Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση   του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, προβλέπεται να εκθέσει, η Ελλάδα, ως τρίτο μέρος τα επιχειρήματά της επί προσφυγής του Γερμανικού Δημοσίου κατά αποφάσεως του Εφετείου της Φλωρεντίας που το καταδίκασε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.            Στη υπόθεση αυτή συμμετέχει ως διάδικος και το Ιταλικό Δημόσιο για την υποστήριξη απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριο της Ιταλίας, που υποχρέωνε το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 πολιτών του οι οποίοι σκοτώθηκαν από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης.
            Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει από τις 12 έως 16 Σεπτεμβρίου όπου και οι τρεις (3) χώρες θα παρουσιάσουν και προφορικά τις θέσεις τους.
            Η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις.
            Η Ελλάδα, ως γνωστόν, άσκησε και έγινε δεκτή παρέμβασή της από το Δικαστήριο, ως στοιχειώδης πράξη συμπαράστασης  στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου, οι οποίοι ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν μπορούσαν να προβούν σε εκτέλεση  της απόφασης κατά του Γερμανικού Δημοσίου, λόγω άρνησης να παράσχει τη σχετική άδεια ο τότε Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης.
            Ενώ όμως, βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες από την εκδίκαση της υπόθεσης και εκτός των νομικών επιχειρημάτων καθοριστικές, ίσως, μπορούν να αποβούν κινητοποιήσεις οργανώσεων, ΜΜΕ και πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ φαίνεται να υποβαθμίζουν το γεγονός.
            Επί πλέον δεν διαθέτουμε καμία ενημέρωση ή πληροφορία για την νομική προετοιμασία ή πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1)      Προτίθεστε, έστω την τελευταία στιγμή, να ενημερώσετε τους αρμόδιους πολιτειακούς  και άλλους φορείς (Βουλή,  Κόμματα, Δικηγορικούς  Συλλόγους) για το επίπεδο ετοιμότητας  της Ελλάδας εν όψει εκδίκασης της υπόθεσης;
2)      Προτίθεστε να ενημερώσετε επαρκώς την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ώστε εν όψει της εκδίκασης, να υπάρξουν οι αναγκαίες κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις;
                                

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης , Θανάσης Λεβέντης , Νίκος Τσούκαλης , Γρηγόρης ΨαριανόςΘΕΜΑ :
Δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέα Παπαδόπουλου, για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας
Εικόνα έχουν ΝΕΤ, ΜΕGA και  ANT1

Την πρόταση της ΝΔ για εργασιακή εφεδρεία αξιοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά το δοκούν και …δημιουργικά,  προκειμένου να  οδηγήσει  για πρώτη φορά κατ΄ευθείαν σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι αντίθετη στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας , τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης  των μετατάξεων. Η διόγκωση της ανεργίας και μάλιστα με άμεση ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί.


ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης

Η διαρκής αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου και των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, την καθιστά παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δυσχεραίνει τις διμερείς σχέσεις και την ενταξιακή της πορεία.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο ΟΗΕ θα πρέπει να εντείνουν αποφασιστικά τις πιέσεις τους προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στην επίλυση των διεθνών διαφορών. Η κυβέρνηση οφείλει με σταθερότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα της χώρας.
ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θάνατο οπαδού στην Κρήτη μετά από συμπλοκές χούλιγκανς

Μετά τα στημένα παιχνίδια, την εμπλοκή παραγόντων του υποκόσμου, τους βανδαλισμούς στα γήπεδα, τους ξυλοδαρμούς και τη διεθνή γελοιοποίησή του, το άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει στα «ραντεβού θανάτου» και σε νεκρούς.  Πότε και ποιος επιτέλους θα βάλει τέλος σε αυτή την τραγωδία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα