Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Κόλλια

Για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας
Επιστολή προς την Ολομέλεια Εφετών Καλαμάτας απέστειλε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σχετικά με την αναδιάταξη των δικαστικών υπηρεσιών της περιοχής. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Τριφύλιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλο, το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, ο κ. Κόλλιας διατυπώνει τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του Δήμου Τριφυλίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, το Δικηγορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, τονίζει:
1. Η ευρύτερη περιοχή την οποία δικαστηριακά καλύπτει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας είναι μια περιοχή η οποία διαρκώς αναπτύσσεται πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Στη βάση αυτή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αποτελεί μια υπηρεσία με κομβική σημασία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχτεί και να αναβαθμιστεί. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε να μην συρρικνωθεί η περιφέρειά του, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το Ειρηνοδικείο Φιγαλείας θα πρέπει να συγχωνευθεί στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας.
Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής του σημερινού Ειρηνοδικείου Φιγαλείας, λόγω και της γειτνιάσεώς του με την έδρα του Πρωτοδικείου (Κυπαρισσίας). Διαφορετικά, η τυχόν συγχώνευση του συγκεκριμένου Ειρηνοδικείου Φιγαλείας στο Ειρηνοδικείο Ζαχάρως και, κατ’ επέκταση, στο Πρωτοδικείο Πύργου κατά πρώτο λόγο και στο Εφετείο Πατρών κατά δεύτερο, δε θα αποδυναμώσει μόνο λειτουργικά το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας και θα προκαλέσει, όπως ήδη σημειώσαμε, αφάνταστη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής.
2. Το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους με έδρα τους Γαργαλιάνους καλύπτει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή και η παραμονή του εν λειτουργία εξυπηρετεί αυτή τη δυναμική. Προτείνουμε τη διατήρησή του και τη συγχώνευση σε αυτό του γειτονικού άλλωστε Ειρηνοδικείου Φλεσσιάδας (Χώρας). 3. Το Ειρηνοδικείο Εράνης (Φιλιατρών) βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και καλύπτει το διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο αγροτικό τομέα, άρα και τις διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του θεωρούμε ότι είναι αναγκαία.
4. Στη σκέψη σας πρέπει να εκτιμηθούν και τα εξής: α) Τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση των δύο Ειρηνοδικείων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών τα δυο τελευταία χρόνια δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς έχουν διαμορφωθεί κάτω από συγκυριακές συνθήκες (όπως οι μακροχρόνιες απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων και οι συχνές αποχές του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας), β) Έχει αυξηθεί η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, τόσο των Πολιτικών όσο και των Ποινικών τους Τμημάτων, γ) Οι αποστάσεις μεταξύ των τριών Ειρηνοδικείων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων είναι σημαντικές. Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει συγχώνευση σε ένα και μόνο Ειρηνοδικείο, αυτό της Κυπαρισσίας, θα υπάρχει ετήσια μετακίνηση πολιτών (διαδίκων, μαρτύρων κ.λπ.) που θα ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες, δ) Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, λόγω της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της περιοχής, πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό, αλλά και τα συμπτώματα παραβατικότητας, ε) Τα κτηριακά προβλήματα που θα ανακύψουν με την ενδεχόμενη συστέγαση των τυχόν συγχωνευομένων Ειρηνοδικείων σε ένα και μόνο, αυτό δηλαδή της Κυπαρισσίας, το οποίο ήδη «υποφέρει», θα είναι δυσεπίλυτα, στ) Τα κόστη λειτουργίας τόσο του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων όσο και του Ειρηνοδικείου Φιλιατρών είναι μηδαμινά, σε σχέση μάλιστα με τις παρεχόμενες κοινωνικές τους υπηρεσίες. Εν πάση περιπτώσει, ο Δήμος μας μπορεί να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ανάλογα με τις δυνατότητές του για τη στέγαση των υπηρεσιών αυτών, αν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Η.Γ.

4 σχόλια:

 1. ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΙ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΣ. ΕΝΩΘΗΤΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. A AYTO HTANE AN ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΘΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καταστρεφεται η πόλη μας. Τρίζουν τα κόκαλα των Φιλιατρινων προγόνων μας. Καθήστε στον καναπέ και περιμένετε τον Κουσελά και τον Βουδούρη. Ντροπή μας. Ξεκινάτε κάποιοι που μπορούν και μας έχετε μαζί σας όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ,
  ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!!!
  ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣ Ή ΠΟΥ ΣΩΠΑΙΝΑΝ;
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΡΥΣΟΣ Η ΣΙΩΠΗ!
  ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ...........

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα