Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Αλιευτικό Μαραθόπολης: Η προγραμματική σύμβαση αναδεικνύει την αλήθεια!

«Κακός χαμός» και «πανικός» σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μετά την αποκάλυψη περί μη υποβολής πρότασης έντασης στο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης».
Ρεπορτάζ, δηλώσεις, αναρτήσεις στο facebook και χθες το μεσημέρι εξεδόθη δελτίο Τύπου του Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θεματικό τίτλο «Η αλήθεια για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης» και υπότιτλο «Επίδοξοι προστάτες – κοινοί συκοφάντες», που ανέφερε δήλωση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Κωνσταντίνας Νικολάκου, σχολιάζοντας όσα ακούγονται σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης.
«Σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βελτίωση αλιευτικών λιμένων, ιχθυοσκάλων και καταφυγίων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά έσπευσε να προετοιμαστεί κατάλληλα, σε αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές Τριφυλίας και Λουτρακίου, για την υλοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων σε Μαραθόπολη, προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, και Αγίους Θεοδώρους, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.  Η πρώτη πρόσκληση του υπουργείου (ΑΔΑ: 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7), προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο της χώρας, αφορούσε στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, “επισημαίνεται ότι η κοινοτική στήριξη δεν καλύπτει την κατασκευή νέων λιμένων, νέων τόπων εκφόρτωσης ή νέων ιχθυοσκαλών.
 Στα πλαίσια των προαναφερομένων δράσεων μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για ένταξη έργων με προπαρασκευαστικές ενέργειες (μελέτες, έρευνες, απαλλοτριώσεις)”.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε λόγο να υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση αυτή για τον απλούστατο λόγο ότι έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και ολοκληρώνει τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Αγίων Θεοδώρων. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να αξιοποιήσει τη χρηματοδοτική δυνατότητα της δεύτερης πρόσκλησης του υπουργείου (ΑΔΑ: ΨΙ1Γ4653ΠΓ-2ΑΧ), προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά στο κατασκευαστικό έργο και παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρεται επί λέξει στη δήλωση της κυρίας Κωνσταντίνας Νικολάκου.
Για ποια πρόσκληση του υπουργείου, ωστόσο, ελήφθησαν αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και, προφανώς, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, που είναι τα τέσσερα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη; Για την Πρόσκληση με ΑΔΑ: 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7 ή την Πρόσκληση με ΑΔΑ: ΨΙ1Γ4653ΠΓ-2ΑΧ;
Για την πρώτη Πρόσκληση, με ΑΔΑ: 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7, η κυρία Νικολάκου δηλώνει ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε λόγο να υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση αυτή για τον απλούστατο λόγο ότι έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και ολοκληρώνει τη μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Αγίων Θεοδώρων». Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από μια απλή ανάγνωση στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης και συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 – «Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης», όπου αναφέρεται συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι «Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου: “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ” για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου από το Φορέα Υλοποίησης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, ο Φορέας Υλοποίησης αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου της αρμοδιότητας να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες: 1. Yποβολή Τεχνικού Δελτίου Έργου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης /Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π Αλιείας και Θάλασσας δυνάμει της Πρόσκλησης 43 παρ. 1,3 (Α/Α ΟΠΣ 2233) (Α∆Α: 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7)…».
Τελικά, αλήθεια, τι συνέβη και τι, πραγματικά, συμβαίνει;
 Του Ηλία Γιαννόπουλου  
Πηγή: Το Θάρρος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα