Άνοιξε σήμερα Τετάρτη 22/5, η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.
120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία: Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, εγκαινίασαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, Αγ. Κων/νου 8. Ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό.
«Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους», δήλωσε η
υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά - κάθε προηγούμενο φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα τις πρώτες ώρες από το άνοιγμα της εφαρμογής – σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείου Οικονομικών - 20.000 οφειλέτες μπήκαν διερευνητικά σ' αυτήν, ενώ 3.000 υπέβαλαν και τη σχετική αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Το επόμενο διάστημα – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.
18 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση
1.Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών; Όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2018.
2. Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοικτή η ρύθμιση για την υποβολή αιτήσεων; Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
3.Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση; Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτικές εισφορές.
4. Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση; Ναι μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές με την πάγια ρύθμιση οφειλών των 12 δόσεων αλλά και οφειλές σε παλιότερες ρυθμίσεις. Δεν μπορούν όμως να ενταχθούν οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο Καστέλη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 5.Ποιες οφειλές μπορούν να επανυπολογιστούν; Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η οφειλή τους από το 2002 και μετά μπορεί να επανυπολογιστεί, με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (περίπου 160 ευρώ το μήνα).
6. Μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των οφειλών για τα χρέη των εργοδοτών; Όχι δεν γίνεται επανυπολογισμός της οφειλής των εργοδοτών. 7.Ποιο είναι το κούρεμα σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση; Η μείωση στις προσαυξήσεις σε όλες τις περιπτώσεις είναι 85%. Για τις εργοδοτικές οφειλές σε περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλει εφάπαξ τότε το κούρεμα είναι 100%, εάν επιλέξει δόσεις για την αποπληρωμή 50%.
8.Ποια είναι η ελάχιστη δόση; Η ελάχιστη δόση το μήνα είναι 50 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες. Για τους αγρότες η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.
9.Επανυπολογίζονται οι οφειλές των αγροτών; Οι οφειλές των αγροτών δεν επανυπολογίζονται, καθώς οι εισφορές που κατέβαλαν είναι μικρότερες από αυτές που προβλέπει ο κατώτατος μισθός. Για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων.
10.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ανενεργοί επαγγελματίες; Στο νέο αυτό σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, από το εάν έχουν προχωρήσει στη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους ή στην αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.
11.Μπορούν να ενταχθούν κι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κι επειδή οφείλουν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη; Με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω χρεών δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής είναι στα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες στα 20.000 ευρώ.
12.Μπορεί κάποιος να μην επιλέξει τον επανυπολογισμό της οφειλής του και να μπει μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων; Ναι μπορεί. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να ρυθμίσει την οφειλή του.
13.Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος υπερβαίνει τα όρια οφειλής και μετά τον επανυπολογισμό δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί; Τότε θα πρέπει ή να πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό και να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα από την σύνταξη του να εξοφλεί το υπόλοιπο χρέος, ή θα πρέπει να ρυθμίσει το υπερβάλλον ποσό σε δόσεις και αφού το εξοφλήσει να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
14. Υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια; Όχι, δεν θα υπάρχουν .
15. Πότε χάνεται η ρύθμιση; Η ρύθμιση χάνεται αν κάποιος δεν πληρώσει 2 δόσεις ή δεν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στην εκκαθάριση θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο των εισφορών για το 2019.
16. Τι θα συμβεί στα χρέη που επανυπολίστηκαν, αν κάποιος οφειλέτες χάσει τη ρύθμιση του; Οι οφειλή του θα επανέλθει στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλε ο οφειλέτης. Μάλιστα θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
17.Η διαδικασία θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά; Η διαδικασία θα γίνεται από την ιστοσελίδα efka.gov.gr. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ µπορεί να απαιτηθεί µόνο σε ειδικές περιπτώσεις τεχνικής αδυναµίας της διαδικτυακής υποστήριξης ή πολυπλοκότητας. Για τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθµιση, η διαδικασία υπαγωγής περιλαµβάνει ένα στάδιο για τους εργοδότες, οι οποίοι υποβάλλουν απευθείας αίτηση για ρύθµιση στο ΚΕΑΟ, και δύο στάδια για τους µη µισθωτούς. Για τους µη µισθωτούς στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισµός της οφειλής µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΕΦΚΑ. Σε όσους οφειλέτες (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) επιλέγουν επανυπολογισµό της οφειλής θα παρέχεται ενηµέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαµορφώνεται πριν και µετά τον επανυπολογισµό. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόµενης οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΚΕΑΟ.
18. Τι γίνεται με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης; Προβλέπεται αναστολή όλων των αναγκαστικών µέτρων, καθώς και αναβολή εκτέλεσης ποινής για χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οφειλή ελεύθερου επαγγελματία που σήμερα ανέρχεται σε 24.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων μειώνεται κατά 66% και πέφτει στις 8.150 ευρώ, και ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 68 ευρώ μηνιαία δόση, για 10 χρόνια.
Αρχική οφειλή της τάξης των 33.600 ευρώ μειώνεται 67,1% και μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα των προστίμων περιορίζεται σε 11.050, που αντιστοιχεί σε 120 δόσεις των 92 ευρώ.
-Γιατρός με χρέη προς το πρώην ΕΤΑΑ, με παλαιά οφειλή της τάξης των 35.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση, καλείται να διακανονίσει ποσό της τάξης των 11.300 ευρώ, μειωμένο κατά 66,6% σε σχέση με το αρχικό. Η δόση ορίζεται σε 94,16 ευρώ τον μήνα, για 120 μήνες.
-Μηχανικός με οφειλές 63.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής και μείωση των προσαυξήσεων, καλείται να πληρώσει 19.600 ευρώ (-69,1%), με δόσεις της τάξης των 163,3 ευρώ τον μήνα για 10 χρόνια.
Τέλος, αγρότης, με οφειλή της τάξης των 3.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε 24 μήνες μη καταβαλλόμενων εισφορών, θα έχει κούρεμα των προσαυξήσεων που υπολογίζονται σε 521 ευρώ, κατά 100%.
Συνεπώς, η νέα του οφειλή θα είναι της τάξης των 30 ευρώ τον μήνα, για 100 μήνες.
dikaiologitika
ΕΚΔΟΘΗΚΕ το ΦΕΚ! Επίσημα Άγονα τύπου Α’ τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και
Κυπαρισσίας
-
Η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και
Κυπαρισσίας που εντάσσονται στην κατηγορία άγονα τύπου Α’ επιτέλους βγήκε!
Έτσι ο...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα