Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στην Καλαμάτα - Το πρόγραμμα


Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 2018 πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει: 1) Εκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. 2) Συνέδριο. 3) Σεμινάρια για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας. 4) Τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου Kalamata Olive Oil Awards 2018, υπό την εποπτεία αναγνωρισμένου πάνελ. 5) Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και όλοι οι άλλοι δήμοι της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, τυποποιητικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου, καθώς και μεγάλοι εκθέτες ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Παρασκευή 17.00 - 21.00. Σάββατο 09:30 – 21.00. Κυριακή 10.00 - 18.00.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί αύριο στις 5.45 το απόγευμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και εισηγήσεις από τον Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα “Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς” και τον Γιάννη Κυριακόπουλο διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, με θέμα “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος - προβλήματα”.
Το Σάββατο 17 Μαρτίου, θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

09:30 Νουτσιούδης Παύλος τυποποιητής - εξαγωγέας: “Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη γερμανική αγορά”.

10:00 Δρ Ντούτσιας Γεώργιος πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ: “Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας - Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας”.

10:30 Ντανάκας Παναγιώτης διευθυντής Α.Σ. Μολάων Πακιών: “Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο”.

10:50 Βασιλόπουλος Θεόδωρος πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ): “Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου”.

11:30 Παρασκευόπουλος Αντώνης διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας: “Xylella: νέα δεδομένα”.

11:50 Ζακυνθινός Γεώργιος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων: “Η ποικιλία Κοθρέικη μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη”.

12:10 Μαγιάτης Προκόπης καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών: “Νεότερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία”.

12:45 Στρογγυλό τραπέζι “Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές: Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος πρόεδρος Ο.Π. “Νηλέας”, Γυφτέας Δημήτριος, Agrovim S.A.

16:30 Παπλωματάς Επαμεινώνδας καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς”.

17:00 Περδίκης Διονύσιος επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Ποντικάκος Κωνσταντίνος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Εργαστήριο Πληροφορικής Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Ορθολογική αντιμετώπιση εντόμων - εχθρών της ελιάς και ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς”.

17:45 Ζωντανός Απόστολος γεωπόνος, γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας: “Μία σύγχρονη προσέγγιση στην μαζική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς”.

18:30 Καραβίτης Χρίστος επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Προκλήσεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα”.

19:00 Δρ. Καμπουράκης Εμμανουήλ γεωπόνος Ερευνητικού Εργαστηρίου Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ “Δήμητρα”: “Βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Πρακτικές και επιπτώσεις στο προϊόν και το περιβάλλον”.

19:30 Βέμμος Σταύρος καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Η χρήση της φυλλοδιαγνωστικής στη λίπανση της ελιάς”.

20:00 Ψαράκης Αντώνης προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου: “Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα”.

20.30 Ερωτήσεις - συζήτηση

21:30 Συμπεράσματα - Λήξη ημερίδας.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου:


11:00 - 14:00 Παρουσίαση Pieralisi: “Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο”.

11:00 - 12:00 Σεμινάριο / Workshop γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

13.00 – 14.30 Σεμινάριο / Workshop Food Pairing από τους Τσορώνη Κώστα και Παπανικολόπουλο Παναγιώτη.  eleftheriaonline

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 16, 2018

    Ωραία και όμορφα και καλά και χρήσιμα όλα αυτά.... Αν μας λέγατε βέβαια και πόσο κοστίζουν θα ήταν.... πολύ
    καλύτερα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα