Η παρακολούθηση της υγείας των εφήβων ηλικίας έως 16 ετών γίνεται πλέον υποχρεωτικά, βάση του νόμου, από τους παιδιάτρους.
Αυτό ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου του 2018 και κατ΄εξαίρεση εξετάζονται από παιδιάτρους έφηβοι ηλικίας έως και 18 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.
Μάλιστα, επειδή η υγεία των εφήβων επιτηρείται πλέον από τους παιδιάτρους από το 2019 ο χρόνος της Παιδιατρικής ειδικότητας από τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα πέντε.
Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Μαθήματος «Εφηβική Ιατρική», κ. Ασημίνα Γαλλή. Παράλληλα, τόνισε, ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να παρακολουθείται σε ετήσια βάση η υγεία των εφήβων και ότι πηγαίνουν τα παιδιά τους
στον γιατρό μόνο όταν αρρωσταίνουν.
«Μετά την ηλικία των 14 ετών δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα παρακολουθεί τους εφήβους και είτε τους παρακολουθούσαν παθολόγοι, είτε δεν τους παρακολουθούσε κανείς. Πχ αν ένα παιδί έκλεινε το Σάββατο τα 14 και αρρώσταινε τη Δευτέρα έπρεπε να το δει ο παθολόγος. Επειδή όμως στην εφηβεία τα παιδιά δεν είναι ούτε ενήλικες ούτε παιδιά η εφηβεία ήταν μια «γκρίζα ζώνη». Τώρα επειδή βάση του νόμου η εφηβική υγεία παρακολουθείται υποχρεωτικά από τον παιδίατρο αλλάζει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ειδικότητας της Παιδιατρικής και έτσι από το 2019 οι γιατροί που ασκούνται στην Παιδιατρική θα εκπαιδεύονται και στην εφηβική υγεία και η ειδικότητα θα είναι πλέον πέντε χρόνια», ανέφερε η κ Γαλλή.
Η εφηβική υγεία θα αποτελέσει αντικείμενο της 9ης Ημερίδας για την Εφηβεία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 9.00 με 14.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Εφηβική Ιατρική», του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με στόχο την πρακτική προσέγγιση σε θέματα υγείας των εφήβων και την ανάδειξη σύγχρονων προβλημάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.
Η κ. Γαλλή, τόνισε, ότι οι έφηβοι είναι υγιής πληθυσμός, αλλά η υγεία τους χρειάζεται επιτήρηση γιατί σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν πάρα πολλές ορμονικές και σωματικές, αλλά και συναισθηματικές αλλαγές και επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά στην υγεία τους. Γι αυτό και συστήνει οι έφηβοι να κάνουν κάθε χρόνο εξετάσεις όπως το τσεκ απ που πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο οι ενήλικες.
«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να βλέπουμε σε ένα αναπτυσσόμενο και μάλιστα γρήγορα αναπτυσσόμενο οργανισμό. Πρέπει να έχουμε το νου μας, να βλέπουμε τα παιδιά μια φορά τον χρόνο, να μετράμε το ύψος, το βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, την πίεσή τους, να βλέπουμε πως προχωράει η εφηβεία, μήπως έχουμε πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη, αν υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα να βλέπουμε, τι είδους επιτήρηση θέλει, να βλέπουμε τον θυρεοειδή τους, τη στοματική τους υγεία, αν έχουν σκολίωση κλπ. Και επίσης υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζουν και οι παιδίατροι για να τις συστήνουν, αλλά και οι γονείς να έχουνε τον νού τους για την επιτήρηση της υγείας των παιδιών. Δηλαδή θα πρέπει οι παιδίατροι να συστήνουν να κάνουν μια γενική αίματος, γιατί συνήθως τα παιδιά κάνουν πολύ εύκολα σιδηροπενία. Επίσης, εάν υπάρχει ιστορικό να βλέπουμε παράγοντες όπως τα λιπίδια, τα σάκχαρο. Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο έφηβος εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό του. Αλλά ένα screening συστήνεται και μάλιστα Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία βγάζει κατευθυντήριες γραμμές για την επιτήρηση της υγείας τους και τις ανανεώνει κάθε χρόνο», εξήγησε η κ. Γαλλή.
Απαντώντας στο ερώτημα αν οι γονείς γνωρίζουν το ότι πρέπει να επιτηρείται η υγεία των εφήβων παιδιών τους η κ. Γαλλή είπε: «Δυστυχώς οι γονείς όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών τους δεν τα πηγαίνουν πια στον παιδίατρο παρά μόνο όταν αρρωστήσουν. Αλλά και όταν αρρωστήσουν τα έφηβα παιδιά τους μπορεί να τα πάνε στο εφημερεύον, ή σε κάποιον άλλο γιατρό. Δυστυχώς σταματάει η παρακολούθηση των παιδιών, ενώ πρέπει να γίνεται μέχρι τα 18 τους χρόνια. Οπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο εξετάσεις. Τα παιδιά είναι σε μια δυναμική. Μεγαλώνουν και αλλιώς είναι φέτος αλλιώς είναι του χρόνου και μπορεί κάλλιστα να συμβεί κάποια διαταραχή στην ανάπτυξή τους και για αυτό χρειάζεται επιτήρηση»
Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Τριφυλίας
-
Διακοπές ρεύματος θα σημειωθούν σε περιοχές της Τριφυλίας, προκειμένου να
εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες στο δίκτυο.Συγκεκριμένα, διακοπές
θα γί...
Πριν από 5 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα