Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ - Οι αγρότες θα κρατάνε βιβλία

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, της καθημερινής, από το νέο έτος τα φορολογητέα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις,
επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Ο ίδιος συντελεστής ισχύει σήμερα για τις Α.Ε., τις ΕΠΕ, τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο καταλήξει στην υιοθέτηση της πρότασης, θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες......
Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην αύξηση των δηλωθέντων εσόδων από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν οριακά τα 5.000 ευρώ. Υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων δηλώνει εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Πάντως η πρόθεση αυτή του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να στρέψει πολλούς μισθωτούς φορολογουμένους, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές από 10% έως 45%, στην έναρξη επαγγέλματος (στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό να γίνει) δεδομένου ότι ο συντελεστής θα είναι 20% και εκεί θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται ότι ο ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με συντελεστή 20%.
Ταυτόχρονα με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους. O καθορισμός των κριτηρίων επιλογής προσδιορισμού των εισοδημάτων θα γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης που βασίζονται σε διάφορους προσδιοριστικούς παράγοντες, όπως: • Το ύψος των αγορών. • Τον κλάδο ή τον τομέα δραστηριότητας,
• Το καταβαλλόμενο ή τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης (πρόκειται για τη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης).
• Το ύψος του τζίρου και τα δηλωθέντα κέρδη που προκύπτουν από αυτόν.
• Τον συγκριτικό τζίρο άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων.
• Τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος.
. Τα ελάχιστα όρια αμοιβής των μισθωτών που απασχολούνται στις επιχειρήσεις κ.λπ.
• Την ύπαρξη στοιχείων από «πόθεν έσχες», διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.
• Την εμπορικότητα της περιοχής.
• Τη φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές κ.λπ. και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες κ.λπ. Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα. Πλέον, θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, και κατ' επέκταση να εκδίδουν αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα