Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Προβλήματα σε όλα τα επίπεδα για τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση - Αιτήματα και κάλεσμα στην απεργία


Οι εκπαιδευτικοί και η εκπαίδευση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οι πρώτοι ακόμη και διαβίωσης, επειδή οι μισθοί των νεοδιόριστων ίσα που φτάνουν για το νοίκι και τα πιο βασικά έξοδα, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Μεσσηνίας, Αλέξης Χαραλαμπιδόπουλος και Θεόφιλος Παπαδόπουλος αντίστοιχα. Παρουσίασαν τα αιτήματα του κλάδου, ενώ ο γραμματέας έκανε κάλεσμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών και κηδεμόνων στην πανεργατική απεργία της 20ης Νοέμβρη για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης…
Ο πρόεδρος κ. Χαραλαμπιδόπουλος μίλησε για πολλά θέμα, ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε στο πρόβλημα στέγασης και σίτισης που κυρίως αντιμετωπίζουν οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές. Όπως τόνισε, ένας νεοδιόριστος, που συνήθως έχει ηλικία 40-50 ετών, έχει μισθό περίπου 800 ευρώ και όταν πρέπει να δώσει μόνο για το νοίκι από 300 μέχρι 500 ευρώ, τότε αντιμετωπίζει οπωσδήποτε πρόβλημα διαβίωσης, αφού τα υπόλοιπα χρήματα δεν του φτάνουν για να καλύψει τις άλλες ανάγκες του. Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ κάλεσε το Δήμο, την Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος, να χρηματοδοτήσουν την επιδότηση ενοικίου των εκπαιδευτικών ή διαφορετικά να επισκευάσουν κτίρια που διαθέτουν για τη στέγαση των εκπαιδευτικών ή και να μισθώσουν δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ ζήτησε να δοθεί και στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να σιτίζονται στις φοιτητικές και στρατιωτικές λέσχες με χαμηλό κόστος αν όχι δωρεάν.
Ακόμη ο πρόεδρος ζήτησε στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με ουσιαστικές αυξήσεις, αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των εκπαιδευτικών, καθώς και “να μπει τέλος στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους μαθητές μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού, όπως αυτός εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τόσο των εκπονητών της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και του ίδιου του μηχανισμού διοικησης”.
Επιπλέον ο κ. Χαραλαμπιδόπουλος ζήτησε να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών τμημάτων, να επανέλθει το διδακτικό ωράριο στα επίπεδα προ του 2013, να έχουν οι εκπαιδευτικοί νομική κάλυψη στις εκδρομές, να αποζημιώνονται οι εκπαιδευτικοί για τις εκδρομές εκτός έδρας, να αποζημιώνονται επίσης για τις εκδρομές τα Σαββατοκύριακα.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ξεκίνησε τονίζοντας ότι μέχρι προχθές υπήρχαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μεσσηνίας 65 κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα την απώλεια 8.500 διδακτικών ωρών! Ακόμη όμως και με τις προσλήψεις που έγιναν προχθές, συνέχισε, εξακολουθούν να υπάρχουν 25 κενά και περίπου 350 κενές ώρες μουσικών μαθημάτων στο Μουσικό Σχολείο καλαμάτας.
Για όλα αυτά τα προβλήματα, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, το υπουργείο αδιαφορεί, δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση, όταν όμως, υπογράμμισε, σημειώνονται κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση λύσεων, όπως έγινε με την κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, τότε υπάρχουν άμεσες ενέργειες, όπως φάνηκε με την έντονη αστυνομική παρουσία που προκάλεσε το σπάσιμο της διαμαρτυρίας των μαθητών.
Ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ μίλησε, εκτός από τα εκπαιδευτικά κενά, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε τη στέρηση της δυνατότητας να παρακολουθήσουν οι μαθητές την ειδικότητα που ήθελαν. Τόνισε ότι είναι αντιεκπαιδευτικό μέτρο η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, κάτι που έχει οδηγήσει σε τμήματα με 26 και 27 μαθητές, κάτι μάλιστα που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας!
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα υπογράμμισε ότι ενώ θεωρητικά τα μνημόνια έχουν καταργηθεί στην πράξη εξακολουθούν να ισχύουν περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών και έθεσε το αίτημα για αυξήσεις, για καταβολή του 13 και 14 μισθού κ.ά
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να σταματήσουν οι διακρίσεις μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί μετά τη δόκιμη υπηρεσία τους, ζήτησε την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την αντιμετώπιση των πολλών κτιριολογικών προβλημάτων που καταγράφονται στα σχολεία. Έκανε ειδική αναφορά στο σχολείο του Μελιγαλά, όπου εδώ και τρία χρόνια γίνονται έργα εν ώρα μαθημάτων, αλλά και σε σχολεία στην Καλαμάτα, όπου μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας χώροι που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να αποκτήσουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, καθώς και ότι πρέπει να προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, που εντάθηκε μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους Δήμους.
Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι έχουν καταγραφεί προσπάθειες εκφοβισμού εκπαιδευτικών, όχι τόσο στην περιοχή της Μεσσηνίας, για τη διεκδικητική τους στάση και τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και υπογράμμισε ότι η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Νοέμβρη.       Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα