Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

«Καυτό» καλοκαίρι στο δήμο Καλαμάτας εν όψει εκλογών του 2019

Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου, αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας. Νίκας και Κοσμόπουλος καθορίζουν τις εξελίξεις. Οι σκέψεις σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Η τακτική του Κινήματος Αλλαγής και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για το δήμο Καλαμάτας οι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι, καθώς εντός του καλοκαιριού αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι

τελικές αποφάσεις και των προσώπων, αλλά και των κομμάτων.
Ο Παναγιώτης Νίκας και η ΝΔ


Ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ίδιος θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας η Νέα Δημοκρατία θα τον στηρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας έχει δηλώσει αρκετό καιρό τώρα ότι έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και ότι αυτές θα τις ανακοινώσει αφού πρώτα ενημερώσει τους συνεργάτες του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίκας εξακολουθεί να έχει ως πρώτη προτεραιότητα το δήμο της Καλαμάτας, καθώς τα σενάρια που τον θέλουν να εισέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται ότι περνούν σε δεύτερο πλάνο.
Σε περίπτωση που γίνει η έκπληξη και ο κ. Νίκας αποχωρήσει από το δήμο Καλαμάτας τότε η ΝΔ θα βρεθεί, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να ψάχνει για υποψήφιο. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συσταθεί εκ νέου δημοτική παράταξη, καθώς είναι δεδομένο ότι πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής θα αποχωρήσουν μαζί με τον κ. Νίκα.
Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο που εμφανίζεται ως φαβορί για υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και ως διάδοχος του Π. Νίκα είναι ο γιατρός και νυν Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Ο ίδιος, ωστόσο, επιθυμεί να ενταχθεί στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο γεγονός που, όμως, αναμένεται να ξεπεραστεί αν η ΝΔ αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσει με την υποψηφιότητά του στο Δήμο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο Π. Νίκας αποφασίσει να αποχωρήσει από το δήμο Καλαμάτας θα εμφανιστούν στο προσκήνιο και άλλα ονόματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αυτοδιοικητικά.
Ο Β. Κοσμόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ


Όσον αφορά τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο του δήμου Καλαμάτας πολλά θα κριθούν από την τελική απόφαση που θα λάβει ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση το χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα και τις αρχές καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς ο κ. Κοσμόπουλος να ανακοινώσει τις προθέσεις του, καθώς αποφασίστηκε η ανακοίνωση να μετατεθεί για τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι τότε ο κ. Κοσμόπουλος θα συνεχίσει τις επαφές του με δυνάμεις του δήμου Καλαμάτας, καθώς στόχος του είναι να συσπειρώσει νέα πρόσωπα.
Η απόφαση του κ. Κοσμόπουλου συνδέεται άμεσα με τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα. Έτσι, σε περίπτωση που ο κ. Κοσμόπουλος δηλώσει υποψηφιότητα για το δήμο Καλαμάτας είναι βέβαιο ότι θα έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστροφα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει άλλον υποψήφιο είναι δεδομένο ότι ο κ. Κοσμόπουλος θα το …ξανασκεφτεί.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αυτή τη στιγμή, εκτός από το όνομα του κ. Κοσμόπουλου, εξετάζονται δύο ακόμα ονόματα, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στο δήμο Καλαμάτας. Το πρώτο πρόσωπο είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, ενώ το δεύτερο εμφανίστηκε στο προσκήνιο της Μεσσηνίας πριν από λίγους μήνες.
Το Κίνημα Αλλαγής, οι «μικροί» και ο Μ. Μάκαρης
Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το τι θα πράξουν οι υπόλοιπες δυνάμεις του δήμου Καλαμάτας. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται αποφασισμένο να κατέλθει στις εκλογές με αυτόνομο συνδυασμό, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη του που καλοβλέπουν μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν ο επικεφαλής του συνδυασμού είναι κοντά στο Κίνημα Αλλαγής.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες υποψηφιότητες η παράταξη του ΚΚΕ θα κατέλθει με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, ενώ οι λεγόμενες ανεξάρτητες δυνάμεις του σημερινού ΔΣ (Αντωνόπουλος, Δημητρούλιας) δεν έχουν λάβει ακόμα τις οριστικές τους αποφάσεις. Πάντως, με δεδομένο ότι οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρον για το δήμο θα δείξουν και άλλες ανεξάρτητες δυνάμεις. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το αν και κατά πόσο αυτές οι δυνάμεις θα μπορέσουν να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο ικανό να διαταράξει τις ισορροπίες στο δήμο Καλαμάτας.


Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, οι πληροφορίες εξακολουθούν να αναφέρουν ότι δεν θα έχει εκ νέου τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μάκαρης θα κατέλθει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. messiniapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα