Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Scope Ratings: Aναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ελλάδας

Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 145% του ΑΕΠ το 2025 και στο 132% το 2029, από 155,3% που εκτιμάται στο τέλος του 2024, προβλέπει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Scope Ratings, μία ημέρα πριν τη νέα ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.
Σε έκθεσή του για τις προοπτικές to 2025 του αξιόχρεου των χωρών που αξιολογεί, ο οίκος σημειώνει ότι στην αυριανή ετυμηγορία του θα σταθμίσει τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με το ακόμα υψηλό χρέος και το ιστορικό κρίσεων της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι ο Scope έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (BBB-) τον Αύγουστο του 2023, ενώ φέτος αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές.
«Αν επιτευχθεί (η μείωση του χρέους), ο δείκτης του 2029 πιθανόν να αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ από το 2010 και να υπολείπεται αυτού της Ιταλίας(που αξιολογείται υψηλότερα στο BBB+) το 2027», σημειώνει ο οίκος.
Τι λέει για τις τράπεζες
«Παρακολουθούμε για ενδείξεις περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας (του τραπεζικού συστήματος), την εξασθένιση του δεσμού μεταξύ του δημοσίου και των τραπεζών καθώς ολοκληρώνεται η λειτουργία του ΤΧΣ και για αν η κυβέρνηση πιθανόν αντιμετωπίσει τη σταδιακή εξασθένιση της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους», προσθέτει, εννοώντας ότι η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας την πορεία των αξιολογήσεων», σημειώνει.
Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Ο Scope έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τον πληθωρισμό την περίοδο 2024-2026΄
Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,4% φέτος, κατά 2,1% το 2025 και κατά 1,8% το 2026. Για τον πληθωρισμό βλέπει να αυξάνεται το 2025 στο 3,5% από 3,1% φέτος, μία σημαντική αναθεώρηση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες προς τα πάνω της προηγούμενης πρόβλεψής του, ενώ για το 2026 αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 2,4%.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια την περασμένη 10ετία ωφελούνται από τις προηγούμενες και σημερινές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, σημειώνει ο Scope, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση των μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών και την επάνοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά τις κρίσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα