«Αν τώρα σταματήσουμε θα χαθούν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού»
«Προσκλητήριο ευθύνης» στα εκατομμύρια των Ελλήνων που συγκροτούν το κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ανέλαβε προ ενός έτους μία δύσκολη κατάσταση. «Δεν δίστασα» δήλωσε «πήραμε δύσκολες αποφάσεις, ο κόσμος έκανε θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές πέτυχαν το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης ιστορικά. Ήδη», πρόσθεσε, «φαίνεται φως στο τούνελ και τα πρώτε θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και αυτών των θυσιών είναι ορατά».
Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι αν δεν συνεχιστούν αλλαγές και αν δεν θεραπευτούν τα αίτια της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένοι και η ώρα να γυρίσει πίσω από όπου ξεκίνησε: ενώπιον της χρεοκοπίας και της απαξίωσης.
Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής
«Δεν ζητώ επαίνους. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά. Αυτό είναι το στοίχημα. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση. Δεν αρκεί όμως η δική μου απόφαση. Ζητώ αυτή την απόφαση και από τον ελληνικό λαό».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «προσκλητήριο ευθύνης στις δυνάμεις που συγκροτούν το κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής», να στείλουν μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», ότι «αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν θα μείνει στη μέση».
«Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτόγνωρες αυτές τις εκλογές, όχι μόνο των αλλαγών που επιφέρει ο «Καλλικράτης» αλλά και γιατί «βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
«Ο συναγερμός δεν έχει λήξει» τόνισε. Στις εκλογές -συμπλήρωσε- πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι η πορεία δεν θα ανακοπεί, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 ως «το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο» για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών·. Το 2012 έτος που η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο· το 2013 ως τη χρονιά εξόδου από το μνημόνιο.
«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά προσέθεσε ότι «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού».
«Οχι» σε νέα μέτρα
Το 2011 θα γίνουν θεσμικές αλλαγές που αποκαθιστούν το αίσθημα της δικαιοσύνης μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αντίθετα, όπως είπε,, με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Διευκρινίζοντας τη θέση του σημείωσε ότι τα κριτήρια των περιφερειακών εκλογών πρέπει να είναι αυτοδιοικητικά, «άλλοι έθεσαν άλλα κριτήρια». Το αποτέλεσμα των εκλογών και άλλες εξελίξεις «θα συναθροιστούν και θα αξιολογηθούν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Προσέθεσε δε ότι «όποιος νομίζει ότι αδυνατίζοντας τη κυβέρνηση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, κάνει λάθος».
Στην πρώτη της ερώτηση, η Μ. Χούκλη επικεντρώθηκε στις αναφορές του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ρωτώντας τον Γ. Παπανδρέου εάν πιστεύει πως με τέτοιες συζητήσεις προωθείται η εικόνα σταθερότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν ήταν ο εκείνος που άλλαξε την «ατζέντα» της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά μετά τον λόγο της αντιπολίτευσης προσπάθησε να «ρίξει φως στον πραγματικό χαρακτήρα της κάλπης» -δηλαδή, μαζί με τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα, τη σημασία του μηνύματος ότι η «χώρα προχωρά προς τα εμπρός».
Οι αγορές και όσοι «έχουν στοιχηματίσει στην αποτυχία της Ελλάδας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα αξιοποιήσουν κάθε μήνυμα που μπορεί να ερμηνευτεί ως ήττα της Αθήνας –υποστηρίζοντας ότι έτσι θα χρησιμοποιηθεί ό,τι μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος διαμαρτυρίας.
Σε διευκρίνιση για πιθανά νέα μέτρα μετά την αναθεώρηση της Eurostat, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις», καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Με «κάθε βήμα εμπρός», συνέχισε, θα αποδίδεται ό,τι είναι δυνατόν στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα βοήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους που αναγγέλθηκε πρόσφατα.
Λεφτά υπάρχουν;
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας, γύρω από το «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου θύμισε ότι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών πριν από τις Οκτωβρίου 2009 ρώτησε τον κ. Καραμανλή αν είναι ή δεν είναι τα οικονομικά στοιχεία ακριβή. «Δεν μου απάντησε. Και όχι μόνο δεν μου απάντησε αλλά λίγο πριν από τις εκλογές έστειλε στις Βρυξέλλες ψευδή στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός. «Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα, αν θέλετε. Μπορούμε να λέμε μετά ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Αυτό χτίζουμε κάθε μέρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης εάν δεν είχε ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας για το εάν μπορεί ή όχι να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών με την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες οικονομίες. Όπως αποκάλυψε οι Βρυξέλλες ενέκριναν αυτό το πρόγραμμα των αναλγών «του νοικοκυρέματος» που πρότεινε και ότι, όπως είπε, «το θεώρησαν αξιόπιστο».
Εντούτοις, όπως περιέγραψε υπήρχε μία κρίση στη διεθνή οικονομία, ένας φόβος που ξέσπασε πάνω στην Ελλάδα. «Κανείς δεν μπορούσε να αξιολογήσει ότι αυτό το μένος της αγοράς θα χτύπαγε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο». Για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης. «Εκεί άργησε η Ευρώπη. Αν είχε πάει πιο γρήγορα θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Ήταν αυτή η βόμβα που παραλίγο να σκάσει στα χέρια μας. Αλλά δεν έσκασε. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε.
Μείωση φόρων;
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σκέψη για μείωση των φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός συσχέτισε την αύξηση των φόρων με την φοροδιαφυγή: «Να μειώσουμε τους φόρους, με την εγγύηση ότι θα εισπράττονται όλοι» ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως όταν ο ίδιος θέτει αυτό το ζήτημα στους επιχειρηματικούς φορείς, δεν μπορούν να του εγγυηθούν πλήρη καταβολή της φορολογίας από όλους.
«Όσο δεν έχουμε ευνομία, όσο δεν καταλαβαίνει ο πολίτης ότι ο φόρος είναι κοινωνική αλληλεγγύη και η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, το κράτος πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι φορολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν μόνο αυξήσεις αλλά και ανακατανομή της φορολογίας στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των χαμηλότερων στρωμάτων, κάτι που «θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το 2011».
Όσον αφορά την αποτροπή επενδύσεων λόγω της υψηλής φορολογίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αδυναμία της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές περιορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η φορολογία όμως, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, δεν αποτρέπει τους ξένους επενδυτές περισσότερο από ό,τι η ασυνέπεια και το θολό τοπίο: «Εάν οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι έχουμε σταθερό περιβάλλον και δεν θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά», η φορολογία περνάει σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται αυτό το σταθερό περιβάλλον με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ρυθμίσεις όπως το fast track.
Τα είπε όλα με το χθεσινό άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής»
Άλλωστε, το περίγραµµα όσων θα αναφέρει στη διακαναλική συνέντευξή του το έδωσε µε ευκρίνεια ο πρωθυπουργός µε το άρθρο του στο «Βήµα της Κυριακής», όπου ακόµη µία φορά εµφανίστηκε αποφασισµένος να µην αποδεχθεί την εφαρµογή νέων µέτρων στην πλάτη του ελληνικού λαού.
«Οι υποχρεώσεις µας είναι δεδοµένες. Εξίσου δεδοµένη είναι η αποφασιστικότητά µας να τηρήσουµε τις δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει, γιατί είναι ζήτηµα επιβίωσης της Ελλάδας. Αλλά έως εκεί» ανέφερε στο άρθρο του.
Παράλληλα, σε συνέντευξη του σήμερα στα Νέα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιβεβαιώνει ότι το διακύβευµα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση είναι βαθύτατα πολιτικό. «Ή θα έχουµε τον λαό µαζί µας -και όταν λέω τον λαό εννοώ µόνο τον λαό- και έτσι θα κερδίσουµε για τη χώρα τον πόλεµο της επιβίωσης και της ανάπτυξης, ή δεν θα έχουµε τη συµπαράταξη των πολιτών και κατά συνέπεια όσο και να θέλουµε δεν θα καταφέρουµε να βγάλουµε την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της παρακµής και της υπανάπτυξης» τονίζει.
Κρίσιμη συνέντευξη
Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίµου ποντάρει πολλά στην τηλεοπτική εµφάνιση του πρωθυπουργού, αφού εκτιµάται ότι θα παρακολουθήσουν 3-4 εκατ. πολίτες, δηλαδή πολύ περισσότεροι από όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου παίρνει πάνω του το µεγαλύτερο βάρος της επικείµενης πολιτικής µάχης. Ωστόσο παραδέχονται ότι η συνέντευξη ενέχει και το ρίσκο να µην αποδώσει τα αναµενόµενα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση.
Η διαδικασία
Η συνέντευξη θα µεταδοθεί ζωντανά, θα αρχίσει στις εννέα το βράδυ και θα έχει διάρκεια περίπου µιάµισης ώρας. Την τηλεοπτική κάλυψη έχει αναλάβει η ΕΡΤ, η οποία θα στήσει οκτώ κάµερες στο πρωθυπουργικό γραφείο και θα δώσει «pool» εικόνα ταυτόχρονα σε όλα τα κανάλια.
Η συνέντευξη θα είναι εφ' όλης της ύλης, δεν θα περιλαµβάνει θεµατικές ενότητες, ωστόσο όπως συµφωνήθηκε σε συνάντηση των δηµοσιογράφων που θα υποβάλουν τις ερωτήσεις, θα κυλήσει σε δύο γύρους, κάτι που σηµαίνει ότι καθένας από τους επτά δημοσιογράφους θα έχει τη δυνατότητα να του υποβάλει τουλάχιστον δύο ερωτήσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους συµµετέχοντες δηµοσιογράφους θέλει διευκρινίσεις από τον κ. Παπανδρέου θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει µετά το τέλος της πρωθυπουργικής απάντησης σε νέα ερώτηση επί του ιδίου θέµατος.
Τη συνέντευξη θα συντονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος και θα δίνει τον λόγο στους εκπροσώπους των καναλιών.
Στη συνάντηση των δηµοσιογράφων την Κυριακή έγινε ψηφοφορία για τη σειρά µε την οποία θα υποβληθούν οι ερωτήσεις. Έτσι, πρώτη θα υποβάλει ερώτηση η Όλγα Τρέμη (Μega) και θα ακολουθήσουν η Μαρία Χούκλη (Αntenna), ο Αιµίλιος Λιάτσο (Star), ο Ανδρέας Κωνσταντάτος (Αlter), ο Αντώνης Σρόιτερ (Αlpha), η Σία Κοσιώνη (Σκάι) και, τέλος, ο Προκόπης Δούκας (ΝΕΤ).
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Για εκβιαστικά διλήμματα κατηγορεί τον πρωθυπουργό η ΝΔ με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη.
Στη Ρηγίλης εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό το κράτος πανικού, καθώς τα ποσοστά του κόμματος από τη μία βυθίζονται, ενώ από την άλλη ο ελληνικός λαός, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, θα προσδώσει σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα ψήφου κατά του Μνημονίου.
«Η κάθετη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι οι εκλογές προσλαμβάνουν χαρακτήρα ψήφου κατά της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό, όπως-όπως, να καταφύγει στη διακαναλική συνέντευξη, μήπως και καταφέρει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που του έχει επιβάλει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς» δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας θα απαντήσει σε όσα αναφέρει ο κ.Παπανδρέου στη διακαναλική.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιλεγεί τη λογική της σιωπής.
Παράλληλα, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου «να αποκατασταθεί η αρχή της ισότιμης και πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών από τα ΜΜΕ, κατά την προεκλογική περίοδο».
«Θα πρέπει στο πλαίσιο μιας ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων να έχει κάθε πολιτική δύναμη τη δυνατότητα, με επίσης ισότιμο τρόπο, να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι όσον αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση.
Ρωγμές στο “μπετόν” της ΝΔ- Η εσωκομματική αντιπολίτευση και η μάχη για τις
“καρέκλες”
-
Το πολιτικό κλίμα αλλάζει και οι διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία
αγγίζουν πλέον όλα τα κόμματα. Οι επιπτώσεις θα φανούν σύντομα στην
ανθρωπογεωγρ...
Πριν από 33 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα