Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Πρωτοχρονιά: Γιατί πολλοί τρώνε 12 σταφύλια και ποιος είναι ο «σωστός» τρόπος να το κάνουμε


Κάθε λαός έχει τις δικές του παραδόσεις για την Πρωτοχρονιά. Μία από αυτές έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και των social media: οι 12 ρώγες σταφυλιού, για καλοτυχία.
Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, πρέπει να φας 12 σταφύλια την ώρα που το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα και έρχεται ο νέος χρόνος. Πολλοί, τη στιγμή που το κάνουν, μπαίνουν κάτω από το τραπέζι.
«Το να φας 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα υποτίθεται ότι φέρνει καλή τύχη για τη νέα χρονιά. Ένας μήνας καλοτυχίας για κάθε ρώγα», δήλωσε στη Vogue ο δρ. Ντανιέλ Κομπόρα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τολέδο. «Πρέπει να τις φας σε κάθε χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η προσθήκη με το τραπέζι πιθανότατα έχει τις ρίζες του στο Περού και μπορεί να σχετίζεται με μια λατινοαμερικάνικη πρόληψη. Κάποιοι πιστεύουν ότι αν κρυφτείς κάτω από το τραπέζι, προσελκύεις την αδελφή ψυχή σου.
Οι παραλλαγές και οι «κανόνες»
«Κάποιες παραλλαγές προβλέπουν ότι όταν το κάνεις αυτό πρέπει να φοράς κόκκινα εσώρουχα, ή να είσαι κάτω από τραπέζι. Άλλη παραλλαγή λέει ότι αν το κάνεις θα βρεις την αγάπη τη νέα χρονιά», σημείωσε ο Κομπόρα.
Ανεξαρτήτως το ποια παραλλαγή θα εφαρμόσει κάποιος, δύο κανόνες φαίνεται πως είναι ενιαίοι: κάθε ρώγα αντιπροσωπεύει μία ευχή για τους επόμενους 12 μήνες και πρέπει να έχεις φάει όλα τα σταφύλια προτού το ρολόι δείξει 12:01. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευχές δεν θα πραγματοποιηθούν.
Από πού προέρχεται αυτή η Πρωτοχρονιάτικη παράδοση
Αυτή η παράδοση δεν αποτελεί επινόηση κάποιου στο διαδίκτυο. Οι ρίζες της εντοπίστηκε πριν από τουλάχιστον 100 χρόνια. «Είναι μια ισπανική παράδοση», εξήγησε ο Μίκαελ Ντι Τζιοβίνε, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Γουέστ Τσέστερ.
«Πολλοί λένε ότι ξεκίνησε το 1890- 1900, για να καταναλωθεί το πλεόνασμα σταφυλιών. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις από εφημερίδες στα τέλη του 19ου αιώνα ότι οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας έτρωγαν αυτά τα σταφύλια το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Αλλά οι περισσότεροι Ισπανοί θα έλεγαν ότι ξεκίνησε το 1909, όταν έμποροι από το Αλικάντε και τη Μούρθια μοίρασαν σταφύλια στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, για να ενθαρρύνουν και να δημιουργήσουν αυτή την παράδοση», πρόσθεσε.
Έχει σημασία το χρώμα;
Η παράδοση δεν ορίζει τι χρώμα πρέπει να έχει το σταφύλι που θα φάμε την Πρωτοχρονιά. Το τελετουργικό αφορά περισσότερο την αφθονία που αντιπροσωπεύουν τα σταφύλια.
«Στη Μεσόγειο, τα σταφύλια θεωρούνται βασικό φρούτο. Όμως, η έλλειψη βροχής, η θερμοκρασία και άλλοι παράγοντες μπορεί να καταστρέψουν τη σοδειά και να προκαλέσουν έλλειψη κρασιού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο του τραπεζιού. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα άφθονα τσαμπιά σταφυλιού αποτελούν σύμβολο ευημερίας. Πολλές άλλες παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν αυτόν τον συμβολισμό τύχης και ευημερίας, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί τρώνε την Πρωτοχρονιά φακές, που παραπέμπουν σε νομίσματα ή χρήματα και σερβίρονται σε αφθονία», επεσήμανε ο Τζιοβίνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα