Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κατάληψη στα Φιλιατρά, αποχή στους Γαργαλιάνους

        
Σε κατάληψη του Λυκείου Φιλιατρών προχώρησαν από χθες το πρωί οι μαθητές του, σύμφωνα με την απόφαση της προχθεσινής τους συνέλευσης. Οι μαθητές προέβησαν σε αυτή τη δυναμική αντίδραση και μορφή κινητοποίησης για μια σειρά από υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σημερινό σχολείο με την υπάρχουσα δομή και λειτουργία του, έχοντας διάφορα αιτήματα (γενικά για την Παιδεία και το σχολείο, αλλά και τοπικά για το Λύκειό τους) τα οποία χρήζουν επίλυσης.
Μεταξύ άλλων, στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται:
«1) Έλλειψη σχολικών βιβλίων και ανεπαρκής εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Γ' Λυκείου, όπου οι μαθητές χρειάζονται τα βιβλία κατεύθυνσης με απώτερο σκοπό την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δωρεάν Παιδεία προβλέπει χρηματική δαπάνη των μαθητών για τα βιβλία τους;
2) Άρνηση των μαθητών για παροχή χρημάτων για τα βιβλία των Αγγλικών. Παρακαλείται η αποδοχή της. 3) Επαναφορά του συστήματος “10%”, διότι παρείχε επιπλέον ευκαιρίες στους μαθητές.
4) Απαίτηση για συμπλήρωση του μηχανογραφικού μετά τη διεξαγωγή των Πανελληνίων, καθώς πολλοί μαθητές δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους.
5) Περισσότερα προνόμια για τους πολύτεκνους / τρίτεκνους όσον αφορά στην είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
6) Απαίτηση για αποφυγή της μείωσης των απουσιών (ειδικά στη Γ' Λυκείου).
7) Στους περισσότερους πίνακες δεν υπάρχουν ηλεκτρικές λάμπες (δε στοιχίζουν ακριβά), με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση.
8) Απαίτηση για επαρκή θέρμανση το χειμώνα σε όλες τις τάξεις (ικανοποιητική λειτουργία καλοριφέρ, επισκευή παραθύρων).
Όπως είπαν στο «Θ» μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου, «σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η "ακραία" μορφή αντίδρασης και κινητοποίησης, αλλά είναι μονόδρομος, ώστε και η Πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα για την Παιδεία, καθώς και η κοινωνία να αφυπνιστεί και να σταθεί στο πλευρό μας, επειδή αγωνιζόμαστε για καλύτερο σχολείο και καλύτερο μέλλον! Για μια καλύτερη και ανοιχτή κοινωνία με ευκαιρίες για όλους, αλληλεγγύη και συνοχή!».
Στους Γαργαλιάνους οι μαθητές του Λυκείου, από χθες, απέχουν από τα μαθήματά τους!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα