Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο Κατσίβελας και Στυλιανού για το CIOFF®

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και η δημοτική υπάλληλος, γραμματέας-πρακτικογράφος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και στενή συνεργάτιδά του, Φωτεινή (Φώφη) Στυλιανού, θα μεταβούν το Σάββατο στα Γιάννενα για το CIOFF®.
Η μετάβαση Κατσίβελα και Στυλιανού θα γίνει «με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Δήμου Τριφυλίας με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΗ 4967 και οδηγό το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα», όπως αναφέρεται σε απόφαση του κ. Κατσίβελα που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΦ6ΣΩΗΕ-Λ3Ψ.
Εκεί θα λάβουν μέρος στις εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® (International Council of Organizations of Folk Festivals and Folk Art - Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών) και στη συνάντηση των Μελών της Ελληνικής Επιτροπής Νέων του CIOFF® για υποβολή αιτήματος εισδοχής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τριφυλίας στο Ελληνικό

Εθνικό Τμήμα του CIOFF®.
Το CIOFF® είναι μια διεθνής πολιτισμική, μη κυβερνητική οργάνωση, (ΜΚΟ), που είναι επίσημος εταίρος της UNESCO και το χρέος του είναι η διασφάλιση, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και λαογραφίας.
Είναι διαπιστευμένο από την Επιτροπή της UNESCO Ανεκτίμητης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Official Partner of UNESCO. CIOFF® Accredited to the UNESCO ICH - Intangible Cultural Heritage - Committee). Ιδρύθηκε το 1970 στο Confolens της Γαλλίας. Τα μέλη του είναι τα εθνικά τμήματα των χωρών μελών. Αντιπροσωπεύουν τα φολκλορικά φεστιβάλ των χωρών τους, πολιτιστικούς φορείς, χορευτικά συγκροτήματα και φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με οιανδήποτε μορφή λαϊκού πολιτισμού.
Στόχοι του είναι η φιλία μεταξύ των λαών όλου του κόσμου και η κατανόηση στο πεδίο των παραδοσιακών τεχνών και των παραδόσεων. Να υπηρετήσει τους σκοπούς της UNESCO στον τομέα του φολκλόρ. Να προωθήσει και να διαφυλάξει τις παραδοσιακές τέχνες και τις ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Να εμπλουτίσει την πολιτιστική, καλλιτεχνική και οργανωτική ποιότητα των φολκλορικών φεστιβάλ. Να ενθαρρύνει διεθνείς ανταλλαγές μεταξύ μελών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Να υπηρετήσει την ιδέα της ειρήνης μέσα από τους παραπάνω στόχους.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα δημιουργήθηκε το 1988 και εντάχθηκε στο δυναμικό του Τομέα Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής και από την επόμενη χρονιά τα πέντε Ελληνικά Φολκλορικά Φεστιβάλ της Κατερίνης, της Νάουσας, των Ιωαννίνων, της Νέας Καρβάλης Καβάλας και του παιδικού της Καρδίτσας λειτούργησαν με τους όρους τα εμβλήματα και την υποστήριξη του CIOFF®.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με καταστατικό που είναι σύμφωνο με τις αρχές του καταστατικού του διεθνούς CIOFF® και με την ελληνική νομοθεσία. Το καταστατικό αυτό έχει εγκριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Έτσι, από τις 20 Ιανουαρίου 1991 το Ελληνικό Τμήμα απέκτησε την πρώτη αιρετή διοίκησή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 7 μέλη. Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® αποτελείται από δεκάδες μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.
Τονίζεται, δε, ότι στην περυσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®, επίσης στα Γιάννενα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, έγινε η επίσημη ανακοίνωση της αναγνώρισης του Φεστιβάλ “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες - KYPARISSIA SUNSHINE INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL”, που με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και, πλέον, διεξάγεται στις πόλεις – έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τριφυλίας ως Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF®!
Ο δε φάκελος του φεστιβάλ εξετάστηκε στο 47ο Διεθνές Συνέδριο του CIOFF® στην Tenggarong-Kutai Kartanegara στην Ινδονησία, 20-29 Οκτωβρίου 2017.

Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα