Στην ελληνική επικράτεια ισχύει στην κυριολεξία η γνωστή ατάκα «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος». Το χάνουμε ευλόγως. Διότι το πού ακριβώς υπάρχει δάσος δεν ήταν καταγεγραμμένο και αδιαμφισβήτητο μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουν όλοι. Δασικές εκτάσεις με πλούσια χλωρίδα καταπατήθηκαν, παραδόθηκαν στην υλοτόμηση ή στη φωτιά και εν τέλει οικοπεδοποιήθηκαν.
Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν για καλλιέργειες ή ως βοσκότοποι. Ο δασικός πλούτος, δημόσιος και ιδιωτικός, καταστρεφόταν με προφανείς συνέπειες για το περιβάλλον.Στην πραγµατικότητα ο κανόνας «άπαξ δάσος - για πάντα δάσος» δεν ίσχυσε ποτέ. Ακριβώς γιατί η Πολιτεία δεν είχε κατοχυρώσει πέραν πάσης αµφισβήτησης τι είναι δάσος. Ούτε οροθέτησε ποτέ τις δασικές εκτάσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους καταρτίσθηκαν και αναρτήθηκαν επισήµως δασικοί χάρτες µόλις πριν από δύο ηµέρες. Oι περιοχές Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα περνούν στην ιστορία ως τα πρώτα τµήµατα ελληνικού εδάφους επί του οποίου η έννοια του δάσους είναι σαφής και οροθετηµένη. Η αρµόδια υπουργός µάλιστα αποκάλυψε ότι οι αντιδράσεις και τα εµπόδια που συνάντησε αυτή η διαδικασία από τοπικά συµφέροντα ήταν µεγάλη. Προφανώς υπερνικήθηκαν στη συγκεκριµένη περίπτωση, αλλά το θέµα δεν έληξε. Θα χρειαστεί να δοθούν πολλές µάχες ακόµη µέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα µε την επίσηµη αποτύπωση των δασών της σε χάρτες. Πολλοί θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις ασάφειες σε παλαιές αεροφωτογραφίες ή τα κενά της νοµοθεσίας για να εµποδίσουν την ολοκλήρωση του εγχειρήµατος. Ωστόσο, αυτό που εν τέλει έχει αξία σε µια οργανωµένη Πολιτεία είναι η πολιτική βούληση των κυβερνώντων να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε. Εφόσον η βούληση υπάρχει, αυτό που άρχισε προχθές ως πιλοτική εφαρµογή στην Αττική πρέπει να επεκταθεί ταχύτατα σε όλη την επικράτεια. Αρκετοί θα κάνουν προφανώς χρήση των διοικητικών µέσων που τους παρέχονται και θα διεκδικήσουν την παγίωση της σηµερινής κατάστασης κατά τόπους. Είτε δικαιωθούν είτε όχι, αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί στην ορισθείσα ηµεροµηνία λήξης. Χωρίς κωλυσιεργίες και παρατάσεις. Και από την εποµένη, οι δασικοί χάρτες να ισχύουν οριστικά και τελεσίδικα.
Ωστε να βλέπουµε για πάντα και το δέντρο και το δάσος.
Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν για καλλιέργειες ή ως βοσκότοποι. Ο δασικός πλούτος, δημόσιος και ιδιωτικός, καταστρεφόταν με προφανείς συνέπειες για το περιβάλλον.
Ωστε να βλέπουµε για πάντα και το δέντρο και το δάσος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα