Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αλλο κρίση και άλλο κροίσοι!

Οι οικονοµικά ισχυροί επενδύουν τα τεράστια κέρδη τους σε χλιδή και πολυτέλεια
Με πλούσιο πατέρα και ακόµα πιο πλούσιο  σύζυγο, η Λόρεν Σάντο Ντοµίνγκο  είναι µέλος του διεθνούς τζετ-σετ
Αλλη µια εβδοµάδα λιτότητας στην Ευρώπη, αναταραχών για τις υψηλές τιµές βασικών προϊόντων στη Βόρεια Αφρική, οικονοµικών προβληµάτων στην Ασία και την Αµερική. Κι όµως σε κάποιο παράλληλο Σύµπαν, ένας µυστηριώδης αγοραστής πληρώνει 43 εκατοµµύρια ευρώ για ένα σπίτι µε θέα το Regent Park στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ πληθαίνουν οι φήµες ότι ο γιος του Χόσνι Μουµπάρακ ενδέχεται να ζητήσει καταφύγιο, λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο, σε ένα σπίτι αξίας 10 εκατοµµυρίων ευρώ στο Νάιτσµπριτζ.
Οι υπερβολές των ζάµπλουτων σε µια περίοδο κατά την οποία η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη αισθάνεται έντονα την οικονοµική κρίση φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου. Η πραγµατικότητα όµως είναι ότι το χάσµα µεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων έχει διευρυνθεί. Οπως γράφει η εφηµερίδα «Times», ο Αλαν Γκρίνσπαν, πρώην επικεφαλής της αµερικανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πρόσφατα ότι οι πλούσιοι, οι τράπεζες και οι µεγάλες επιχειρήσεις έχουν ανακάµψει από την κρίση, ενώ οι υπόλοιποι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Το αποτέλεσµα είναι «ουσιαστικά δύο διαφορετικοί τύποι οικονοµίας». Εκθεση αναλυτών της Citigroup που δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Atlantic Monthly» αναφέρει ότι «ο κόσµος χωρίζεται σε δύο κοµµάτια – την πλουτοκρατία και τους υπόλοιπους».
Το πιο εύπορο 10% του πλανήτη ελέγχει αυτή τη στιγµή το 83% όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Και πολλοί από τους ζάµπλουτους έχουν αρχίσει να συρρέουν στο Λονδίνο, καθώς θεωρούν ότι ένα σπίτι στη βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί ένα πολύτιµο περιουσιακό στοιχείο και σωστή επένδυση.
ΛΟΡΕΝ ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ: Ο πεθερός της διαθέτει περισσότερα από 6 δισεκατοµµύρια δολάρια. Εκείνη είναι κόρη του Ρόναλντ Ντέιβις, πρώην στελέχους µιας µεγάλης εταιρείας εµφιάλωσης νερών και παντρεµένη µε τον κληρονόµο µιας µεγάλης κολοµβιανής ζυθοποιίας, τον Αντρές Σάντο Ντοµίνγκο. Κοσµική κυρία, συνεργάζεται περιστασιακά µε το περιοδικό «Vogue» και δηµιούργησε µια ιστοσελίδα που επιτρέπει σε όσους διαθέτουν πολλά χρήµατα να αγοράζουν ρούχα σχεδιαστών λίγο αφότου παρουσιαστούν στις πασαρέλες.
ΑΛΙΣΕΡ ΟΎΣΜΑΝΟΦ: Περιουσία 7,2 δισ. δολάρια από επιχειρήσεις µετάλων και Τύπου. Ο γεννηµένος στο Ουζµπεκιστάν ρώσος µεγιστάνας κατέχει το 26% της αγγλικής ποδοσφαιρικής οµάδας Αρσεναλ. Πλήρωσε 48 εκατοµµύρια λίρες για µια έπαυλη στο Χάµπστεντ το 2008 για να την προσθέσει στην ήδη τεράστια έκταση που κατείχε δίπλα. Αγόραστε έναντι 20 εκατοµµυρίων δολαρίων το 2007 τη συλλογή µε έργα τέχνης του Ροστροπόβιτς και τη δώρισε στο ρωσικό κράτος.
 
Τα ακίνητα του Λονδίνου έλκουν σαν µαγνήτης τα µεγάλα πορτοφόλια
ΓΚΟΥΛΝΑΡΑ ΚΑΡΙΜΟΒΑ
Περιουσία: οσα θέλει. αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφουν πως «διεκδικεί µε έντονο τρόπο ένα µερίδιο από οποιαδήποτε επικερδή συµφωνία πραγµατοποιείται στο ουζµπεκιστάν που είναι πλούσιο σε ορυκτά και φυσικές πηγές ενέργειας». ελβετικό περιοδικό υπολογίζει την περιουσία της σε 665 εκατ. δολάρια. είναι γνωστή ως «ουζµπέκα πριγκίπισσα». είναι η µεγαλύτερη κόρη του αυταρχικού προέδρου του ουζµπεκιστάν ίσλάµ Καρίµοφ, που τη διόρισε πρεσβευτή της χώρας στην ίσπανία και τον ΟΗΕ. οταν πήρε διαζύγιο το 2001, φηµολογείται ότι έκλεισε το εργοστάσιο εµφιάλωσης Coca-Cola που είχε ο άντρας της, φυλάκισε τρεις συγγενείς του και άλλους 24 τους απέλασε µε την απειλή όπλων στο αφγανιστάν.
ΒΙΚΤΟΡ ΠΙΝΤΣΟΥΚ

Περιουσία: 3,1 δισ. δολάρια. ∆εύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην ουκρανία, κέρδισε την περιουσία του στην παραγωγή χάλυβα. αγόρασε ένα σπίτι στο Κένσινγκτον το 2008 έναντι 80 εκατοµµυρίων λιρών. Μεταξύ των φίλων του είναι ο Κλίντον, ο Μπλερ και ο Σπίλµπεργκ.


ΑΝΙΛ ΑΓΚΑΡΒΑΛ

Περιουσία: 6,4 δισ.
δολάρια. Γεννήθηκε σε µια από τις πιο φτωχές περιοχές της ίνδίας, άφησε το σχολείο στα 15 και ξεκίνησε µια επιχείρηση ανακύκλωσης µετάλλων στη δεκαετία του ‘70. Σήµερα η εταιρεία Vedanta Resources είναι µια από τις µεγαλύτερες βιοµηχανίες της ίνδίας, µε ορυχεία σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και αλουµινίου από την ίνδία έως τη Ζάµπια.

ΜΙΧ. ΠΡΟΧΟΡΟΦ
Περιουσία: 13,4 δισ. δολάρια. ο δεύτερος πιο πλούσιος ρώσος πούλησε το 25% της εταιρείας του Norilsk Nickel λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσµια οικονοµική κρίση.

Πλήρωσε 250 εκατοµµύρια δολάρια για να αγοράσει το 80% της αµερικανικής οµάδας µπάσκετ New Jersey Nets.

 

ΕΠΊΜΕΛΕΊΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα