Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Τριφυλία στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για τα εικονικά

       
Image«Τεράστιες παρανομίες» με την επιστροφή ΦΠΑ αγροτών

Πλήθος παρανομιών έχει εντοπίσει μέχρι τώρα στη Μεσσηνία το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για εικονικά και πλαστά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως η περιοχή της Τριφυλίας: Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι. «Έχουμε βρει τεράστιες παρανομίες» σημείωσε χθες μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης.
«Τώρα είμαστε στη συλλογή, τους καλούμε εδώ να μας φέρουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, τα E9, να δούμε τι κτήματα έχουν, τα ενοικιαστήρια, για να αποδείξουμε εάν μπορούσαν να έχουν αυτή την παραγωγή ή όχι και πώς έγινε η συναλλαγή με τους εκδότες πλαστών και εικονικών στοιχείων, των ανύπαρκτων φορολογικά, πώς έγινε αυτή η πληρωμή των τιμολογίων αγοράς. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της έρευνας και μέσα από αυτή τη διαδικασία ορισμένοι έχουν αρχίσει ήδη να επιστρέφουν τα χρήματα που έχουν πάρει. Η έρευνα ξεκίνησε από περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι από το Νομό Μεσσηνίας φαίνονταν να παίρνουν υπέρογκα ποσά από επιστροφές» λέει ο κ. Κολετζάκης.
Όσο για τις περιπτώσεις που αφορούν στη Μεσσηνία: «Είναι πολλές. Θα σας πως μόνο μία, όπου 15 αγρότες είχαν υποβάλει τιμολόγια για 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ότι πούλησαν δηλαδή τόσα εμπορεύματα. Και αν πάρεις τις δηλώσεις τους, αυτό δε θα μπορούσε να έχει συμβεί. Και μιλάμε μόνο για μία περίπτωση. Είναι πάρα πολλές άλλες, πλήθος. Δεν είναι όλοι οι αγρότες βέβαια, αλλά εμείς τα ερευνούμε όλα. Γινόταν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, με το να προσκομίζουν στις Εφορίες πλαστά στοιχεία ή εικονικά για να παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν και τους υγιείς αγρότες που πρέπει να πάρουν χρήματα».
Τα προϊόντα στα οποία αφορούν οι παραπάνω συναλλαγές, είναι κηπευτικά και φρούτα, όπως καρπούζι, κτηνοτροφικά, καθώς και λάδι. «Με τον Εισαγγελέα της Καλαμάτας είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία» σημειώνει ο κ. Κολετζάκης. «Θα υπάρξουν κυρώσεις και, εκτός από το ποινικό μέρος, αφού έχει αναλάβει και ο εισαγγελέας, υπάρχει και το διοικητικό για τέτοιες παραβάσεις. Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι στο διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου. Αν τυχόν πήρε κάποιος τιμολόγια από κάποιον άλλο 100.000 ευρώ και αποδειχθεί ότι είναι εικονικά, το πρόστιμο θα είναι στο διπλάσιο, δηλαδή 200.000».
Για το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας: «Δεν ξέρουμε επακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε επιταχύνει. Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να δώσουμε, γιατί καθώς ξετυλίγεις το νήμα, βρίσκεις κι άλλα πράγματα. Υπάρχουν μετά και διακλαδικοί έλεγχοι πάνω σε αυτό».
Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα