Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Κ. Καραμανλής απουσίαζε από τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη του με τον Αντ. Σαμαρά

Η εποχή των (γαλάζιων) παγετώνων
Σε οριακά κακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του (πρώην) Κώστα Καραμανλή με τον (νυν) Αντώνη Σαμαρά
«O Καραμανλής δεν είχε κανέναν λόγο να είναι παρών». Με αυτή τη φράση απαντούσαν «καραμανλικά» στελέχη στην ερώτηση γιατί απουσίαζε χθες το απόγευμα ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ, επί της λεωφ. Συγγρού, αριθμ. 340. Η απουσία του κ. Καραμανλή ενίσχυσε το ψυχρό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και πυροδότησε νέα ποικίλα σχόλια για το πολιτικό μήνυμα της κίνησής του.

Το νέο επεισόδιο ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών, αλλά και την καχυποψία που επικρατεί στις τάξεις των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών», παρά τον πανηγυρικό τόνο που επιχείρησε η νέα ηγεσία να δώσει στην εκδήλωση. Σε αρκετά «γαλάζια» πηγαδάκια ήταν κυρίαρχο θέμα η απουσία του κ. Καραμανλή, αν και βασικά «καραμανλικά» στελέχη, όπως οι κκ. Δ. Σιούφας , Πρ.Παυλόπουλος, Ευ.Αντώναρος κ.ά., παραβρέθηκαν.
Τα νέα γραφεία, ο νέος λογότυπος, η νέα σημαία του κόμματος με το νέο έμβλημα, ακόμη και οι δύο κεντρικές φωτογραφίες (του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και του κ. Σαμαρά) στην κεντρική είσοδο των νέων γραφείων, αλλά και τα πολλά νέα πρόσωπα που παραβρέθηκαν, ήταν ενδεικτικά στοιχεία που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα εποχή για το κόμμα.

Κυρίως τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο συνεχιστής της... καραμανλικής παράδοσης και ταυτόχρονα σηματοδοτούσε τη ρήξη με την προηγούμενη ηγεσία του κ. Καραμανλή, αφού κυριάρχησε η φράση του προέδρου της ΝΔ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι λαϊκό κόμμα.

Σ το «συμβολικό νέο ξεκίνημα» της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η απουσία του κ. Καραμανλή έδωσε λαβή για σχόλια και ποικίλες ερμηνείες και αναζωπύρωσε μια εσωτερική παρασκηνιακή συζήτηση, για το αν θέλει πραγματικά ο τέως πρωθυπουργός να στηρίξει, έστω και τυπικά, τον πρόεδρο του κόμματος.

Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της ΝΔ που έλεγαν με πικρία ότι σε μια περίοδο που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση το θέμα των 50 δισ. ευρώ, οι κινήσεις της τρόικας και το κακό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΠαΣοΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να ρίξει τα φώτα πάνω της με τα του οίκου της.

Από τις δύο πλευρές επιχειρήθηκε να κρατηθεί χαμηλά η απουσία του κ. Καραμανλή. Ωστόσο η μη αποδοχή της πρόσκλησης του κ. Σαμαρά από τον κ. Καραμανλή για να παραστεί στα εγκαίνια επιβεβαίωσε ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Εξάλλου οι δύο άνδρες, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, δεν έχουν επικοινωνία, πέρα από τυπικές συζητήσεις, σε διάφορες εκδηλώσεις και κοινωνικά γεγονότα, όπως π.χ. το προηγούμενο Σάββατο, στο περιθώριο της κηδείας του Μιλτιάδη Εβερτ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, πριν από έναν μήνα, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή .

Παρά το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένει πως οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές και ότι η συντήρηση της επιχειρηματολογίας περί σύγκρουσης των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή είναι ένα προσφιλές δημοσιογραφικό θέμα, συζητήσεις με βουλευτές επιβεβαιώνουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει «συμφιλίωση».

Πολλοί δεν διστάζουν να πουν ότι αν ο κ. Καραμανλής έδινε το «παρών» θα έστελνε μήνυμα ενότητας και θα σταματούσαν τα διάφορα σενάρια περί απόστασης και χάσματος.

Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή επέμεναν ότι η απουσία του τέως πρωθυπουργού δεν αποτελεί «μήνυμα» προς τον κ. Σαμαρά και διευκρίνιζαν ότι ο κ. Καραμανλής συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές, θεσμικού χαρακτήρα εκδηλώσεις και ως εκ τούτου η τελετή των εγκαινίων δεν αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερη. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να παραστεί το Σάββατο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, μόνο όμως στην ομιλία του κ. Σαμαρά.
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
Σε οριακά κακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του (πρώην) Κώστα Καραμανλή με τον (νυν) Αντώνη Σαμαρά

1 σχόλιο:

  1. Κληρονομια στον κομμα δεν υπαρχει.
    Ουτε οτι επειδη εχει καποιος ονομα δεν υποκειται σε κριτικη.
    Αντωνη προσεξε να βαδισεις σωστα.
    Ασε τις παρεες μην κανεις τα ιδια.
    Να εισαι σκληρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα