Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γιάννης Δημαράς: Το αουτσάιντερ που έγινε φαβορί

Ο αντάρτης που στην Ιπποκράτους εκτιμούσαν ότι θα έκοβε «ένα 10%» από τον επίσημο υποψήφιο διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τη νίκη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
 
Oι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν αέρα στα πανιά του κ. Ι. Δημαρά, ο ίδιος όμως παραμένει πιστός στο προφίλ χαμηλών τόνων που έχει οικοδομήσει. «Αν αποδειχθεί στην κάλπη ότι έτσι έχουν τα πράγματα, μεγαλώνει η ευθύνη και το καθήκον μας» δηλώνει. «Οποιος κατεβαίνει σε δημόσια αναμέτρηση έχει στόχο να πετύχει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα προβάδισμα στην πρότασή μας για την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό μας ευχαριστεί αλλά δεν μας καθησυχάζει» προσθέτει.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι η αναμέτρηση στην Αττική θα είναι ντέρμπι ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρό και στον «αντάρτη» του ίδιου κόμματος. Οι δύο υποψήφιοι είναι φίλοι από παλιά και παρά τη σκληρή μάχη που δίδεται για την περιφέρεια η αναμέτρηση δεν έχει εκτραπεί σε προσωπική αντιπαράθεση. Ο κ. Δημαράς ξεκίνησε ως αουτσάιντερ το οποίο θα έκοβε «ένα 10%» από τον επίσημο υποψήφιο, όπως εκτιμούσαν, από το καλοκαίρι ακόμη, μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων στην Ιπποκράτους, αλλά κανένας δεν τον θεώρησε αξιόλογο υποψήφιο. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η συνάντηση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων με έναν υποψήφιο ο οποίος δεν δίστασε να ταχθεί κατά του μνημονίου με προσωπικό κόστος και δεν προσπάθησε στη συνέχεια να εξαργυρώσει τη «θυσία» του πυροδότησε στοιχεία ανατροπής στο παραδοσιακό εκλογικό σκηνικό.

Ο κ. Δημαράς έχει έναν λόγο υπέρ των αδύναμων στρωμάτων, χωρίς ακρότητες. Γίνεται εύκολα αποδεκτός από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, χωρίς να αισθάνονται ότι προδίδουν τον χώρο τους. Το ερώτημα που τίθεται από στελέχη του ΠαΣοΚ αν εκτός από αγαπητός είναι και κατάλληλος για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, ενός περίπλοκου και απαιτητικού θεσμού όπως περιγράφεται στον «Καλλικράτη», δεν φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακρι βώς θα συμβεί μετά τις εκλογές και απλώς επέλεξαν έναν, κατά τη γνώμη τους, ανώδυνο τρόπο για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση.

Μολονότι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αρμα Πολιτών» έχει ταυτιστεί με την αντιμνημονιακή πολιτική, ο ίδιος κατεβαίνει στις εκλογές με σημαία τον «Καλλικράτη». «Εγώ τον ψήφισα τον “Καλλικράτη” στη Βουλή και πιστεύω σε αυτή τη μεταρρύθμιση» παρατηρεί. Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα αντιμετωπίσει το στενό μαρκάρισμα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην περίπτωση που αναδειχθεί νικητής στις εκλογές. Η ΝΔ αναμένεται ότι θα μιλάει για νίκη της αντιμνημονιακής συμμαχίας και το ΠαΣοΚ δεν θα στραφεί εναντίον ενός εκλεγμένου περιφερειάρχη που προέρχεται από τα σπλάχνα του. Ο κ. Δημαράς πάντως επιμένει στην ανεξαρτησία του. «Θα είναι άκαιρο, ψευδεπίγραφο και άτοπο να μας διεκδικήσει οποιοδήποτε κόμμα. Δεν αρνούμαι την πολιτική καταγωγή μου, αλλά πιστεύω ότι οι μόνοι που μπορούν να μας διεκδικήσουν είναι οι πολίτες που θα μας δώσουν την ψήφο τους» λέει.

Επιχείρηση συσπείρωση από τον Γιώργο

Επικεφαλής προσωπικά της μάχης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τέθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου και με τη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο βράδυ αναμένεται να δώσει το σύνθημα για την τελική αντεπίθεση δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει την εκλογική βάση του ΠαΣοΚ και να ενισχύσει την απήχηση των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος που συναντούν πολλά εμπόδια εμπλέκεται πλέον ο ίδιος. Υπό τη σκιά των δημοσκοπήσεων και των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου πολιτικοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής.

Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια του Πρωθυπουργού έχει η Αττική, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια που αποτελεί το «βαρόμετρο» των εκλογών, όπου θα επιχειρηθεί να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα, καθώς ο εκλεκτός της Ιπποκράτους κ. Ι. Σγουρός πιέζεται πολιτικά από τον «αντάρτη» κ. Ι. Δημαρά. Η διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου αναμένεται να αποτελέσει ένα βήμα για την προβολή του διλήμματος των εκλογών: «συνέχιση της προσπάθειας ή χρεοκοπία». Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη προβολή στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου, όπως η χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους και η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους. Επίσης, με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει, όπως θα το κάνει και στις περιοδείες του, στην κριτική της αντιπολίτευσης και ειδικά της ΝΔ, εμμένοντας στην αναγκαιότητα των μέτρων που ελήφθησαν. Ακόμη, θα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το έλλειμμα, παρά τις ενστάσεις και τις αντίθετες προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

5 σχόλια:

  1. ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ , ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;
    ΤΙ ΛΕΕΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ; ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΡΩΤΆΝΕ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ....... ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τΙ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ; ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ; ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΩ ΒΟΛΤΑ!!!!!
    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θέλει να μας πει; τι βγήκε να μας πει;
    Παει ο Σωτηρόπουλος! τον πίνηξε!!!!!
    Ούτε 30% δεν πρόκειται να πάρει!!!!!
    Σωτηρόπουλε, κράτα αποστάσεις !!!! θα σε πνίξει μια ωρα αρχίτερα!!!!!
    Αιωνία του η μνήμη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας ΠΑΣΟΚΟΣΟκτωβρίου 25, 2010

    Ρε μάγκες, δημοψήφισμα έχουμε μεθαύριο;
    Τι μας λεέι τόση ώρα αυτός ο βλάκας;
    Να ψηφίσουμε τους καλύτερους αυτοδιοικητικούς ή όχι;
    Όποιος καταλάβει, να μου πεί και μένα!!!!!
    Α... ρε Γιώρη!!!!!!Πάει και αυτός!!!!
    Παρτο αλλιώς Γιώρη! Πάρτο αλλιώς!!!!!!
    Αλλος γαι την Ασούτενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιός θα μας πει, γιατί το έκανε ο Παπανδρέου αυτό, απόψε;
    Αλήθεια βαρέθηκα να τον ακούω και στο τέλος δεν κατάλαβα τίποτα!!!!!
    Μας ζήτησε να ψηφίσουμε τους αρεστούς στο ΠΑΣΟΚ για να σωθεί η χώρα;
    Δηλαδή άμα ψηφίσω έναν άξιο και καλό Νεοδημοκράτη ή Αριστερό, θα καταστρέψω την χώρα μου;
    Όσοι δδηλαδή ψηφίσουν Κόλλια, Κουκούμη, Άκυρο, λευκό ή δεν έρθουν να ψηφίσουν γιατί δεν έχουν φράγκο, καταστρέφουνν την χώρα μας;
    Τι φασιστικά πράγματα είναι αυτά;
    Δηλαδή άμα ψηφίσω Σωτηρόπουλο, θα Σωθεί;
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΌΛΟΙ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα