Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας : Διεκδικεί αγρόκτημα 73 στρεμμάτων

ImageΝα αναγνωριστεί η κυριότητα του νοσοκομείου σε αγρόκτημα έκτασης 73 στρεμμάτων, στο Μεμί Κυπαρισσίας, που είναι κληροδότημα του αειμνήστου δωρητή και ευεργέτη του Γεωργίου Θεμ. Αλεξόπουλου, διεκδικεί η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Μάλιστα, έχει καταθέσει αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητείται, για τους λόγους που αναφέρουν στο ιστορικό της υπόθεσης, να αναγνωριστεί ότι είναι «κύριοι, νομείς και κάτοχοι» του συγκεκριμένου ακινήτου.
Για το λόγο αυτό, χθες το μεσημέρι, η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο διοικητής (αναπληρωτής διοικητής, όπως λέγεται πλέον μετά τη συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας), μέλη του Δ.Σ., ο πληρεξούσιος δικηγόρος, που έχει αναλάβει την υπόθεση, Ευάγγελος Παπαγιαννούλας, ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο τοπικός αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
Τοποθετηθείς ο αναπληρωτής διοικητής Πάνος Μπόζος τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Σήμερα το Δ.Σ. του νοσοκομείου διεκδικεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του αυτά που του ανήκουν. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ύπαρξη και η λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας οφείλονται στη γενναιοδωρία του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αλεξόπουλου. Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος “προίκισε” το νοσοκομείο με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια η περιουσία αυτή έμενε ανεκμετάλλευτη, αλλά κυρίως έμεινε ανυπεράσπιστη. Έτσι έχουμε το φαινόμενο ακόμα και σήμερα να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δε γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το νομικό μας συμπαραστάτη Ευάγγελο Παπαγιαννούλα, ο οποίος κατέβαλλε και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τον εντοπισμό του συνόλου αυτής της περιουσίας.
Στο προκείμενο, ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου μας, όπως αποδεικνύεται από τη διαθήκη, είναι ένα τεράστιο αγρόκτημα 73 περίπου στρεμμάτων στη θέση “Μεμί”. Γι’ αυτό ακολουθήθηκε μία εντελώς ακατανόητη διαδικασία πώλησής του στο “Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας” το 1959. Ο κ. Παπαγιαννούλας θα σας πει το νομικό μέρος. Εγώ, όμως, εκ μέρους του Δ.Σ. του νοσοκομείου, θέλω να σας πω ότι θα διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Κυρίως η περιουσία του νοσοκομείου ανήκει στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό σήμερα (σ.σ. χθες) καλέσαμε τον κ. δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας και το δικαστικό αγώνα που ξεκινάμε. Δε γνωρίζω πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτός ο αγώνας. Το πλέον πιθανό είναι ότι όταν τελεσιδικήσει, εμείς δε θα είμαστε εδώ. Όμως, θα έχουμε την ικανοποίηση ότι ξεκινήσαμε. Ίσως η ιστορία γράψει ότι η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου το “προίκισε” με μία τεράστια περιουσία, που είχε χαθεί 50 χρόνια τώρα».
Στη συνέχεια ο νομικός Ευάγγελος Παπαγιαννούλας ανάφερε το «ιστορικό» της υπόθεσης, σημειώνοντας: «Όπως και στην αγωγή αναλυτικότερα και με στοιχεία αναγράφεται, είναι άκυρη και η πώληση του αγροκτήματος το 1959, από την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου στο “Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας”, το οποίο μετονομάστηκε σε “Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Μεσσηνίας” και η αποδοχή της δωρεάς από το Ταμείο προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η πώληση είναι άκυρη, επειδή δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, αφού στην από 14-1-1932 ιδιόγραφη διαθήκη του Γεωργίου Θεμ. Αλεξόπουλου, η οποία κηρύχθηκε κυρία και δημοσιεύθηκε από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας την 21-12-1936, ο διαθέτης (Γεώργιος Θεμ. Αλεξόπουλος) άφησε την περιουσία του με τον όρο να παραμείνει στο “διηνεκές αναπαλλοτρίωτος” προς ίδρυση και συντήρηση νοσοκομείου στην Κυπαρισσία, με τη μορφή Ιδρύματος, καθώς και επειδή το Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο επετράπη να εκποιηθεί η καταληφθείσα από τον Γεώργιο Θεμ. Αλεξόπουλο περιουσία, όριζε ότι όσον αφορά sτην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να τηρηθούν οι διατάξεις του Α.Ν 2039/1939 (ΦΕΚ 455/Α/1939). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, δεν επιτρεπόταν να γίνει η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Κοινωφελές Ίδρυμα (άρθρο 95 παρ. 1 του ως άνω Α.Ν.) ή περιλαμβάνεται στην περιουσία που αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχειρίσεως (άρθρο 95 παρ. 2 του ως άνω Α.Ν.)! Την 9η-8-1979 ο υπουργός Οικονομικών απεδέχθη πρόταση δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς ωστόσο λόγω της ακυρότητας του συμβολαίου πώλησης να ανήκει στο Ταμείο το συγκεκριμένο αγρόκτημα και, άρα, είναι άκυρη η αποδοχή της εν λόγω δωρεάς. Με την αγωγή ζητείται η ακυρότητα του: α) του υπ’ αριθμ. 5144/16-10-1959 συμβολαίου με το οποίο φέρεται ότι το “Νοσοκομείο Κυπαρισσίας” πώλησε το περιγραφόμενο αναλυτικά στο ιστορικό επίδικο ακίνητο στο ‘Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας”, το οποίο μετονομάστηκε σε “Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Μεσσηνίας”, όπως εκπροσωπείται στην παρούσα, και β) της υπ’ αριθμ. 64/23-5-1979 πρότασης δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιαννούλας, «παράνομα το 1959 έγινε η πώληση - μεταβίβαση. Είναι άκυρη, όπως άκυρη είναι και η δωρεά που ακολούθησε το 1979. Όλη η διαδικασία είναι έωλη. Το ακίνητο δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά παραμένει στην κατοχή του νοσοκομείου».
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας υποστήριξε: «Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια του νοσοκομείου να “επανακτήσει” την περιουσία του. Το οφείλουμε όχι μόνο στην τοπική μας κοινωνία, αλλά το οφείλουμε και στη μνήμη του δωρητή».
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε πως συμφωνεί με τη διεκδίκηση, «στοιχειοθετώντας τα νομικά μας δικαιώματα, έχοντας κατοχυρωμένη την ιδιοκτησία μας και κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης συμφώνησε με τη διεκδίκηση και σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων του νοσοκομείου από το 1959 μέχρι σήμερα που παραχώρησαν την ιδιοκτησία του νοσοκομείου.
Με τη διεκδίκηση συμφώνησαν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλία του Δήμου Κυπαρισσίας πριν από δύο χρόνια για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του αγροκτήματος, και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσαργύρης, που ζήτησε και τη συζήτηση του θέματος στο Σώμα για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα