Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Καταρτίστηκαν 25 Νέοι Αγρότες από Τριφυλία και Ηλεία



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πρόγραμμα κατάρτισης 25 Νέων Αγροτών από την Τριφυλία και την Ηλεία, διάρκειας ενός μηνός περίπου, το οποίο διεξήχθη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ειδικότερα, συμμετείχαν 13 Νέοι Αγρότες από την Ηλεία και 12 από την Τριφυλία.
Η τελετή απονομής βεβαιώσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, ενώ για μια ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε η σπουδαιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους αγρότες της περιοχής το Κέντρο! Από σήμερα, μάλιστα, ξεκινούν προγράμματα κατάρτισης και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, τα οποία υλοποιούνται από το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας χάρις στις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλλει ο διευθυντής του, γεωπόνος Γιώργος Τσουμάνης.
Στην τελετή απονομής, ο κ. Τσουμάνης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, επειδή, όπως είπε, «η υπηρεσία μας, σταθερά στοχευμένη στην επίκαιρη και σωστή γεωργική κατάρτιση του αγροτικού κόσμου της περιοχής και όχι μόνο, διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετική συνέπεια, έγκαιρα και έγκυρα, προγράμματα κατάρτισης γεωργών της περιοχής μας και όχι μόνο.
Στο τμήμα που έχουμε τη χαρά να ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 25 Νέοι Αγρότες από τα Κρέσταινα και κάτω και από τους Γαργαλιάνους και πάνω! 13 από τη γειτονική Ηλεία και 12 από την Τριφυλία!», προσθέτοντας πως «η γνώση είναι δύναμη»!
Ο ίδιος τόνισε πως «το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας είναι η περιφερειακή δομή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό σημαίνει ότι οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης στους πέντε νομούς της Πελοποννήσου. Σήμερα (σ.σ. προχθές) τελειώνει το πρώτο, αύριο (σ.σ. χθες) ξεκινάει το δεύτερο στην περιοχή μας, το Σάββατο ξεκινάει το τρίτο στη Μεσσήνη, τη Δευτέρα στο Μελιγαλά, την Τρίτη στην Καλαμάτα κ.ο.κ., έτσι ώστε να προλάβουμε οι αγρότες μας να πάρουν το πιστοποιητικό – όσοι από αυτούς το καταφέρουν – εντός του χρονικού ορίου της τριετίας που έχουν τη δέσμευση από το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί στο ΥπΑΑΤ».Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε ότι η παρουσία του στο χώρο έχει να κάνει με τρεις λόγους: πρώτον, το πολύ ισχυρό όπλο του Δήμου και της κοινωνίας της Τριφυλίας και των γειτονικών Δήμων είναι η γεωργία της και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή. Είναι μια δυνατότητα αναγκαία και δυνατή να μας βγάλει απ’ την κρίση. Δεύτερον, ότι θέλει να τιμήσει ανθρώπους που είναι σπουδαίοι και ασχολούνται με την εκπαίδευση και την εξέλιξη, λέγοντας πως «πρέπει να φύγουμε από την αίσθηση του “έχω τη γνώμη” και να πάμε στο “έχω τη γνώση”». Τρίτον, ότι «φιλοδοξώ κι εγώ, όταν εγκαταλείψω τις υποχρεώσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή έχω, να γυρίσω σε μια γωνιά και να κάνω κι εγώ τον αγρότη. Όχι με την έννοια να πάρω το επάγγελμα των ανθρώπων. Απλώς έχει και η ψυχή την ανάγκη μιας ξεκούρασης».
Ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εξήρε τις προσπάθειες και το έργο του Γιώργου Τσουμάνη, που έχει καταστήσει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας κέντρο κατάρτισης και παροχής τεχνογνωσίας στους παραγωγούς της περιοχής και της Πελοποννήσου, όπως και κέντρο από το οποίο εξάγεται στο εξωτερικό τεχνογνωσία και κατάρτιση. Επισήμανε δε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον πρωτογενή τομέα, με τις δυναμικές καλλιέργειες και τα ασυναγώνιστα σε ποιότητα προϊόντα, καθώς και τους καταρτισμένους σε σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγούς. «”Η γνώση είναι δύναμη”, είπε ο Γιώργος κι ένας καθηγητής μου στη Γεωπονική συμπλήρωνε πως “η δύναμη παράγει έργο”», ενώ τόνισε πως «όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με τους παραγωγούς τους προοδευτικούς που διαθέτει η περιοχή, με το μεράκι που τους διακρίνει, με τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες και με την αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που υπήρξαν και υπάρχουν, θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυναμική που αυτός ο τόπος χρειάζεται…».
Ο διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού και Μητρώου Διεύθυνσης Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Παπαφωτίου, ο οποίος έκλεισε το πρόγραμμα κατάρτισης, τόνισε την άριστη συνεργασία που έχει τα τελευταία επτά χρόνια με τον Γιώργο Τσουμάνη και σημείωσε: «Σε αντίθεση με τα προϊόντα που παράγονται και αποφέρουν ευρώ, η κατάρτιση και η εκπαίδευση και η γνώση είναι κάτι άυλο! Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να μετρήσουμε. Ο μόνος λόγος που υπάρχω εγώ εδώ και οι καταρτίσεις, είναι για να μπορέσουμε μέσω εσάς αυτό το οποίο σας δίνουμε να το κάνετε έργο! Βοηθήστε κι εσείς, μαθαίνετε ό,τι παραπάνω μπορείτε από εμάς. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν είναι απλώς μια πηγή μόρφωσης. Είναι ένα κοινωνικό γίγνεσθαι. Βοηθήστε όλοι τον κ. Τσουμάνη, γιατί η γνώση περνάει μόνο μέσα από εδώ για την αγροτική παραγωγή…».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα