Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Συντονισμένες και έντονες διαψεύσεις

omologaΣυντονισμένη και έντονη είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Επιβλαβείς χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν τα spreads.
Διαψεύσεις και δηλώσεις
Στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο οποίο αναφέρεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προχώρησε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο δημοσίευμα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την ΕΕ την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους με την όλη διαδικασία να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχετικό αίτημα διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο υπουργός εξάντλησε το θέμα χθες», δήλωσε ο αξιωματούχος και παρέπεμψε στις επανειλημμένες διαψεύσεις του κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, και ο Στρος-Καν του μετέφερε από την πλευρά του την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος.
Τα σενάρια απέρριψε επίσης με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιλογή της αναδιάρθρωσης, την οποία χαρακτήρισε ως επιζήμια και επιβλαβή.
Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά και το δημοσίευμα περί παρασκηνιακών συζητήσεων της κυβέρνησης: «Διαψεύδουμε και αρνούμαστε κατηγορηματικά. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν μας αφορά, αντίθετα μας αφορά να προσδιορίσουμε επακριβώς και να υλοποιήσουμε τους μεγάλους στόχους που βάζουμε για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο».
Με αφορμή και τις σχετικές προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι δηλώσεις του δεν είναι κακοπροαίρετες υπογράμμισε ωστόσο ότι οι θέσεις της κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν και είναι διαφορετικές από εκείνες του κ. Σημίτη.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποιά επισήμανε εκ νέου ότι δεν συζητείται η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η Σαντάλ Χιουγκ τόνισε οτι το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογείται ως θετικό και φιλόδοξο, ενώ όπως είπε, το Μάιο η Τρόικα θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη τριμηνιαία επίσκεψή της στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο του στρατηγικού προγράμματος.
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης απέρριψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας το πρωί στην Γενική συνέλευση των μετόχων της o Γιώργος Προβόπουλος, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης χρέους, τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Αρνητικός σε κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στη ΓΣ της ΤτΕ, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, βαρύτερες θυσίες και μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου.

Καταστροφική η αναδιάρθρωση υποστηρίζουν Λαγκάρντ και Ρομπέι
«Το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα ήταν πραγματικά καταστροφικό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις θετικές. «Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απέκλεισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα ήταν «καταστροφικές».
Επίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Νουτ Βέλινκ μιλώντας στην Wall Street Journal ότι οι συζητήσεις για το αναπόφευκτο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός».

Κατά της αναδιάρθρωσης και η ΝΔ

Επιβλαβείς χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος τόνισε ότι τα σενάρια ξεκινούν από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Επισήμανε πάντως πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ή και τα δύο δεν είναι κακό σενάριο.
«Οι συζητήσεις αυτές είναι επιβλαβείς δεν βοηθούν. Δυστυχώς αυτά τα σενάρια κεκινούν από του κόλπους της κυβέρνησης. Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι. » τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Η πτώχευση του λαού είτε με τους όρους που συμφέρει τους τραπεζίτες είτε με τους όρους που συμφέρει τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, είναι η λύση των καπιταλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους», σχολίασε το ΚΚΕ.
«Ο κ. Σημίτης προφανώς βρήκε πρόσφορο έδαφος για να πει αυτά που είχε να πει στον κ. Παπανδρέου και πέρασε τις σκέψεις του στον Τύπο. Εάν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται η αναδιάρθρωση δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να λέγεται δημόσια. Επιβάλλεται κουβέντα σε πολύ στενό κύκλο και ανάμεσα σε εκείνους που έχουν λόγο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Υπέρ μιας άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο και αναδιαπραγμάτευσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, τάχθηκε ο Συνασπισμός.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης: «Η συζήτηση και η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση πρέπει να προωθηθεί χωρίς κραυγές, δαιμονοποιήσεις και πανικό για την κοινωνία. Άλλωστε είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, τόνισε ότι: «Αρνητική η συζήτηση για την αναδιάρθρωση. Ο Όλι Ρεν μπορεί να εννοεί ότι χρειάζονται ορισμένες διορθώσεις κάτι που πιστεύω κι εγώ με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για να αλλάξουμε την οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη διευκρίνισε πως τα λάθη των πολιτικών του παρελθόντος κλήθηκαν να τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες και πως λαϊκισμός δεν βοηθά κανέναν και πως όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 11 Μάιου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο πακέτο λιτότητας που θα εξειδικεύσει μετά το Πάσχα η κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και κάνει λόγο για νέο στενό κορσέ των εργαζομένων που πλήττει για μια ακόμη φορά την χαμηλά εισοδηματική τάξη.

Σε άνοδο τα spreads

Η φημολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την αβεβαιότητα για το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα τη νέα άνοδο των spreads
Η απόδοση των 2ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, κατά 90 μονάδες βάσης (0,9 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 19,40% που είναι το υψηλότερο επίπεδο την εποχή του ευρώ, ενώ το κόστος των 5ετών ασφάλιστρων από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων - τα credit default swaps (cds) - αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στις 1.211 μονάδες βάσης.
Σε ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκε το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων που το μεσημέρι ξεπέρασε ακόμα και τις 1100 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων, το οποίο έφθασε τις 600 μονάδες βάσης.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η χρηματιστηριακή αγορά, επηρεαζόμενη αρνητικά από την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεισε στις 1.427,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,83%.
Σήμερα η Ισπανία πλήρωσε σημαντικά υψηλότερο κόστος για το δανεισμό της.
Συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση 12μηνων γραμματίων ύψους 3,5 δις. ευρώ με μέση απόδοση 2,77% έναντι 2,128% στην τελευταία δημοπρασία του Μαρτίου αλλά και 18μηνων γραμματίων ύψους 1,1 δις. ευρώ με μέση απόδοση 3,364% έναντι 2,436%.
Το πρακτορείο Reuter αποδίδει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας και στην ένταση της φημολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – NET FM – ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Α. Κλώσσας, Ρ. Αλεξοπούλου, Γ. Τρουπής, Α. Μαραθιάς
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα