Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Οι «Δημοκρατικοί» του Στέφανου Κασσελάκη – Οι στόχοι του για το νέο κόμμα


Στόχος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος σχηματισμός να παραπέμπει στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και να απευθύνεται σε πολίτες ανεξάρτητα από το πού ανήκουν ιδεολογικά - Ως τις αρχές Δεκεμβρίου η επίσημη ανακοίνωση
«Το δικό μας κίνημα». Αυτός είναι ο προσωρινός τίτλος του υπό διαμόρφωση κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, σε αντιδιαστολή με αυτό που έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για «τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ». Με εμφανή στόχο να παραμείνει στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι και χωρίς διάθεση να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, όπως λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο.
Πυρετώδεις συσκέψεις και επεξεργασία των θέσεων
Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο κ. Κασσελάκης είναι πολυπαραγοντική και πολλά τα προβλήματα, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα τα ξεπεράσει με τη δύναμη των εθελοντών που τον έχουν πλαισιώσει.
Οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις και συνεχείς για τη δημιουργία του νέου κόμματος που δεν θα είναι ένας καθαρόαιμος αριστερός σχηματισμός αλλά θα αποτελεί, όπως λέγεται, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που θα απευθύνεται σε πολίτες ανεξάρτητα από το πού ανήκαν ή ανήκουν ιδεολογικά. «Κόμμα-σουπερμάρκετ» το λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η πλευρά Κασσελάκη αρνείται, μιλώντας για έναν σχηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα τον 21ο αιώνα, ο οποίος δεν θα μυρίζει πολιτική ναφθαλίνη και δεν θα έχει αναφορά στην κομματική γραφειοκρατία.
Ο κ. Κασσελάκης θέλει έως τις αρχές του Δεκεμβρίου να έχει ανακοινώσει το νέο κόμμα και αυτό θα γίνει με μια μεγάλη εκδήλωση, όπου και θα παρουσιαστεί στους πολίτες το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης με τις βασικές θέσεις.
Αυτή την περίοδο γίνεται η επεξεργασία των θέσεων και αρχών του κόμματος και με βάση πληροφορίες που υπάρχουν ο σχηματισμός θα παραπέμπει σε ένα μοντέλο τύπου Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν θέλει να αποκλείσει ψηφοφόρους και στελέχη ακόμα και από τη ΝΔ. Γι’ αυτό και όταν το περασμένο Σάββατο, εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του στα γραφεία που έχει μισθώσει στον Ταύρο φώναξαν «Στέφανε, γερά, να πέσει η Δεξιά» τους απέτρεψε να συνεχίσουν, μιλώντας για τα ανοίγματα που θα κάνει και στα μέλη και ψηφοφόρους της θεσμικής Δεξιάς που «πνίγονται πολιτικά από τη ΝΔ» ή είναι δυσαρεστημένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Σε γενικές γραμμές είναι διατυπωμένες οι βασικές θέσεις του Στ. Κασσελάκη (π.χ. κόμμα business friendly – φιλικό προς την επιχειρηματικότητα) και κατά την προεκλογική περίοδο για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατηγορήθηκε ότι αυτές παραπέμπουν σε πρόγραμμα κόμματος.
Ποιοι είναι μαζί, ποιοι το σκέφτονται
Η προγραμματική επεξεργασία πάντως είναι σε εξέλιξη και αλλάζουν αρκετές θέσεις, καθώς ενσωματώνονται και προτάσεις και απόψεις των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως π.χ. των Πέτρου Παππά και Αλέξανδρου Αυλωνίτη. Οι δύο προαναφερόμενοι βουλευτές μαζί με τη Ραλλία Χρηστίδου και την Κυριακή Μάλαμα κατέθεσαν ήδη και την πρώτη από κοινού ερώτηση. Είναι η δύναμη του Στ. Κασσελάκη αυτή την περίοδο στο Κοινοβούλιο μετά τις προ ημερών ανεξαρτητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και η Θεοδώρα Τζάκρη που παραιτήθηκε από γραμματέας της ΚΟ.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιοι άλλοι θα ακολουθήσουν. Η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Ακρίτα τού ευχήθηκε καλή τύχη και μένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικό όμως υπάρχει για τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Γιάννη Σαρακιώτη, Γιώργο Γαβρήλο και Γιώτα Πούλου, με τους τρεις τελευταίους να παραιτούνται και από τις θέσεις ευθύνης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην ανεξαρτητοποιούνται ακόμη.
Σε επίπεδο οργανωτικό, βάρος πέφτει και στον Θάνο Μωραΐτη που παραιτήθηκε από διευθυντής της ΚΟ αλλά και στη βοήθεια που θα προσφέρουν σε περιφερειακό επίπεδο και πρώην βουλευτές που συντάσσονται μαζί του και παραιτήθηκαν προ ημερών από την ΚΕ, όπως ο Θανάσης Οικονόμου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Χαρά Καφαντάρη. Μαζί του όμως είναι και πρόσωπα που συνθέτουν ένα ετερόκλητο σύνολο που δείχνει «πολιτικό μωσαϊκό», δηλαδή οι Νίκος Καρανίκας (άλλοτε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα), Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ έχει και την υποστήριξη και άλλων προσώπων που μένει να φανεί εάν θα εμπλακούν ενεργά, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Επί της ουσίας θα συγκροτηθούν πυρήνες ανά την Ελλάδα με βάση τις ομάδες υποστήριξης που είχαν δημιουργηθεί για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επειδή είναι δύσκολα και τα οικονομικά, θα επενδύσει πολύ στην προβολή που έχει ως «πολιτικός σελέμπριτι» από διάφορες εκπομπές που τον καλούν (σ.σ.: διαμαρτυρήθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης γιατί τον καλούν), αλλά και στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα