Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Βαθιά ανάσα και... διαβάστε

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νομό μας για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του κράτους
ImageΔεν έχει τέλος… ο κατήφορος και για την τοπική κτηματαγορά, με την ιδιοκτησία του οποιουδήποτε ακινήτου να θεωρείται πλέον, λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, πολυτέλεια, ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη άποψη ότι «τα ακίνητα είναι το σίγουρο λιμάνι ακόμα και σε περιόδους κρίσης». Τα χτυπήματα για τους ιδιοκτήτες είναι πλέον απανωτά, με τελευταίο κρούσμα το «χαράτσι» που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή από την κυβέρνηση για το διετές τέλος, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα ακολουθήσει από το νέο έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κάτι που θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.
Κοινό σχόλιο, πάντως, των ανθρώπων της αγοράς χθες ήταν ότι το νέο έκτακτο μέτρο για τα ακίνητα είναι διάτρητο, δεδομένου ότι τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται στη ΔΕΗ μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που δηλώνονται στο Ε9, ενώ στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων, μπορεί ο ενοικιαστής να έχει κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και ο ιδιοκτήτης (που θα πρέπει να πληρώσει το νέο φόρο) να μη συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους.
Σύμφωνα, πάντως, με νεότερες εκτιμήσεις, είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, το οποίο αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση.
Το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται δηλαδή ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, αλαλούμ προκαλεί η είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ανησυχεί για νέα εκτόξευση των οφειλών που έχουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προς την εταιρεία, καθώς με το νέο τέλος όσοι δεν πληρώνουν, θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε 175.000 που αδυνατούσαν λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς. Από αυτούς οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.

Ασάφειες, όμως, για το θέμα υπάρχουν και από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ληφθεί υπόψη η παλαιότητα των ακινήτων. Πάντως, η ουσία είναι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ότι η είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες:
Η ΔΕΗ φοβάται για άσκηση αγωγών σε βάρος της, καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, είναι πολύ πιθανό μέτοχοι να εγείρουν ενστάσεις ως προς το ρόλο που καλείται να παίξει μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. «Δεν είναι η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά επιχείρηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύγχυση αναμένεται να προκληθεί και με την επιφάνεια των κατοικιών, των επιχειρήσεων και άλλων δομημένων χώρων. Η ΔΕΗ για την είσπραξη των δημοτικών τελών, φόρων κ.λπ. χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων των Δήμων. Πολλοί φορολογούμενοι άλλα τετραγωνικά έχουν δηλώσει στο έντυπο «Ε9» κι άλλα στις δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, οι Δήμοι διαφορετικά υπολογίζουν την επιφάνεια για την επιβολή των δημοτικών τελών κι αλλιώς τους φόρους για το δημόσιο φωτισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο καταναλωτές να εγείρουν ενστάσεις ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλώσει και θα διαπιστώσουν διαφορετικές χρεώσεις.
Έντονη είναι η ανησυχία της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο έκρηξης των πολιτών που δε θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, όπως είναι πολύ πιθανό να προβλέπει νομοθέτημα που θα εκδοθεί για την είσπραξή του, θα καλείται σε όποιον δεν πληρώνει να κόβει το ρεύμα. Τότε οι οφειλές θα μεγαλώσουν και η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ζημιές. «Τι θα γίνει αν 10.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του λογαριασμού;», διερωτώνται στην επιχείρηση.
Προβλήματα υπάρχουν και με ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Στη ΔΕΗ διερωτώνται τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όσο κι αν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα του ποιος θα πληρώσει το τέλος (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες), δεν αποκλείεται «κόντρα» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την είσπραξη των λογαριασμών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν κι αυτές να εισπράξουν το φόρο. Αναμένεται να αντιδράσουν, καθώς θα χάσουν πελάτες.
Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και του επιχειρηματικού κόσμου ως προς την επιβολή του φόρου στα ακίνητα, χωρίς όμως να προτρέπουν τους πολίτες σε μη πληρωμή του. Για νέο «κεφαλικό φόρο» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ μιλά για «τεράστια αφαίμαξη πόρων από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα».
Η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου καταγγέλλει πως πρόκειται για άδικο φόρο που επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μία δύσκολη περίοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μ. Τσιφάκης υποστηρίζει ότι «εκ των πραγμάτων τα νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που επωμίζονται. Και τότε τι θα γίνει; Δε θα έχουν φως;».
Από την πλευρά των επιχειρηματιών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κάνει λόγο «για αναξιόπιστη κυβέρνηση», ενώ οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης επισημαίνουν πως «χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο λουκέτο».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντώνης Πετρόγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα