Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μεσσηνία: Ελεγχοι και μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία - Σε έναν μήνα τα αποτελέσματα


Γράφτηκε από τον Γιάννης Σινάπης
Σε ένα μήνα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Μεσσηνίας με τη συνδρομή του πιστοποιημένου εργαστηρίου, με το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι έλεγχοι αφορούσαν τη διενέργεια μετρήσεων εκπομπών αέριων ρύπων στις καμινάδες 4 πυρηνελαιουργείων, 2 στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και 2 στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 8 δειγματοληψίες, σε δύο καμινάδες από διαφορετικά ξηραντήρια σε κάθε πυρηνελαιουργείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, σε ένα πυρηνελαιουργείο δεν έγιναν μετρήσεις, καθώς η διεύθυνσή του υποστήριξε ότι είχε τελειώσει η λειτουργία του και τη μέρα της επίσκεψης του κλιμακίου δεν λειτουργούσε.
Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του διαπιστευμένου εργαστηρίου (εταιρεία “Envirometrics ΕΠΕ”), το ποσό για τις υπηρεσίες που προσέφερε είναι 23.560 ευρώ.Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων θα γίνει σε 1 μήνα από την ημέρα της δειγματοληψίας και όπως αναφέρεται στη σύμβαση, με την ολοκλήρωση των μετρήσεων θα παραδοθεί για κάθε πυρηνελαιουργείο έκθεση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας επεξεργασίας των δειγμάτων και εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Συμπεράσματα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και σύγκριση αυτών με τα νομοθετημένα όρια (εντός ή εκτός ορίων). Παράρτημα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι μελέτη - έρευνα του "Δημοκρίτου" το 2016 για τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, κατέγραψε ιδιαίτερα μεγάλες υπερβάσεις στις μετρήσεις εκπομπών στις καμινάδες (καμιναέρια) των δύο μονάδων, 9 φορές στο ένα και 5 φορές στο άλλο πάνω από τα όρια.
Ακόμα, πέρυσι στις 24 Ιουλίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης “άδειασε” την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη για τα πυρηνελαιουργεία, καθώς απέρριψε ουσιαστικά την εισήγηση - πρότασή της (με εργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας) για 13 μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία. Κατέθεσε δική του πρόταση, γενικόλογη και αόριστη, την οποία στήριξε και ψήφισε η πλειοψηφία, η παράταξη της περιφερειακής αρχής. Μάλιστα, υπήρξε ενημέρωση ότι ο περιφερειάρχης ζήτησε με επιστολή του τον προγραμματισμό συνάντησης με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυρηνελαιουργείων, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου. Συνάντηση για την οποία κανείς δεν έμαθε αν έγινε (μάλλον δεν έγινε) και τι αποτελέσματα - δεσμεύσεις υπήρξαν.
Γ.Σ. Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα