσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ταυτόχρονα λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ψηφιακή ακινησία αλλά και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.
Οι υποχρεώσεις
Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν :
  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 που ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.
  • Μία ακόμη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Τη δόση των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
Τέλος χρόνου για ψηφιακή ακινησία και χωριστές δηλώσεις
Παράλληλα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι πρέπει να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν σε δηλώσεις για:
  • Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
  • Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2024. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023.Η γνωστοποίηση της επιλογής γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosisείτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους. Σε περίπτωση ανάκλησης, και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης σε επόμενο έτος, πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά για το έτος αυτό, από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων, μέχρι την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα