Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

   ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

Τρίπολη, 11 Απριλίου 2014

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πράξη Ανάπτυξης

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ
Η πολύπλευρη κρίση που ενέσκηψε στην πατρίδα μας το 2009 έφερε μαζί της ραγδαίες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής: Απαξίωση της πολιτικής, καθημερινή αμφισβήτηση θεσμών και αξιών, ατομικές επιλογές σε βάρος της συλλογικής προσπάθειας. Η κοινωνία μας βρίσκεται σε εσωτερικό διάλογο όσον αφορά την ταυτότητά της, τις αξίες που τη διαπνέουν και τις επιλογές για την εξέλιξή της.
Μία καθοριστική διάσταση για την πολιτική εξέλιξη της πατρίδας μας αφορά την Αυτοδιοίκηση. Το 2010 προέκυψε ως αδήριτη μεταρρυθμιστική ανάγκη ο νόμος του Καλλικράτη και η γέννηση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Όμως, η πιεστική ανάγκη των αλλαγών και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον έφεραν στον κόσμο ένα «παιδί» που δυσκολεύτηκε από τα πρώτα του βήματα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αίτημα για να μην χαθεί άλλος χρόνος αναδύεται επιτακτικά. Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα βάλει τις
βάσεις για την Πελοπόννησο του 2020. Αυτή η αναμέτρηση δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα κομματικού δημοψηφίσματος, ούτε να επιβεβαιώσει την αντίληψη που θέλει την αιρετή Περιφέρεια «μακρύ χέρι» του Κράτους. Απαιτεί απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Η «Πελοποννησιακή Συνεργασία» επιχειρεί να προσεγγίσει τα προβλήματα με εφόδια την κριτική πολιτική θεώρηση και την επιστημονική τεκμηρίωση. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να καταστεί δυνατή η ανάδειξη ενός οράματος για την αυριανή κοινωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τη διατύπωση πολιτικών στόχων και προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξή της. Σε συνθήκες δημοκρατίας, διαφάνειας και με αίσθημα αλληλεγγύης. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
Είμαστε μία ομάδα δραστήριων κοινωνικά και πολιτικά ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων με καταγεγραμμένη διαδρομή στους χώρους της Αυτοδιοίκησης. Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι διαφορετικές. Μένουμε μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, χωρίς να απεμπολούμε τις πολιτικές μας καταβολές. Κρατάμε σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις, μακριά από τα δεσμά των οικονομικών συμφερόντων. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε αντιλαμβανόμαστε ως επαγγελματισμό την ανάδειξη στο δημόσιο βίο. Αναδεικνύουμε την εικόνα του ενεργού πολίτη. Συνθέτουμε ένα πολύπλευρο μέτωπο υγιών κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, στο οποίο συναντιούνται επιχειρηματίες, επιστήμονες, άνεργοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, έμποροι, βιομηχανικοί εργάτες και αγρότες της Πελοποννήσου. Άνδρες και γυναίκες. Εκπρόσωποι της γενιάς των 510 ευρώ και των συντάξεων των 600 ευρώ.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Περιφέρειας που ανησυχούν για την τύχη του τόπου τους. Για το μέλλον των παιδιών τους. Σε όλους τους πολίτες που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές συνειδήσεις, που διαθέτουν ακόμα αντισώματα στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συλλογική προσπάθεια για “να αλλάξει σελίδα” η Πελοπόννησος και να διεκδικήσει την πρόοδο που της αρμόζει.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΤΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ
Το δίπτυχο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ συγκροτεί τον πυρήνα μιας σύγχρονης προοδευτικής αντίληψης για τον προγραμματισμό, την ανάπτυξη και την παρακολούθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της υποστήριξης της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, τις δράσεις για τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τη χωροταξία και το περιβάλλον.
Η απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση απέτυχε να προωθήσει μια δυναμική πολιτική Περιφερειακής ανάπτυξης γιατί ασκεί την εξουσία της μέσα από ένα κλειστό σύστημα, που εκφράζει τα συμφέροντα των μελών του και όχι των πολιτών της Πελοποννήσου. Για να πετύχει τους στόχους της αναπαράγει όλα τα συμπτώματα της ασθένειας των προηγούμενων δεκαετιών: Πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία, γραφειοκρατία, εσωστρέφεια. Έλλειμμα δημοκρατίας, αλαζονεία, εγωκεντρισμός και καθεστωτική νοοτροπία.
Η Πελοποννησιακή Συνεργασία και τα στελέχη που την υποστηρίζουμε:
Προωθούμε ένα ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης της Περιφέρειας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης και τα καθημερινά του προβλήματα. Στόχος μας η αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Ένα ανοιχτό κάστρο, στα τείχη του οποίου οι πολίτες θα νιώθουν ασφάλεια και θα βρίσκουν αλληλεγγύη.

Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και ενισχύουμε τη δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών. Η οργάνωση των πολιτών σε φορείς παρέμβασης που υποχρεώνουν τους παραδοσιακούς θεσμούς να τον λαμβάνουν υπόψη άμεσα και καθημερινά, είναι μια νέα μορφή δραστηριοποίησης, που καταξιώνεται στην πράξη μέρα με τη μέρα.
Αναδεικνύουμε ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες στη χάραξη των προτεραιοτήτων της πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά και για τον έλεγχο της Περιφερειακής Αρχής.
Υποστηρίζουμε την διοργάνωση τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων. Εξασφαλίζουμε σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση, ώστε να γίνεται δυνατή η συμμετοχή τους με ίσους όρους.
Συνδέουμε την Περιφερειακή Διοίκηση με κάθε μορφής συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση των διοικητικών λειτουργιών και την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ορίζουμε την διαφάνεια και τη λογοδοσία ως απαράβατη συνθήκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν αποδεχόμαστε καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.
Προτάσσουμε την ανάγκη για ανάπτυξη ενός διεκδικητικού πλαισίου με την κεντρική εξουσία. Η αυτοδιοίκηση, για να μείνει ζωντανή, πρέπει να δίνει συνεχείς μάχες διεκδίκησης πόρων και αρμοδιοτήτων. Για να γίνει τοπική κυβέρνηση, πρέπει να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεχούς διεκδίκησης. Ώστε να μεγαλώνει και να ενισχύεται, αντί να μικραίνει και να βουλιάζει.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα της περιφέρειας από πρώτο χέρι, γιατί τα ζούμε καθημερινά. Είμαστε παιδιά της Αυτοδιοίκησης και δεν ήρθαμε για να προσθέσουμε δυο επιπλέον γραμμές στο βιογραφικό μας.
Καταθέτουμε μια διαφορετική αναπτυξιακή πρόταση, ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη, και όχι ασκήσεις επί χάρτου που κινούνται στη λογική των αυτοσχεδιασμών και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων.
Διεκδικούμε την άρση της τεχνητής διαίρεσης του Μοριά (ενιαίας ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά ενότητας) σε δύο διαφορετικές διοικητικές αιρετές Περιφέρειες. Η αποκατάσταση της διοικητικής ενότητας της Πελοποννήσου είναι αναγκαίος όρος για την αναπτυξιακή απογείωση σε όλα τα επίπεδα.
Σχεδιάζουμε το πλαίσιο προαγωγής και εκσυγχρονισμού της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Για να υποδεχτούμε «σαν έτοιμοι από καιρό» την μετά και έξω από τα μνημόνια εποχή. Με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς της (αγροτικός, βιομηχανία, μεταποίηση, τουρισμός κ.λπ). Με δημιουργία θέσεων, αλλά και προϋποθέσεων εργασίας. Για την Περιφέρεια της ανάπτυξης με εργασιακά δικαιώματα. Της δουλειάς κι όχι της δουλείας.
Ενδιαφερόμαστε για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν θα έπεται, αλλά θα συνυπάρχει, ως προτεραιότητα, πλάι στην οικονομική εξέλιξη.
Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια πραγματικά ευρωπαϊκή. Με εξωστρέφεια και παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ευρώπη και λειτουργία γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων.
Στηρίζουμε τον άνεργο, τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο. Ιδίως σε εποχές βαθιάς οικονομικής ύφεσης και δυσπραγίας η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το τελευταίο οχυρό για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί όλοι διαισθανόμαστε πως χωρίς κοινωνική συνοχή, συνεργασία και ισότιμη διαχείριση των πόρων, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις νέες συνθήκες.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η διεύρυνση της σκέψης και του οράματος ενός νέου τύπου Περιφερειακής Διοίκησης είναι ο μονόδρομος για την έξοδο από τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η απερχόμενη διοίκηση στην Πελοπόννησο. Με φυγή προς τα μπρος και την δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου και δυναμικού μοντέλου ηγεσίας, με αγωνίες και λόγο για το συνολικό σχέδιο της νέας κοινωνίας, απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών. Με αμείωτη την ευαισθησία απέναντι στις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας, η Πελοποννησιακή Συνεργασία θα προσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Όχι μόνο για να αφουγκράζεται την Πελοποννησιακή κοινωνία, αλλά και για να σφραγίσει με την πρωτοποριακή της παρουσία την οικοδόμηση του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα