Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Λεωφόρος Αθηνών: Ελπίδες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό έτος το 2011....

Λεωφόρος Αθηνών  ΤουΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Πτώση 35% το 2010
Ελπίδες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό έτος το 2011 εκφράζουν στελέχη, παράγοντες, χρηματιστές και επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών αφού το 2010 ήταν μια από τις δύσκολες χρονιές των τελευταίων ετών λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη για το 2010 έφτασαν το 35%, αφού από τις 2.200 μονάδες σχεδόν πριν από δώδεκα μήνες ο Δείκτης υποχώρησε έως τις 1.400 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά είχε να φτάσει το ελληνικό χρηματιστήριο από το 2003, ενώ σήμερα δεν είναι πολύ μακριά από τα χαμηλά δωδεκαετίας.

Από τις σημαντικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό ταμπλό της οδού Αθηνών δεν κατάφεραν να ξεφύγουν παρά ελάχιστες μετοχές. Οι τίτλοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων με αποτέλεσμα οι τιμές να βυθιστούν στα χαμηλότερα επίπεδα επταετίας. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς πάντως θεωρούν ότι στα παρόντα επίπεδα δημιουργούνται ευκαιρίες για επενδύσεις αφού, όπως λένε, οι τιμές αρκετών μετοχών διαμορφώνονται σε ελκυστικά επίπεδα για όσους δεν βλέπουν το Χ.Α. ως βραχυπρόθεσμη επένδυση. Ράλι στις διεθνείς αγορές
Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντίθετα- που δεν έχουν τα «βαρίδια» που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία- πραγματοποίησαν μέσα στο 2010 ράλι φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Τα ξένα χρηματιστήρια αφήνουν πίσω τους τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007 και κορυφώθηκε το 2008, αν και πηγή μεγάλης ανησυχίας εξακολουθεί να αποτελεί ο κίνδυνος ντόμινο στην ευρωζώνη. Στο ράλι των ξένων αγορών έχουν συμβάλει τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, η προσδοκία για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η βελτίωση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.
Οι εβδομάδες αμέσως μετά την εορταστική περίοδο αναμένεται ότι θα είναι κρίσιμες για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, αφού οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά από υποβαθμίσεις ή ακονίζουν τα μαχαίρια τους για νέες. Μικροί και μεγάλοι επενδυτές σε Πορτογαλία και Ισπανία έχουν περισσότερους λόγους να αισθάνονται νευρικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα