Προσπαθεί να κρατήσει τα περσινά κεκτημένα στην τιμή το ελαιόλαδο φέτος. Η χρονιά είναι όψιμη, οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου είναι σε γενικές γραμμές καλές, αλλά η ζήτηση δεν έχει προς το παρόν τουλάχιστον ενταθεί, κάτι που ίσως συμβεί ακολούθως.
Πιο συγκεκριμένα, σε καλές τιμές όπως και πέρσι στην αρχή της σαιζόν έφυγαν οι πρώτες ποσότητες μαυρολίσιου (πρώιμου) ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου, κ. Λάζαρος Σύρνος «η ελαιοποίηση στο μαυρολίσιο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 60%. Οι τιμές που έφυγαν τα πρώτα δυο βυτία ήταν στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Μετέπειτα δώσαμε ένα βυτίο στα 2,70 ευρώ το κιλό και ακόμα ένα στα 2,60 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση δεν είναι και τόσο ικανοποιητική, αλλά οι αποδόσεις στο μαυρολίσιο είναι καλές. Συγκεκριμένα από ένα σακί με 55 κιλά ελιάς βγάζουμε από 8,5 έως 11 κιλά μαυρολίσιο. Μετέπειτα θα προχωρήσουμε στο Κορωνέικο, για το οποίο η παραγωγή δεν είναι και τρομερά μεγάλη στο νομό Μεσσηνίας φέτος. Συγκεκριμένα υπολογίζεται φέτος μια αύξηση σε σχέση με την περσινή πολύ κακή χρονιά
της τάξης του 20%».
Στο νομό Λακωνίας αρκετοί παραγωγοί έχουν μπει στα λιοστάσια και μαζεύουν πρώιμα τον καρπό, ευελπιστώντας να πιάσουν τις τιμές που ισχύουν στην εκκίνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων πούλησε τις πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου στα 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεται και νέα συμφωνία. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης «ως Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έχουμε δώσει 472 τόνους αγουρέλαιο και το καλό είναι ότι δεν έχουμε πλέον ούτε σταγόνα φετινό αγουρέλαιο». Στους Μολάους η συγκομιδή για τους περισσότερους παραγωγούς πάει πίσω καθώς η χρονιά είναι όψιμη, αλλά ορισμένοι αγρότες συλλέγουν καρπό μήπως και προλάβουν τις παραδοσιακά υψηλές τιμές παραγωγού της εκκίνησης. Κατά τα άλλα ο τοπικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του, κ. Παναγιώτης Ντανάκας δεν έχει βγάλει ακόμα ελαιόλαδο, ούτε έχει προβεί σε κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο «το θετικό είναι ότι οι τρέχουσες αποδόσεις του ελαιοκάρπου είναι καλές και συγκεκριμένα από 4,5 έως 6 – 1 (κιλό ελαιολάδου)». Πίσω πάει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση και στη Μεταμόρφωση Λακωνίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Θανάσης Γκιουζέλης «είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε την ελαιοποίηση στις αρχές του μήνα, αλλά πλέον πάμε ακόμα πιο πίσω, γιατί δεν έχει βρέξει και οι αποδόσεις δεν θα είναι αυτές που θέλουμε. Οπότε πάμε για μετά τις 5-6 Νοεμβρίου».
Στην Κρήτη ανώτερη τιμή στα φετινά έξτρα παρθένα είναι τα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ έως και 4,5 ευρώ έπιασαν τα άγουρα
Με χαλαρούς ρυθμούς προχωρά η ελαιοσυλλογή στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, όπως μας είπε ο Μιχάλης Καμπιτάκης μετά βίας να λειτουργεί το 10% των ελαιουργείων, καθώς έχει πραγματοποιηθεί εκτός των άλλων και ψεκασμός και οι παραγωγοί περιμένουν να περάσουν οι ημέρες που απαιτούνται, για να μπουν στα λιοστάσια να μαζέψουν. Κατά τα άλλα οι τιμές στην Κρήτη για τα πολύ καλά ελαιόλαδα φετινής εσοδείας παίζουν από 2,70 έως 2,80 ευρώ το κιλό, τα περσινά πωλούνται σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές, ενώ τα αγουρέλαια πωλήθηκαν σε τιμές πέριξ των 3,5 – 4,5 ευρώ το κιλό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει και στην Κρήτη είναι η αδυναμία των ελαιοπαραγωγών να βρουν εργάτες γης για να μαζέψουν τις σοδειές τους. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι έχουν φύγει αρκετές οικογένειες Αλβανών υπηκόων που έμεναν στην Κρήτη και απασχολούνταν νόμιμα, αφετέρου στο γεγονός ότι οι Βούλγαροι εργάτες που έρχονταν έως πέρσι περιστασιακά την περίοδο της ελαιοσυλλογής έχουν φέτος πάει σε άλλες χώρες. Όσον αφορά στους Πακιστανούς, όπως μας είπαν αγρότες εκτός του ότι δεν γνωρίζουν τη δουλειά, δεν έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και τα απαιτούμενα χαρτιά, για να απασχοληθούν νόμιμα.
Στην Αργολίδα, τέλος, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η συγκομιδή και η ελαιοποίηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα κ. Κώστα Μέλλο, οι ποιότητες είναι εξαιρετικές και οι αποδόσεις μεταξύ 5,5 - 6 (κιλά καρπού) 1 (κιλό ελαιόλαδο).
Εκτιμήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου
Σε 120.000 τόνους εκτιμάται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ποσότητα που αποτελεί το 40% της πανελλαδικής παραγωγής. Αυτό αναφέρθηκε στην διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή διευθυντών και στελεχών από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων. Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία θα επαναληφθεί στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, περαιτέρω διευρυμένη, αποτέλεσε η αποτίμηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, τα αποτελέσματα του οποίου κρίθηκαν από καλά έως άριστα.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη σύσκεψη -στην οποία, όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, θα μετάσχει σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού των ΔΑΟΚ ανά Π.Ε.- είναι, ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο δακοκτονίας καθώς και η ενδεχόμενη εφαρμογή νέας διαδικασίας για την εφαρμογή της, την οποία θα παρουσιάσει ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, θα συζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό της εξαιρετικά μεγάλης γραφειοκρατίας που εφαρμόζεται σήμερα, ενώ θα εξεταστούν -με θετική διάθεση από πλευράς της περιφερειακής αρχής- αιτήματα για προμήθεια μέσων που θα καταστήσουν επιπλέον αποτελεσματική την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, όπως η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων GPS αλλά και οχημάτων. Ακόμα, την εν λόγω σύσκεψη θα απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν ασθένειες και παράσιτα σε διάφορες καλλιέργειες και δέντρα γενικότερα, με χαρακτηριστική αναφορά στο γλοιοσπόριο της ελιάς και τα προβλήματα για τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, προκειμένου να προγραμματιστούν οι τρόποι για την αντιμετώπισής τους. Τέλος, στην ίδια σύσκεψη στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των κατά τόπους ΔΑΟΚ να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι διαχειριστές ως προς την χρήση του νερού -στο πλαίσιο των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ- θα είναι αποκλειστικά οι γεωπόνοι. Μπίκας Αλέξανδρος agrotypos
Σάλος με την καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απάτες με παράνομες
αποζημιώσεις - Η απάντηση
-
Τη δική του απάντηση δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις καταγγελίες του πρόεδρου της
Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρη Καπούνη στο OPEN για το
«κόλπο» με τις...
Πριν από 59 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα