Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ζάεφ: Οι εταιρείες μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός»

AP Photo/Yorgos Karahalis
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υιοθετηθεί από τους θεσμούς του κράτους, όμως σε άλλες περιπτώσεις η χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός» θα είναι ελεύθερη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Χρήση των προσδιορισμών «Μακεδονικός», «Μακεδονική» ή «Μακεδονικό» θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ομοσπονδίες της ΠΓΔΜ, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υιοθετηθεί από τους θεσμούς του κράτους, όμως σε άλλες περιπτώσεις η χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός» θα είναι ελεύθερη, παραθέτοντας ως παράδειγμα το «μακεδονική κουλτούρα».Η συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει δεσμευτική ευθυγράμμιση με το νέο όνομα των μη κυβερνητικών οντοτήτων ή των οργανισμών που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Περιέχει ωστόσο ειδική πρόνοια για εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν με την βοήθεια ομάδας ειδικών στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης.
Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τον λαό της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα, με τον κ. Ζάεφ να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν την λύση. «Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος όπως ξέρετε και πιστεύω πως το δημοψήφισμα θα πετύχει», είπε
Ξεκαθάρισε μάλιστα εκ νέου πως εάν ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση, επιμείνει να μην υπογράφει την συμφωνία ακόμα και μετά το δημοψήφισμα τότε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή θα πρέπει να εκκινήσει την διαδικασία για αποπομπή του.
«Οι πάντες θα πρέπει να σέβονται την βούληση του λαού, τόσο ο πρόεδρος Ιβανόφ όσο και η αντιπολίτευση», είπε.
skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα