Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κατηγορούμενος για σεξουαλικά εγκλήματα το "νούμερο 3" του Βατικανού


Από απλός ιερέας στη χώρα του έγινε ένας από τους πλέον έμπιστους συμβούλους του Βατικανού: η άνοδος του πιο υψηλόβαθμου καθολικού ιερέα της Αυστραλίας, του καρδινάλιου Τζορτζ Πελ, σημαδεύτηκε στη δύση της από καταγγελίες για σκάνδαλο σεξουαλικών εγκλημάτων που ανατρέχουν στο παρελθόν του.
Ο Πελ είναι από το 2014 ελεγκτής των οικονομικών του Βατικανού--ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Εκκλησίας που κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.
Για τους πιστούς του, ο 76χρονος καρδινάλιος ενσωματώνει τις αξίες της καθολικής εκκλησίας της Αυστραλίας, αλλά για τους επικριτές του αντιπροσωπεύει έναν θεσμό, ο οποίος απέτυχε να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο αυτές τις βαριές κατηγορίες.
Ο Πελ, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη σήμερα για σεξουαλικά εγκλήματα και καλείται να εμφανιστεί στις 18 Ιουλίου ενώπιον δικαστηρίου της Μελβούρνης, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τα κρούσματα παιδεραστίας στην εκκλησία της Αυστραλίας υπονοώντας ακόμη και ότι πρόκειται για συνωμοσία εις βάρος του.
Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ μεγάλωσε στην επαρχιακή πόλη Μπαλαράτ, ως μαθητής ανήκε στον θεατρικό όμιλο και αναλάμβανε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σχολικές παραστάσεις, ενώ ήταν και πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο.Όταν επέλεξε να ακολουθήσει επαγγελματικά τη θρησκευτική οδό, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας στην επισκοπή του Μπαλαράτ το 1966.

"Ανυπομονώ να εμφανιστώ στο δικαστήριο. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω διαπράξει ό,τι μου προσάπτουν. Είναι ψευδή", είπε ο Πελ σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την τελευταία στιγμή, αμέσως μετά την δίωξη που του άσκησε η αστυνομία για πολλές περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ο πάπας Φραγκίσκος του έδωσε άδεια να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο Πελ είπε ότι θα επιστρέψει για να αποκαταστήσει τη φήμη του έπειτα από τη διετή έρευνα, την οποία περιέγραψε ως "αμείλικτη δολοφονία προσωπικότητας".

"Αυτές οι κατηγορίες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου και η παραπομπή μου στη δικαιοσύνη μου δίνει τώρα την ευκαιρία να αποκαταστήσω τη φήμη μου και στη συνέχεια να επιστρέψω εδώ στη Ρώμη για να εργαστώ", δήλωσε ο Πελ.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Γκρεγκ Μπερκ δήλωσε ότι ενώ η Αγία Έδρα σέβεται το αυστραλιανό δικαστικό σύστημα, επισημαίνει ότι ο Πελ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ερευνητικές αρχές.

Η αστυνομία στην πολιτεία της Βικτώριας ανακοίνωσε ότι ο Πελ αντιμετωπίζει "πολλαπλές κατηγορίες που αφορούν παλαιότερα σεξουαλικά εγκλήματα" από πολλούς ενάγοντες.

Δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ούτε τις ηλικίες των φερόμενων θυμάτων του ή την περίοδο κατά την οποία φέρεται να διαπράχτηκαν τα αδικήματα αυτά.

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2001 όταν έγινε γνωστό ότι αμερικανοί επίσκοποι στην περιοχή της Βοστώνης είχαν απλώς μετακινήσει σε άλλη επισκοπή τους υπεύθυνους για τα αδικήματα αυτά αντί να τους αποσχηματίσουν.

Χιλιάδες υποθέσεις είδαν έκτοτε το φως της δημοσιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι αρχές παρότρυναν τα θύματα που από φόβο ή ντροπή σιωπούσαν επί χρόνια να προχωρήσουν σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά η εικόνα της εκκλησίας σε πολλές χώρες, όπως η Ιρλανδία, και να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

"Θεωρώ ότι οι κατηγορίες εις βάρος του Πελ θα είναι συνταρακτικές για το Βατικανό και για τον ίδιο τον πάπα", δήλωσε ο Τόμας Π.Ντόιλ, ο αμερικανός ιερέας η έκθεση του οποίου για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από καθολικούς ιερείς οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βοστώνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα