Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη δημοτικού σχολείου Μαράθου και Καλού Νερού

Κατάληψη δημοτικού σχολείου Μαράθου

Σε κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Μαράθου προχώρησαν χθες το πρωί οι γονείς των μαθητών διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων.
Οπως επισημαίνουν οι γονείς, ο Μάραθος είναι σε αναπτυξιακή τροχιά και δεν μπορούν να του στερούν το δημοτικό σχολείο, την στιγμή μάλιστα που μόνο από την επένδυση της ΠΟΤΑ στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθούν 200 νέοι άνθρωποι. Υπογραμμίζουν δε ότι η μετακίνηση των μαθητών τέτοιας ηλικίας δημιουργεί ανασφάλεια στους γονείς ενώ εκθέτει και τα ίδια τα παιδιά σε πολλούς κινδύνους.
Εχοντας πάρει την απόφαση να συνεχίσουν την κατάληψη του σχολείου μέχρι να δικαιωθούν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σπύρος Πολίτης μας επισήμανε: «Κάναμε κατάληψη του σχολείου καθώς είναι προτεινόμενο για κλείσιμο,  πράγμα το οποίο μας βρίσκει τελείως
αντίθετους, διότι από το σχολείο αυτό έχουν αποφοιτήσει αξιόλογοι άνθρωποι. Επίσης με το ΚΤΕΛ που θέλουν να στέλνουν τα παιδιά στους Γαργαλιάνους θα είναι δύσκολα. Αν κλείσει το σχολείο υποβαθμίζεται η περιοχή μας, η οποία ήδη είναι σε ανάπτυξη, ενώ και λόγω της  ΠΟΤΑ θα έρθουν νέες οικογένειες στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μίγγας σημείωσε: «Ξεκίνησε η κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου καθώς μας ενημέρωσαν ότι το σχολείο θα κλείσει. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την άποψη. Εμάς μας ενημέρωσε ο κ. Πολίτης αναφέροντας τους λόγους που κλείνει το σχολείο με τους οποίους είμαστε αντίθετοι. Εμείς λέμε ότι με τα λεφτά που θα χαλάσει το κράτος για την μεταφορά των μαθητών μπορεί να εξοπλιστεί καλύτερα το σχολείο μας παρέχοντας καλύτερη εκπαίδευση. Δεν εμπιστευόμαστε την μεταφορά των παιδιών στους Γαργαλιάνους, πώς θα μετακινηθεί ένα παιδί 7 χρονών.
Εμείς θα το παλέψουμε μέχρι τέλους και η κατάληψή μας θα είναι διαρκείας μέχρι το υπουργείο να συζητήσει το θέμα.
Κλείνοντας ένα σχολείο ανοίγεις μια φυλακή, η δική μας περιοχή είναι σε ανάπτυξη, αυτή την στιγμή περιμένουμε επιπλέον 200 άτομα από την ΠΟΤΑ οι οποίοι θα έχουν και παιδιά, δεν είναι δυνατόν λοιπόν να κλείνει το σχολείο».
Η διευθύντρια του σχολείου Κατερίνα Παπαχριστοφίλου μας είπε: «Υπάρχει η διαμαρτυρία των γονέων που θέλουν να παραμείνει το σχολείο. Σαν εκπαιδευτικοί είμαστε εναντίον των καταλήψεων γιατί χάνονται τα μαθήματα, σαν πολίτες όμως θεωρούμε ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Τα ολιγοθέσια σχολεία έχουν πολλά πλεονεκτήματα για αυτό και πρέπει να παραμείνουν».
Κ. Μπ.


Κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Καλού Νερού
 
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι γονείς των μαθητών του 2θέσιου Δημοτικού Καλό Νερού απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησής του, και χθες το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου.
Είναι ένα σχολείο που έχει μέλλον, τονίζουν οι γονείς, καθώς είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών της περιοχής που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και άρα θα συνεχίσουν στο δημοτικό. Λένε ακόμη ότι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να επικαλούνται οικονομικούς λόγους, αφού και να καταργηθεί το δημοτικό, το σχολικό συγκρότημα θα συνεχίσει να λειτουργεί στεγάζοντας μόνο το νηπιαγωγείο.
Οι γονείς τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να εισακουστούν και να δικαιωθούν. Η δασκάλα του σχολείου Γεωργία Ρεκούμη ανέφερε σχετικά: «Είναι μια συμβολική κατάληψη η σημερινή, που γίνεται από τους γονείς και η οποία θα συνεχιστεί, καθώς είναι αποφασισμένοι να μην κλείσει το σχολείο. Σαν εκπαιδευτικό κι εμένα με βρίσκει αντίθετο το κλείσιμο του σχολείου, καθώς δεν νομίζω ότι τα παιδιά θα έχουν κάτι καλύτερο σε ένα μεγαλύτερο σχολείο. Μπορούσαν, αν ήθελαν καλύτερη εκπαίδευση, να κάνουν καλύτερα πράγματα για τα μικρά σχολεία. Δεν θεωρώ ότι ένα παιδάκι που θα ταλαιπωρηθεί και θα πάει σε ένα σχολείο με μια τάξη 25-30 παιδιών θα έχει κάτι καλύτερο».
Από τους γονείς, ο Αλέξης Ζενέλεης μας είπε: «Εχω δύο παιδιά στο σχολείο. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καθώς θα υπάρχει ταλαιπωρία για τα παιδιά. Ούτε πιστεύω ότι θα μειωθούν τα έξοδα που λέει το υπουργείο - αφού θα μείνει το νηπιαγωγείο και έτσι το σχολείο ουσιαστικά θα λειτουργεί. Η μετακίνηση είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και δύσκολο. Δεν είναι οι μαθητές μόνο από το Καλό Νερό, αλλά και από Αγαλιανή, Βανάδα και πολλά χωριά που είναι γύρω γύρω. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το σχολείο και τους δασκάλους, γι' αυτό και θα πρέπει να παραμείνει. Ας μας πουν ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο πρέπει να κλείσει το σχολείο».
Ο Χρήστος Κέρπιας συμπλήρωσε ότι «ήρθε ο προϊστάμενος αφού τον καλέσαμε και δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Είναι κρίμα να κλείσει ένα σχολείο με τόσα παιδιά. Είναι 26 φέτος και του χρόνου θα είναι 32, δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα. Δεν θα πρέπει να κλείσει το σχολείο και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Δεν είμαστε μόνο εμείς οι γονείς, αλλά όλο το χωριό μάς στηρίζει».
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα