Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΔ Πελοποννήσου : Τριαντατρείς οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας


Στη δημοσιότητα έδωσε χθες έγγραφο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος με τις προτάσεις της για τη διεξαγωγή των εκλογών στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Σύμφωνα με όσα προτείνονται, η εκλογή αντιπροσώπων των Δήμων θα πρέπει να γίνει ως τις 12 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων έως τις 23 Σεπτεμβρίου και η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης έως τις 6 Οκτωβρίου 2011.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η Ένωση Δήμων Πελοποννήσου θα έχει 125 εκπροσώπους. Από τους Δήμους της Μεσσηνίας έντεκα (11) εκπροσώπους θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας, έξι (6) ο Δήμος Μεσσήνης, έξι (6) ο Δήμος Τριφυλίας, πέντε (5) ο Δήμος Πύλου -Νέστορος, τρεις (3) ο Δήμος Οιχαλίας και δύο (2) ο Δήμος Δυτικής Μάνης.ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ε.Δ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. εκλέγονται από τη γενική συνέλευση αυτής, που συνέρχεται γι’ αυτό το σκοπό με πρόσκληση και υπό την προεδρία του δημάρχου της έδρας της Περιφέρειας και τούτου για οποιονδήποτε λόγο κωλυομένου, του δημάρχου του μεγαλύτερου εκ των υπολοίπων σε πληθυσμό Δήμου, το αργότερο μέχρι τη 31η Οκτωβρίου του πρώτου χρόνου της δημοτικής περιόδου. Ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011 – 2014, η σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα γίνει έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς ή με μεμονωμένες υποψηφιότητες.
Ο συνδυασμός καταρτίζεται με απλή γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν και η οποία υποβάλλεται στον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης επί ποινή αποκλεισμού από την ψηφοφορία, το αργότερο μέχρι τη δεκάτη πέμπτη ώρα (15η) της προηγουμένης των εκλογών ημέρας.
Μεμονωμένοι υποψήφιοι υποβάλλουν γραπτή δήλωση με την οποία γνωστοποιούν την υποψηφιότητά τους. Μεμονωμένες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν και για την αντίστοιχη κατηγορία του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. και για τη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Π.Ε.Δ.
Το Διοικητικά Συμβούλια των Π.Ε.Δ. συγκροτούνται σε σώμα το αργότερο σε 10 μέρες από την εκλογή τους μετά από πρόσκληση του συμβούλου του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ή σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που προέρχεται από μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, την πρόσκληση αποστέλλει ο επόμενος κατά σειρά εκλογής σύμβουλος του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση ισοψηφίας συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.
Ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται διαδοχικά στην ίδια συνεδρίαση σύμφωνα με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΠΕΔ.
Τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται στην ίδια συνεδρίαση μετά την εκλογή του προεδρείου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εφαρμοζομένης αναλόγως της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα