Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μείζον πολιτικό θέμα η μη πρόσληψη 8μηνιτών στο Δήμο Τριφυλίας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πολιτικά έκθετη είναι η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, από το γεγονός ότι ο Δήμος δεν προγραμμάτισε και δε θα προβεί φέτος σε πρόσληψη προσωπικού με 8μηνη διάρκεια απασχόλησης, επειδή δεν έχει λεφτά, όπως οι ίδιοι ομολογούν!
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι που μετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είναι έκθετοι, επειδή ποτέ, μα ποτέ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν ανέφεραν, είτε σε δημόσιες δηλώσεις τους είτε σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο Δήμος δε θα προβεί σε πρόσληψη 8μηνιτών το 2014, επειδή δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για την αμοιβή τους!
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών και Διοικητικής Μέριμνας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, όπως και όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, είναι έκθετοι, μιας και ποτέ, σε καμία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες συμμετείχαν, δεν ανέφεραν, δεν ψέλλισαν καν, πως ο Δήμος δε θα προσλάβει προσωπικό με διάρκεια απασχόλησης 8 μηνών, επειδή δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για την αμοιβή του.Οι, δε, δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με κάποιους εξ αυτών να είναι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, είναι έκθετοι, αφού τόσο στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες συμμετείχαν, δε ρώτησαν τίποτα απολύτως σχετικά με τον προϋπολογισμό και, ιδίως, για το προσωπικό και τις προσλήψεις. Δίχως να βγάλουν «κιχ» ψήφισαν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το ίδιο έπραξαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου για την τελική σύνταξη και έγκρισή του. Μόνο τότε τον καταψήφισαν, ενώ το προσχέδιό του στην Οικονομική Επιτροπή, το Σεπτέμβριο, είχε εγκριθεί ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη και θετική ψήφο και της αντιπολίτευσης!
Έκθετοι είναι και οι δημοτικοί σύμβουλοι σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, οι οποίοι τόσο σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, όπως προαναφέρεται, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ψήφισαν το προσχέδιο είτε καταψήφισαν την τελική σύνταξη του προϋπολογισμού, δίχως καν να κάνουν μια απλή ερώτηση για το προσωπικό, τις προσλήψεις και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου!
Από τη Δημοτική Αρχή, ουδείς, ούτε καν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα το βράδυ, με μοναδικό θέμα τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού (όπου αποφάσισαν να προσλάβουν μόνο 3μηνίτες), ανέφερε ευθέως, ανοιχτά και καθαρά πως δε θα γίνουν προσλήψεις 8μηνιτών, επειδή ο Δήμος δεν έχει λεφτά – σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι και οι υπηρεσίες τους έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό –, κι αυτό το ισχυρίστηκαν μόνο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνεδρίασης!
Από τη Δημοτική Αρχή, είπαν, όμως, ότι ο Δήμος θα προσλάβει μόνο 3μηνίτες, για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μέσω ΑΣΕΠ!
Από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, ουδείς ρώτησε το παραμικρό, έστω, για παράδειγμα, γιατί φέτος δεν προγραμματίζονται προσλήψεις 8μηνιτών, με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να «νομίζουν» πως ήδη από προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου έχουν πάρει απόφαση για πρόσληψη 8μηνιτών! Καμία απολύτως σχέση, δηλαδή, με την πραγματικότητα του Δήμου! Αλλά η φιλοδοξία για αλλαγή και ανατροπή στο Δήμο, με τους ίδιους στην εξουσία, ήταν και παραμένει «ζωντανή» στις επιδιώξεις τους!
Οι, δε, σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν ψέλλισαν το παραμικρό, επειδή ίσως το θέμα δεν τους απασχολεί, ίσως να μην έχουν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει τι συνέβη και συμβαίνει, με το ενδιαφέρον τους, προφανώς, να εστιάζεται στις εκλογικές διεργασίες του χώρου τους.
Το γεγονός ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν προγραμμάτισε και δε θα προσλάβει προσωπικό με διάρκεια απασχόλησης 8 μηνών το έτος 2014, από μόνο του είναι μείζον πολιτικό θέμα, που αφορά και στη Δημοτική Αρχή και τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση! Έχει να κάνει με την ασκούμενη διοίκηση και με την οικονομική διαχείριση, όπως και με τις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων, αλλά, ενδεχομένως, ευθύνες και υπηρεσιακών παραγόντων. Κι αφού, όπως ισχυρίζονται, δεν έχει ο Δήμος λεφτά για την αμοιβή αυτού του προσωπικού και γι’ αυτό δεν προγραμμάτισε την πρόσληψή του, αναδεικνύεται πως οικονομικά δεν καταρρέει απλώς, αλλά έχει ουσιαστικά «πτωχεύσει» ή, για να μη θεωρηθεί πως υπερβάλλουμε, είναι στο χείλος του γκρεμού της «πτώχευσης»!
Έχει να κάνει, επίσης ωστόσο, και με τη στάση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, για την άσκηση των θεσμικών της καθηκόντων και τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της για τον έλεγχο και την ανάδειξη ζητημάτων του Δήμου!
Τι, άραγε, συμβαίνει στο Δήμο Τριφυλίας και, δη, με τα οικονομικά του στοιχεία και δεδομένα; Όλο το προηγούμενο διάστημα οι παράγοντες του Δήμου, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, έλεγαν ότι, ναι μεν ο Δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα στα οικονομικά του, αλλά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, γίνεται ένα συμμάζεμα και νοικοκύρεμα! Μάλιστα, τα δύο πρώτα χρόνια, εκτός από αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής τον Γιώργο Σαμπαζιώτη, ο δήμαρχος είχε ορίσει και εντεταλμένο σύμβουλο για τα Έσοδα τη Μαρία Πανουσιοπούλου. Από το 2013, που έπαψε να είναι αντιδήμαρχος ο κ. Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος τον όρισε εντεταλμένο σύμβουλο για οικονομικά θέματα και όρισε, από τότε, αντιδήμαρχο Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών και Διοικητικής Μέριμνας και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο! Τίποτα, πια, δεν έκαναν και δεν κάνουν τρία χρόνια τόσοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, σε συνεργασία βεβαίως πάντα με τις αρμόδιες και υπεύθυνες υπηρεσίες του Δήμου;
Διαβάζοντας στοιχεία, κωδικούς και αριθμούς – ποσά του προϋπολογισμού του 2014 (αυτά που όντως είχαν οι υπηρεσίες μέχρι τον Ιούλιο, αφού το προσχέδιο καταρτίστηκε και εστάλη στο Παρατηρητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου 2013), η εικόνα που αποτυπώνεται είναι πως ο Δήμος έχει και παραέχει λεφτά διαθέσιμα! Το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης ανέρχεται σε 3.880.965,80 ευρώ! Για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, το προηγούμενο οικονομικό έτος, 2013, τα διαμορφωθέντα ανέρχονταν σε 3.655.954,71 και τα ενταλθέντα σε 2.375.028,76 ευρώ.
Για, δε, το 2014, όπως αναγράφεται στον προϋπολογισμό, οι αμοιβές και τα έξοδα προβλέπονται να ανέλθουν 3.467.069,52 ευρώ! Περισσότερα, δηλαδή, από 1 εκατομμύριο ευρώ από τα ενταλθέντα του 2013 και μόλις 200.000 ευρώ λιγότερα από τα διαμορφωθέντα του 2013!
Αφού, λοιπόν, «λεφτά, δεν υπάρχουν» για πρόσληψη προσωπικού 8μηνης διάρκειας, όπως ισχυρίζονται, πώς και γιατί στον κωδικό για τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού προϋπολογίζονται για το 2014 σχεδόν τα ίδια έξοδα με το 2013 που προσελήφθησαν 8μηνίτες; Λεφτά υπάρχουν, τελικά, ή δεν υπάρχουν στο Δήμο Τριφυλίας; Ή μήπως προγραμματισμός προσλήψεων δεν έγινε και δε θα γίνουν προσλήψεις 8μηνιτών από αβελτηρία και παθητική αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, ίσως και υπηρεσιών του Δήμου; Μήπως δεν «έτρεξαν» με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες που όφειλαν να «τρέξουν», μέσα σε - πράγματι - ελάχιστο χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ώστε αφενός μεν να έχουν τα οικονομικά στοιχεία μέχρι τέλους 2013, για το «κλείσιμο» του προηγούμενου οικονομικού έτους, να λάβουν αποφάσεις σε Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο για τροποποίηση του προϋπολογισμού, εάν και εφόσον τα νούμερα του εγκριθέντος ήδη προϋπολογισμού – όντως – δεν τους «έβγαιναν», και με την τροποποίηση που θα έκαναν – και όφειλαν να κάνουν – να προγραμμάτιζαν την πρόσληψη και 8μηνιτών; 
Πηγή: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα