Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Με τιμές εν ενεργεία δημάρχου σήμερα Πέμπτη η κηδεία του Χρήστου Μαλαπάνη

Θλιβερή μέρα για την πόλη της Καλαμάτας
Ο Χρήστος Μαλαπάνης από προχθές αργά το βράδυ δεν είναι πια κοντά μας. Η είδηση του θανάτου του, από τις πρώτες ώρες, προκάλεσε συναισθήματα λύπης και οδύνης, όχι μόνο στους οικείους του - όπως είναι φυσικό-, αλλά και στους φίλους του, στους πολίτες της Καλαμάτας, στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του.
Γιατί ο Χρήστος Μαλαπάνης δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος...
Ο πολιτισμός μας τα έχει βρει όλα, αλλά με το θάνατο δεν μπορεί να τα βρει. Γιατί δε γίνεται να τα βρει. Ο θάνατος είναι τρύπα – τελείωσε. Και η θρησκεία (με πρώτο τον Πλάτωνα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θάνατος και η ψυχή είναι αθάνατη) αυτή την τρύπα προσπαθεί να κλείσει. Το λέει, όμως, πολύ ωραία ο Πλούταρχος για το αναπάντεχο: Οι άνθρωποι γλιστράνε σαν τις μύγες στο γυαλί και στέκονται όπου υπάρχει ρωγμή, σπάσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε λόγια που να δρουν… παρηγορητικά, προκειμένου να γράψουμε τη συνέχεια.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης από προχθές αργά το βράδυ δεν είναι πια κοντά μας. Η είδηση του θανάτου του, από τις πρώτες ώρες, προκάλεσε συναισθήματα λύπης και οδύνης όχι μόνο στους οικείους του - όπως είναι φυσικό-, αλλά και στους φίλους του, στους πολίτες της Καλαμάτας, στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του.
Γιατί ο Χρήστος Μαλαπάνης δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ένας πολίτης που ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση και πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Το αποτύπωμά του στην κοινωνία της πόλης είναι έντονο.
Χθες από το πρωί όλοι μιλούσαν για αυτόν. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Έγινε ακόμη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, εκδόθηκαν ψηφίσματα δημοτικών παρατάξεων, φορέων και κομμάτων και επικράτησε πολύς πόνος στην… παρέα του REX. Εκεί που ο Χρήστος Μαλαπάνης, μαζί με τους στενούς του φίλους, στο γνωστό τους τραπέζι, το οποίο άδειαζε και γέμιζε μέχρι το μεσημέρι, συζητούσαν για τα πάντα. Υπήρχαν φωνές, αντιπαραθέσεις, αλλά και πολύ γέλιο.
Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι της χθεσινής μέρας, μέχρι να το μαζέψουμε σήμερα το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε σε συνεδρίαση εκτάκτως χθες το μεσημέρι με το άγγελμα της εκδημίας του πρώην δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, παρουσία του πρώην υπουργού και δημάρχου Σταύρου Μπένου και των πρώην δημάρχων Παναγή Κουμάντου και Γιώργου Κουτσούλη.
Μετά την απότιση φόρου τιμής στον εκλιπόντα από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τους πρώην δημάρχους και τους επικεφαλής παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας
Αφού συνήλθε εκτάκτως, με την πληροφορία την εκδημίας του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
Ομόφωνα ψηφίζει
1. Θεωρεί την 20ετή προσφορά του πρ. Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη στην πόλη της Καλαμάτας και από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε (Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Δημοτικός Σύμβουλος) ως απολύτως ευεργετική, ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986, και γενικότερα για την ανάπτυξή της
2. Εκφράζει την ομόθυμη θλίψη των πολιτών της Καλαμάτας για την απώλεια του πρώην Δημάρχου, που διακρίθηκε για τον ορθολογισμό, την τεχνοκρατική αντίληψη, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και, πάνω απ' όλα, την αγάπη του προς την Καλαμάτα και τους κατοίκους της
3. Αποτίνει τιμή στο πρόσωπο, τη μνήμη και την προσφορά του αειμνήστου πρώην Δημάρχου με: α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄), β. Την ταφή του με δημοτική δαπάνη, γ. Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του, δ. Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του, ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του Δήμου επί τριήμερο, στ. την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε “Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου».
Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος από το δήμαρχο Καλαμάτας μίλησαν για τον εκλιπόντα τόσο ο κ. Νίκας όσο και οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάνος και Γιώργος Κουτσούλης, ενώ το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Η εξόδιος ακολουθία του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Χρήστου Μαλαπάνη, θα τελεστεί σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο.
Θα ακολουθήσει η νεκρώσιμη πομπή, η οποία θα περάσει γύρω από το Δημαρχείο της Αριστομένους, ενώ το νεκρό θα συνοδεύουν κρατώντας κορδέλες που θα συνδέονται με το φέρετρο οι δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας, Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Μαλαπάνης γεννήθηκε το 1946 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Θουρία. Τελείωσε το A΄ (εξατάξιο) Γυμνάσιο Καλαμάτας, φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε τα πτυχία του μηχανολόγου ηλεκτρολόγου μηχανικού και του πολιτικού μηχανικού (ΕΜΠ). Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά.
Υπήρξε επί δεκαετίες στέλεχος του ΟΤΕ, διατελώντας διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού στη Μεσσηνία (1983 - 94) και περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου (1999 - 2001).
Έκλεισε τη σταδιοδρομία του καταλαμβάνοντας μία από τις πέντε θέσεις γενικών διευθυντών του Οργανισμού, εκείνη του γενικού διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και Περιφερειών του ΟΤΕ (2001 - 2004), σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα, όπως ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004).

20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Υπήρξε ο θεμελιωτής της ΔΕΥΑΚ, στην οποίαν ανέλαβε μέλος του Δ.Σ. το 1982, ενώ διετέλεσε και πρόεδρός της (1987 - 1990). Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και υπηρέτησε το Δήμο Καλαμάτας ως αιρετός μέχρι το 2006. Τον Απρίλιο του 1990 εξελέγη δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Σταύρου Μπένου, και στη θέση αυτή παρέμεινε επί 8μηνο περίπου. Εξελέγη, επίσης, δήμαρχος Καλαμάτας το 1994 και η θητεία του κάλυψε την τετραετία 1995 - 1998.
Για δύο περιόδους (1991 - 1994 και 1999 - 2002) υπήρξε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ακόμη, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος την τετραετία 2003 – 2006, ενώ την περίοδο 2005 - 2006 ήταν αντιδήμαρχος.
Από το 2007 έως το 2010 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, ενώ στη συνέχεια (2011) διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν έγγαμος με τη Γιάννα Ντόλου και είχαν αποκτήσει ένα γιο και δύο κόρες.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ο Χρήστος Μαλαπάνης, πολύπλευρος τεχνοκράτης, είχε ηγετικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, σε όλα τα επίπεδα, μετά τους σεισμούς του 1986. Με το έργο του συνέβαλε στη διατήρηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, στη βελτίωση της μορφής και της λειτουργικότητας της πόλης με αναπλάσεις σε διάφορα σημεία, στη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, στην κατασκευή πολλών σχολικών κτηρίων, στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και κοινωνικό τομέα, στην τουριστική προβολή. Επί των ημερών του πήραν πνοή έργα όπως η ΜΟΛΑΚ, αντιμετωπίστηκε το αποχετευτικό πρόβλημα της Καλαμάτας και άλλων Δήμων, ξεκίνησε και έγινε έργο, τελικά, το Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του και στην οικονομική ανόρθωση του Δήμου Καλαμάτας. Ενδεικτικό είναι και παρακάτω περιστατικό: Θα πρέπει να ήταν το 2005 και η Καλαμάτα γιόρταζε την πολιούχο της. Στο καθιερωμένο γεύμα ο τότε δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης εξήρε, σε μια αποστροφή των πεπραγμένων της δημαρχοντίας του, το ρόλο του Χρήστου Μαλαπάνη αποκαλώντας τον Λούντβιχ Έρχαρτ, που ως υπουργός εθεωρείτο ο πατέρας του «γερμανικού οικονομικού θαύματος» μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ REX
Ο Χρήστος Μαλαπάνης, μετά και την παραίτησή του από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, συνήθιζε να περνάει αρκετές ώρες το πρωί στο καφέ του ξενοδοχείου REX. Εκεί μαζί με επιστήθιους φίλους σχολίαζαν την επικαιρότητα, τοπική και εθνική, έκαναν ταξίδια στο παρελθόν, διαφωνούσαν σαν μικρά παιδιά, αλλά στο τέλος κυριαρχούσε το γέλιο. Το τραπέζι γέμιζε και άδειαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Χθες το πρωί προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε την προσωπικότητα του Χρήστου Μαλαπάνη, μέσα από τα προσωπικά βιώματα της παρέας. Πρώτος συνομιλητής μας ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακόπουλος. Εμφανώς συγκινημένος προσπαθούσε να "μαζέψει" τη σκέψη του, να μας πει δυο λόγια για την προσωπικότητα του συνεργάτη και φίλου του. Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν εύκολο. Τον… έπνιγε το ΓΕΓΟΝΟΣ. Απ’ όσα καταφέραμε να συζητήσουμε, στην κουβέντα μάς είπε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ανέλαβε καίριες θέσεις στο Δήμο Καλαμάτας σε πολύ δύσκολες εποχές. Η πόλη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τους σεισμούς και ο Χρήστος έδωσε για την επιτυχία αυτή όλο του το είναι. Τα κατάφερε, αφού επί των ημερών του δρομολογήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα στον τομέα των υποδομών (σ.σ. τις αναφέρουμε παραπάνω). Πέτυχε, όμως και σε εθνικό επίπεδο, όταν ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας στον ΟΤΕ και συμμετείχε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με απόλυτη επιτυχία.
Δεν ήταν, όμως, ένας μοναδικός επαγγελματίας. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος εξήρε το ήθος του, την ανθρωπιά του, τη διάθεση που είχε για συναίνεση, αλλά και το χιούμορ του.
Για τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Κουτσούλη η μέρα ήταν βαριά. Ο φίλος της ζωής του πήρε το μεγάλο δρόμο και άφησε πίσω του μεγάλο κενό. Πρόλαβε να μας πει, πριν τον πάρουν τα δάκρυα, ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν μαχητής, άνθρωπος χαμηλών τόνων (σ.σ. αν και ο ίδιος τον ήθελε πιο… φωνακλά), δημιουργικός, αλλά και οραματιστής, ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του.
Ζητήσαμε και από τον Γιώργο Νταγιόπουλο δυο κουβέντες. Σχολίασε ότι υπήρξε πάντα ταπεινός, συνεργάσιμος και άνθρωπος που επεδίωκε το διάλογο. Μας τόνισε ότι όταν συγκεντρωνόταν η δημοτική ομάδα να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα, υπήρχε πραγματικός διάλογος, κατάθεση απόψεων και συγκερασμός.
Όσο μιλούσαμε με τους παραπάνω στο τραπέζι προστίθεντο συνεχώς κι άλλα πρόσωπα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ρεπορτάζ με αφορμή το θάνατο του Χρήστου Μαλαπάνη ενώ τον αισθάνομαι ακόμα τόσο κοντά και τόσο επίμονα παρόντα, που άμα πάω αύριο το πρωί στη γωνία του Rex θα είναι εκεί…
Παιδί της άλλης όχθης πια, Χρήστο, συνεπώς κατέχεις το αίνιγμα…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη Πηφή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα