Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Αντίθετος ο δήμαρχος Τριφυλίας στη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση προνηπίων

Σθεναρά αντίθετος, για ακόμα μία φορά, ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», φέρεται να παραδέχεται ότι ο Δήμος διαθέτει υποδομή για την υλοποίησή της.
Αυτό είναι οξύμωρο και προκαλεί ερωτηματικά, κυρίως επειδή πέρυσι, κατά τη συζήτηση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής, ο κ. Κατσίβελας είχε αναφερθεί σε γνώμη – θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την οποία «ακολουθούσε». Φέτος, στον ίδιο το Δήμο Αμαρουσίου, με δήμαρχο (και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη Ν.Δ.) το Γιώργο Πατούλη και συγκεκριμένα στην τριμερή επιτροπή του Δήμου Αμαρουσίου εισηγήθηκαν την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης ο διευθυντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου, ζητώντας από το δήμαρχο να

εξασφαλίσει τις έξι (6) αίθουσες που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2019 – 2020. Ο δε κ. Πατούλης δήλωσε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου συμφωνεί για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019 – 2020, με την επισήμανση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις (π.χ. ποιότητα αιθουσών, αύλειων χώρων κ.λπ.) για τη φιλοξενία των μαθητών!
Θυμίζεται ότι στο Ν.4521/2018 περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σύμφωνα με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 33 του νόμου. Στο Δήμο Τριφυλίας υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών στα Νηπιαγωγεία από το σχολικό έτος 2018-2019 ήταν η γνώμη που εκφράζει η κατά νόμο αρμόδια τριμερής επιτροπή και πλέον, ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, εκδόθηκε σχετική κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
Η απόφαση της κατά νόμο αρμόδιας τριμερούς επιτροπής, που συγκροτήθηκε με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και αποτελείται από το διευθυντή Π.Ε. Μεσσηνίας ως πρόεδρο, το δήμαρχο Τριφυλίας και την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας, αποφάσισε και εξέφρασε γνώμη για υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Τριφυλίας από το σχολικό έτος 2019-20120 με ψήφους 2 έναντι 1, με τους δύο εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ψηφίζουν θετικά και για την υλοποίηση, φέτος, της πρόβλεψης του νόμου, και το δήμαρχο Τριφυλίας να διαφωνεί…
Πέρυσι, το υπουργείο αποφάσισε για τη σχολική χρονιά 2018-19 να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση προνηπίων σε 184 από τους 325 Δήμους της επικράτειας, επειδή στους άλλους διαφώνησαν οι δήμαρχοι με διάφορα προσχήματα.
Φέτος, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο τι θα πράξει το υπουργείο, ενώ είναι γνωστό ότι στο νόμο δίδεται από πέρυσι τριετής μόνο περίοδος για την πλήρη εφαρμογή του. Όμως, ερωτηματικά προκαλούνται για τις αρνήσεις δημάρχων, όπως και του απερχόμενου της Τριφυλίας, από τη στιγμή που οι ίδιοι λένε ότι υπάρχει η υποδομή (κτιριακή), που είναι και το μοναδικό θέμα των ΟΤΑ, δηλαδή η σχολική στέγη, επί θεμάτων εκπαίδευσης!
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα