Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δεν μας ενώνει το «αίμα», αλλά οι δημοκρατικές αξίες

Εντέλει τι είμαστε, ελληνικός λαός ή ελληνικό έθνος; Τι είναι αυτό που μας ενώνει: το αίμα και η κοινή μας καταγωγή ή η ειλικρινής προσήλωση μας στο Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας που αυτό κατοχυρώνει; (Αλιβιζάτος, 2013:42)
Έχουμε ένα δικαστικό fact. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόφαση 460/2013 έκρινε ότι ο τρόπος κτήσης ελληνικής ιθαγένειας που επέβαλλε ο ν.3838/2010 αντέβαινε το σύνταγμα γιατί "η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση. Δηλαδή, προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση πολιτογράφησης με το ελληνικό έθνος". Δηλαδή από την αυτόματη απονομή ιθαγένειας σε όσους εκπλήρωναν τους όρους του νόμου, το ΣτΕ, το κατά τα άλλα προοδευτικό ΣτΕ εξαρτά την απονομή ιθαγένειας στην εξατομικευμένη κρίση τίνος; Μήπως και οι ιθαγένειες θα απονέμονται κατόπιν εντολής Σαμαρά;
Το Σύνταγμα ως προς την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι σαφές: Προϋποθέτει την ελληνική ιθαγένεια και από τη στιγμή που ο νόμος Ραγκούση κρίθηκε αντισυνταγματικός ως προς αυτό, αφαιρείται αυτόματα το δικαίωμα του εκλέγειν. Βέβαια για να τα λέμε όλα, το συγκεκριμένο προσόν της ελληνικής ιθαγένειας προκύπτει από τη συνδυαστική ερμηνεία των άρθρων 4 παρ. 3 εδ. α' ("Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος) και του 51 παρ. 3 εδ. α' ("οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει"). Το ΣτΕ, με την εθνοκεντρική του νοοτροπία αναγνωρίζει την ιδιότητα του πολίτη μόνο στον Έλληνα και όχι στον νόμιμα διαμένοντα μετανάστη.

Πολίτης όμως θεωρείται μόνο ο Έλληνας; Ποιες είναι οι ιδιότητες του πολίτη τις οποίες δεν μπορεί να αποκτήσει ένας αλλοδαπός; Είναι προφανές ότι το Σύνταγμα αφήνει τη διακριτική ευχέρεια στο νομοθέτη να ορίσει πως απονέμεται η ελληνική ιθαγένεια, αλλά και το πως ασκείται το εκλογικό δικαίωμα. Αλλά το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο επειδή αντίκειται στην έννοια "έθνος", λέγοντας ότι "Ο νομοθέτης έχει μεν τη δυνατότητα να εκτιμά εκάστοτε τις συγκεκριμένες συνθήκες (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) και να καθορίζει τις προϋποθέσεις κτήσεως της ελληνικής ιθαγένειας κατά τρόπο χαλαρότερο ή αυστηρότερο, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε και υπάρχει ως εθνικό κράτος με συγκεκριμένη ιστορία και ότι ο χαρακτήρας αυτός είναι εγγυημένος από το ισχύον Σύνταγμα. Επίσης, ότι το κράτος αυτό είναι εντεταγμένο σε υπερεθνική κοινότητα εθνικών κρατών με παρόμοιες συνταγματικές παραδόσεις (Ευρωπαϊκή Ένωση), η οποία σέβεται την εθνική τους ταυτότητα που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή".

Για παράδειγμα ο χρυσαυγίτης, που ασπάζεται την έννοια του έθνους, αλλά παραβιάζει κάθε μέρα το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, είναι περισσότερο Έλληνας απ' ότι ένας Αιγύπτιος π.χ., που σέβεται και τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους; Γιατί το ΣτΕ επέδειξε αυτή τη μυωπική οπτική, περιοριζόμενο στο δόγμα της "φτωχής πλην τιμίου Ελλάδος"; Γιατί το ΣτΕ αγνοεί παντελώς την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, γιατί δεν προσαρμόζεται σ' αυτό που λέει το σύνταγμα στο άρθρο 2 παρ. 1, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου; Ως άνθρωποι που είμαστε ίσοι και απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα, ατομικά και πολιτικά, δεσμευόμενοι όχι από το αίμα και εθνικά ιδεώδη, αλλά την πίστη στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανοχή και την ανεκτικότητα;

Η αποψινή ανακοίνωση Παπανδρέου είναι φάρος αλλαγής της κατεστημένης υπερσυντηρητικής κουλτούρας που υπηρετούν τυφλά Σαμαράς-Βενιζέλος. Δεν μπορεί το ΣτΕ από τη μια πλευρά να κρίνει συνταγματικά τα χαράτσια του Βενιζέλου και να ακυρώνει το δικαίωμα ψήφου στους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μας. Είναι πραγματικά κρίμα, για την ένδοξη ιστορία του δικαστηρίου. Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων πρέπει να αποτελεί αντίβαρο στην εκτελεστική εξουσία και όχι να την ενισχύει, όπως κάνει τώρα με την καθιέρωση της εξατομικευμένης κρίσης. Η δέσμια αρμοδιότητα γίνεται διακριτική ευχέρεια κι αυτό αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο στους κυβερνώντες, οι οποίοι μπορούν να χορηγούν την ελληνική ιθαγένεια κατά το δοκούν, ανάλογα με τις πολιτικές τους μεθοδεύσεις.

Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων είναι κατάκτηση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και οπωσδήποτε η εκτελεστική εξουσία πρέπει να υπακούει στις αποφάσεις της δικαστικής, γι αυτό και απαιτείται υπέρβαση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα κριθεί ενώπιον της συνείδησής τους αυτή η τροπολογία. Σε πρώτη φάση πρέπει να καταψηφιστεί. Σε επόμενη, στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει, θα πρέπει η Βουλή να κάνει το βήμα και να αναγνωρίσει συνταγματικά το δικαίωμα ψήφου στους νόμιμα διαμένοντες, αφού δεν μπορεί να απαλείψει την περιττή έννοια "έθνος" από το συνταγματικό χάρτη (ανήκει στις μη αναθεωρήσιμες).

Κάτι τελευταίο, για τους πατριδοκάπηλους: Ο Μπαλτάκος είναι οπαδός του αρχαίας Σπάρτης, εκείνης της κλειστοφοβικής ολιγαρχικής υπερδύναμης που ήταν κλεισμένη στην κοιλάδα του Ευρώτα, που η μόνη της έγνοια ήταν ο μη ξεσηκωμός των χιλιάδων ειλώτων, μιας και εκείνη αναγνώριζε την ιδιότητα του Σπαρτιάτη πολίτη σε ελάχιστους. Στον αντίποδα ήταν η Αθήνα, η Δημοκρατία, η θαλασσοκράτειρα, που είχε το βλέμμα στραμμένο στο μεγαλείο, στην περίφημη "αρχή", κουλτούρα που της χάρισε μοναδική θέση στην ανθρώπινη ιστορία.

Η αποψινή ανακοίνωση Παπανδρέου αποτελεί διαιρετική τομή στα έως τώρα τεκταινόμενα, αποκορύφωμα μιας σειράς παρεμβάσεων, που όλες κατατείνουν στο εξής ένα: στους ανοιχτούς ορίζοντες, στην ανοικτή κοινωνία, στην ενσωμάτωση των μεταναστών, στην εμπέδωση της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν μας ενώνει το αίμα, αλλά οι αξίες, η προσήλωση στη δημοκρατία. Ας έχουμε το κεφάλι στραμμένο εμπρός και πάνω, όπως ο Παπανδρέου και όχι προς τα κάτω, στην ασφυκτική μιζέρια των Μπαλτάκων, των Φαήλων, των Καμμένων και των Χρυσαυγιτών. Ήρθε η ώρα να αναπνεύσουμε θεσμούς και να σπείρουμε δημοκρατία. Πάμε

epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα