Μια βόλτα στον «Παλιό Νερόμυλο» της Κυπαρισσίας
Λίγο πιο πέρα από το Κάστρο της Κυπαρισσίας, βρίσκεται ο «Παλιός Νερόμυλος», ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς νερόμυλους της Ελλάδας. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο σπίτι, το μόνο ανακαινισμένο της πάλαι ποτέ Συνοικίας των Μύλων και … αλέθει ακόμα.
Πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται -όπως πάντα- ένας άνθρωπος με μεράκι. Η Τζίμα Ιμιρζιάδη δεν είναι μόνο η ιδιοκτήτρια και ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε τον παλιό νερόμυλο. Είναι η πρωτεργάτρια του παζαριού παλιών αντικειμένων που ξεκίνησε το 2005 στο «μεγάλο καλντερίμι» της πόλης και πραγματοποιείται έκτοτε κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του
Αυγούστου. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία». Είναι κι ο εμπνευστής του προγράμματος για την προστασία και την αναβίωση της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας: «Η παλιά πόλη, σε ένα μεγάλο μέρος της, έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός χώρος, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ίχνη από κάθε ιστορική περίοδο είναι ορατά παντού», διαβάζω στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.kyparissiaoldtown.gr, που ήταν η αφορμή για τη γνωριμία μας και για το ταξίδι σε αυτήν την όμορφη μεριά της Ελλάδας.
Δραστήρια και πολυταξιδεμένη, το ενδιαφέρον της για την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ιδιαίτερης καταγωγής της. Εφορμά από την αγάπη της για όλες τις παλιές πόλεις: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο και πιο όμορφο από τις παλιές πόλεις. Οι λαοί και τα κράτη που τις σέβονται εκφράζουν Πολιτισμό σε υψηλό βαθμό. Οι Ευρωπαίοι ζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό μέσα σε παλιές πόλεις». Τα λόγια της καταδεικνύουν συγκίνηση στην ιδέα της ζώσας πόλης με μακραίωνη ιστορία: «Τα παιδιά μας δεν θα μάθουν ποτέ και δεν θα αγαπήσουν ποτέ την ιστορία, το τόπο και τις ρίζες τους αν όλες οι παλιές πόλεις σβήσουν και καταστραφούν», μας διηγείται την ώρα που φρέσκιες λεμονάδες με αρωματικό δυόσμο και πίτες καταφτάνουν στην αυλή του «παλιού νερόμυλου» για να μας δροσίσουν από τον καυτό ήλιο.
«Στον παλιό νερόμυλο, το χειμώνα έρχονται πολλά σχολεία και το καλοκαίρι οικογένειες ταξιδιωτών, Έλληνες και ξένοι. Σκοπός μας δεν ήταν να ανακαινίσουμε το κτίριο μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης. Αλλά να αποδώσουμε σε αυτό ξανά την παλιά του λειτουργία. Θέλαμε να καταστήσουμε το μύλο παραγωγικό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να πωλούνται τα βιολογικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής», εξηγεί. «Μέλημά μας να μοιραστούμε αυτήν την αγάπη, γι’ αυτό και επιμεληθήκαμε τον κήπο ώστε να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία στον επισκέπτη». Και πράγματι πρόκειται για εμπειρία, γιατί στον κήπο του «παλιού νερόμυλου» κυλάει ένα ρέμα και μαζί με τη σκιά των δέντρων μας χαρίζει μια λυτρωτική δροσιά.
Καθώς μιλούσαμε, εμφανίστηκαν οι τρεις πιτσιρίκες μαζί με το μυλωνά, τον οποίον είχαν ταράξει στις ερωτήσεις για το άλεσμα. «Μαμά το ήξερες ότι ο νερόμυλος κάνει πάντα ολική άλεση; Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα πίτουρα από το σιτάρι. Το ήξερες ότι μπορείς να αλέσεις ό,τι θες; Τη μια σιτάρι, την άλλη καλαμπόκι…. Ό,τι θες. Τόσο εύκολα». «Πώς φαίνονται όλα … τόσο εύκολα στο μυαλό των παιδιών», συλλογιέμαι την ώρα που οι πίτες έβγαιναν από το φούρνο αχνιστές και στολισμένες με χρωματιστά λαχανικά. Κάποιοι από την παρέα μόλις γύρισαν από το μονοπάτι του ρέματος και κάποιοι άλλοι αναζητούσαν κάτι δροσιστικό για να ξεκουραστούν από την περιήγηση στο Κάστρο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε paliosneromylos.gr/.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στην Κυπαρισσία
• Να περπατήσετε στο μεγάλο καλντερίμι της Κυπαρισσίας, να δείτε της Αρκαδιάς τον Πλάτανο και να επισκεφτείτε το Κάστρο.
• Να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο σε μία από τις ταβέρνες που σερβίρουν τη γνωστή γουρουνοπούλα το απόγευμα.
• Να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς με τους θολωτούς τάφους που αποδίδονται στο Νέστορα. Στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει ένα μονοπάτι που καταλήγει σε ένα φαράγγι με σταλακτίτες. Η διάσχισή του απαιτεί μαγιώ και ειδικά παπούτσια (θα μπείτε περίπου μέχρι τη μέση το καλοκαίρι) και δεν ενδείκνυται για παιδιά μικρής ηλικίας.
• Να κάνετε κατάβαση της Νέδας, του μοναδικού θηλυκού ποταμιού στην Ελλάδα. Ούτε αυτή η δραστηριότητα ενδείκνυται για παιδιά μικρής ηλικίας. Συμβουλευτείτε www.exploremessinia.com.
• Να επισκεφτείτε το δάσος Αγιαννάκη και να γνωρίσετε την καρέττα-καρέττα στο κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της οργάνωσης «Αρχέλων». Αν είναι Αύγουστος, εθελοντές θα σας οδηγήσουν πιθανότατα σε κάποια φωλιά που είναι έτοιμη να αποκαλύψει μικρά χελωνάκια. Αν κολυμπήσετε στην παραλία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνάντησης με χελώνα. Μεταξύ της παραλίας και του παλιού κτιρίου του ΟΣΕ που στεγάζεται η οργάνωση υπάρχει ταβέρνα.
• Μπορείτε να πάτε στη γειτονική παραλία Αγρίλι για ψαράκι και θαλασσινά και λίγο πιο πέρα, να εντυπωσιάσετε τα παιδιά με ένα «κάστρο» των παραμυθιών που έφτιαξε κάποιος Έλληνας του εξωτερικού για τα παιδιά της περιοχής. Είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά αυτό το καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς οι κιτς φιγούρες των παραμυθιών που έχουν στηθεί απ’ έξω, προκαλούν δέος, αντίστοιχο με αυτό που νοιώθεις στο «Σπίτι του Τρόμου» στο λούνα παρκ.
• Να κάνετε μπάνιο στις απέραντες παραλίες του Ιονίου: στην Ελαία, όπου εκβάλλει η Νέδα, στο Καλό Νερό, στον Καρτελά, στο Σανί, στο Σεργιάνι και την παραλία της Κυπαρισσίας, τον Άι-Λαγούδη. Έχουν όλες κάποιας μορφής οργάνωση, καντίνες, ταβέρνες, ξαπλώστρες και είναι αμμώδεις και πεντακάθαρες. Έχετε υπ’ όψη σας ότι επειδή είναι ανοιχτό το πέλαγος (μόνη συνάντηση μέχρι την Ιταλία τα Στροφάδια!), συχνά παρατηρείται βουβό κύμα και ότι ο βορειοδυτικός άνεμος, κοινώς το μελτέμι, τις χτυπάει αλύπητα. mamakita
ΣΦΕΕ: Πόσα πληρώνουν οι ασθενείς ανά έτος για φάρμακα - Στο 80% οι
υποχρεωτικές εκπτώσεις για τις φαρμακευτικές - Τι δείχνει μελέτη
-
Μεγαλύτερη είναι η δαπάνη των ασθενών αλλά και των φαρμακευτικών
επιχειρήσεων για τα φάρμακα από ότι του κράτους, σύμφωνα με μελέτη που
πραγματοποίησε ο ΙΟ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα