Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Το θέμα των σκουπιδιών της Τριφυλίας θα βρει λύση, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο



Παρέμβαση Στ. Ανδρινόπουλου για την καθαριότητα
Ντροπιαστική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο παραλιακό μέτωπο της Τριφυλίας, καθώς ο παραλιακός οδικός άξονας είναι γεμάτος με σκουπίδια. Σκουπίδια παντού, έξω από κάδους, διασκορπισμένα σε δρόμους και σε χωράφια. Σκουπίδια που ρυπαίνουν το περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σκουπίδια που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι αλλά και εκατοντάδες πολίτες, Έλληνες και ξένοι, που επισκέπτονται την περιοχή.
Αυτό κατήγγειλε, προ ημερήσιας διάταξης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος. «Το πρώτο θέμα της καθημερινότητας είναι η καθαριότητα. Έκανα μια βόλτα προχτές σ’ όλη την παραλιακή. Από την Τραγάνα σχεδόν μέχρι το Καλό Νερό. Δυστυχώς, η κατάσταση ήταν άθλια. Όλοι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν κάδοι που έχουν ν’ αδειάσουν πάνω από πέντε ημέρες. Έχω και φωτογραφίες. Ήθελα να τις δημοσιοποιήσω. Δεν το έκανα όμως, γιατί πιστεύω ότι όλοι την εικόνα αυτή την ξέρουμε.
Ο καλύτερος πρεσβευτής για μια περιοχή είναι ο περαστικός ή ο επισκέπτης που έρχεται για μια, δυο, πέντε μέρες και φεύγει».
Προτάσεις
Ακολούθως, ο κ. Ανδρινόπουλος κατέθεσε προτάσεις για παρεμβάσεις, με μικρά τεχνικά έργα σε όλη την παραλιακή, αλλά και στην επαρχιακή κεντρική οδό, που είναι δύο παράλληλες οδοί κατά μήκος του άξονα βορρά – νότου του δήμου, όπου έχουν κάδους. Καταρχάς, θα πρέπει να πετάξουν όλους τους άχρηστους, να φτιάξουν τσιμεντένιες βάσεις στα σημεία που είναι οι κάδοι, για να μην είναι μέσα σε γράνες, και η τσιμεντένια βάση (όπως και οι κάδοι) να πλένονται και γύρω γύρω να τοποθετηθεί πλέγμα για να μη φεύγουν τα σκουπίδια με τον αέρα.
Απαντήσεις
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Τσίγγανος, είπε ότι, «Στην παραλιακή Φιλιατρών – Κυπαρισσίας κάδος αμάζευτος πέντε μέρες δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει ένας, θα είναι εξαίρεση. Στους Γαργαλιάνους, υπάρχει ένα ειδικό θέμα. Αλλά, δεν είναι μόνο του δήμου θέμα. Υπάρχει μία νοοτροπία εκεί, που παλεύουμε ώστε να ανατραπεί. Ειδικά για την περιοχή των Γαργαλιάνων. Ωστόσο, επειδή η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων έχει αδυναμία στην καθαριότητα, όχι σαν υπηρεσία αυτή καθαυτή. Οι Γαργαλιάνοι επωμίζονται κάθε καλοκαίρι μια πόλη ακόμα, το Costa Navarino. Σκεφτείτε ότι το Costa Navarino βγάζει 200 τόνους, περίπου, το μήνα τώρα. Φανταστείτε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο. Εμείς βγάζουμε λιγότερους. Επειδή το Costa Navarino είναι μια υπηρεσία κι είναι μια εξωτερική υπηρεσία που, εκ των πραγμάτων, η κατανάλωση είναι αυξημένη, δηλαδή παρέχει τρία γεύματα κάθε μέρα, είναι λογικό. Κι όλα αυτά τα απορρίμματα είναι οργανικού υλικού. Του Costa Navarino τα απορρίμματα είναι περισσότερα από της πόλης των Γαργαλιάνων κι όλα είναι οργανικά, δηλαδή με οσμές. Γι’ αυτό το λόγο έρχεται το θέμα σήμερα, εκτός ημερησίας διάταξης, για την ενίσχυση της υπηρεσίας Γαργαλιάνων με έναν ακόμη οδηγό και δύο εργάτες, προκειμένου να φτιαχτεί και μια τέταρτη βάρδια για να αντιμετωπιστεί αυτό».
Αναφορικά με τους κάδους, ο κ. Τσίγγανος, σημείωσε ότι, «οι κάδοι είναι εδώ, εδώ και τρεις μήνες. Για λόγους που δεν είχε εμπλοκή ο δήμος, για λόγους ενστάσεως των εργολάβων στην Περιφέρεια. Ευτυχώς, ξεμπλόκαρε κι αυτό το θέμα. Αναμένουμε επίσημα να μας έρθει αυτή η απόφαση για να μπορέσουμε να τους μοιράσουμε».


Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

  1. Το σοβαρό θέμα που ανέφερε ο Κος Ανδρινόπουλος, των 200 τόνων σκουπιδιών του Navarino, πέραν των τόνων σκουπιδιών των Δημοτικών κοινοτήτων του Δ. Τριφυλίας, πρέπει να αφυπνίσει τους πάντες, είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς ανακύκλωση, χωρίς κομποστοποίηση; μέχρι πόσο θα μολύνουμε το περιβάλλον μας εμείς οι ίδιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα