Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

3 εκατομμύρια ευρώ η υπεξαίρεση στην ΑΤΕbank

«Τεράστιες» είναι οι διαστάσεις της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η απάτη της διευθύντριας τελούνταν επί σειρά ετών.
Το ακριβές ποσό, που ακόμη ερευνάται, μπορεί να αγγίζει, ή και να ξεπερνά ακόμη, τα 3 εκατομμύρια ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον έλεγχο που διεξάγει το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΑΤΕbank, μόνο για τα έτη από το 2003 έως και το 2006 η υπεξαίρεση φέρεται να αγγίζει το 1,6 εκ. ευρώ!
Οι δύο επιθεωρήτριες που διεξάγουν τον έλεγχο στο κατάστημα της Κυπαρισσίας έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» 12 συγκεκριμένους προθεσμιακούς λογαριασμούς, από τους οποίους έχουν υπεξαιρεθεί υψηλά χρηματικά ποσά, ενώ ερευνούν εντατικά και διεξοδικά ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια, με διασταύρωση στοιχείων κ.ά., ώστε, ει δυνατόν, ίσως και την εβδομάδα, να έχουν πλήρη εικόνα του μεγέθους της υπεξαίρεσης, για το τι, πώς και πότε συνέβη.
Στο κατάστημα της Κυπαρισσίας χρέη διευθυντού, με απόφαση της διοίκησης της τράπεζας, ασκεί τις μέρες αυτές ο διευθυντής του καταστήματος της ΑΤΕ Κοπανακίου, που μετακινήθηκε από εκεί στην Κυπαρισσία τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, ένας ακόμη υπάλληλος, που υπηρετούσε με απόσπαση από την Καλαμάτα στο Κοπανάκι, μετακινήθηκε στην Κυπαρισσία, για την εξυπηρέτηση των πελατών της τράπεζας και την ενίσχυση του έργου των δύο επιθεωρητριών.
Το γεγονός ότι η απάτη τελούνταν επί σειρά ετών (υπολογίζεται τουλάχιστον 8 με 10 χρόνια), καθώς και ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονταν αλλεπάλληλες υπεξαιρέσεις από προθεσμιακούς λογαριασμούς, παρουσιάζοντας ωστόσο «χαρτιά» και «παραστατικά» (τα οποία ψευδώς εμφάνιζαν πως όλα γίνονται και είναι καλώς στους λογαριασμούς αυτούς), αυξάνουν τα ερωτηματικά για το εάν είχε και συνεργό. Όπως εκτιμάται και έχουμε ξαναγράψει, μόνη της ίσως δε θα μπορούσε να προβεί σε τέτοια παραβατική συμπεριφορά - απάτη και εκ του χαρακτήρα της, αλλά και λόγω των «ειδικών και ιδιαίτερων» γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών που απαιτούνται ενδεχομένως σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι η διευθύντρια όλα αυτά τα χρόνια εμφάνιζε «χαρτιά» και «παραστατικά» που έμοιαζαν αληθινά, ενώ, όπως από την Επιθεώρηση φέρεται να αποδεικνύεται, ήταν παραποιημένα και «πλαστά», πληθαίνει τις υποψίες πως, ίσως, στο «στήσιμο» της όλης απάτης δεν ήταν μόνη. Βεβαίως, φως σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση, πέρα από το πόρισμα της Επιθεώρησης, μπορεί να ρίξει η ίδια, η οποία προχθές παρουσιάστηκε στα κεντρικά της ΑΤΕ στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη συγκεκριμένων οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συμβεί στο εν λόγω κατάστημα και λέγοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για ό,τι της καταλογισθεί. Σημειώνουμε δε πως είχε προηγηθεί επιστολή της στην τράπεζα, ώστε να διευκολύνει την έρευνα και να μη ζημιωθούν όσοι την εμπιστεύτηκαν. Μέχρι και χθες, πάντως, η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε προβεί σε διοικητική - πειθαρχική κύρωση σε βάρος της και η ίδια εμφανιζόταν στην εργασία της ως αδικαιολογήτως απούσα. Στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, τα σχόλια στις συζητήσεις των πολιτών για την απάτη που «έσκασε» στην Αγροτική Τράπεζα ποικίλουν. Αν και κατακρίνουν τις πράξεις της, όλοι μιλούν με καλά λόγια για τη διευθύντρια και τον ευγενικό, καλοσυνάτο και συμπαθή χαρακτήρα της και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κάνει τέτοια απάτη και, κυρίως, γιατί. Τι ήταν, άραγε, εκείνο που την οδήγησε να κάνει κάτι τέτοιο. Όσοι, δε, τη γνωρίζουν, δεν μπορούν συνειδητοποιήσουν πώς έκανε την υπεξαίρεση, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά για το αν είχε συνεργό (ή συνεργούς) και, βεβαίως, το ερώτημα που κυριαρχεί, πλέον, είναι τι έγιναν, πού πήγαν ή πού είναι τόσα πολλά λεφτά. Οι εξελίξεις σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση, τις προσεχείς ημέρες, θα είναι ραγδαίες, εν αναμονή του πορίσματος της Επιθεώρησης και της πλήρους διαλεύκανσης της απάτης.
Η.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα