Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης: Παρ' το... αλλιώς - Έρχεται μια νέα δοκιμασία για τους υποψήφιους οδηγούς

Διπλώματα οδήγησης: Με μια νέα δοκιμασία έρχονται αντιμέτωποι οι υποψήφιοι οδηγοί. Και το όνομα αυτής: «Επί τόπου στροφή µε κίνηση προς τα πίσω». Δείτε παρακάτω τι ακριβώς είναι και τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι οδηγοί κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Ειδικότερα, η νέα ειδική δοκιμασία «Επί τόπου στροφή µε κίνηση προς τα πίσω» θεσπίζεται µόνο για την κατηγορία Β, η οποία αντικαθιστά την ειδική δοκιµασία «Εκκίνηση σε ανήφορο κλίσης περίπου 10%» στη διενέργεια των ειδικών δοκιµασιών για αυτά τα οχήµατα.
Η νέα ειδική δοκιµασία η οποία έχει ως εξής:
1. Η δοκιµασία γίνεται σε οδούς διπλής κατεύθυνσης µε µικρή πυκνότητα κυκλοφορίας και µε πλάτος οδοστρώµατος έξι µέτρων, µε απόκλιση ±0,30 µέτρα. Κατά την εκτέλεση του ελιγµού και σε όλη τη διάρκειά του χρησιµοποιείται ο κατάλληλος δείκτης αλλαγής κατεύθυνσης, σε περίπτωση που απενεργοποιηθεί πρέπει ο υποψήφιος να τον ενεργοποιήσει εκ νέου. Κατά τη δοκιµασία αυτή πρέπει ο υποψήφιος µε τρεις κινήσεις (εµπρός – πίσω - εµπρός) να πραγµατοποιήσει την επί τόπου στροφή, χωρίς οι τροχοί

του οχήµατος, να ανέλθουν στο πεζοδρόµιο, ελέγχοντας την κίνηση του δρόµου σε κάθε φάση της δοκιµασίας.
2. Ο ελιγµός πραγµατοποιείται ως εξής : Ο υποψήφιος, χρησιµοποιώντας τον κατάλληλο δείκτη αλλαγής κατεύθυνσης, ακινητοποιεί το όχηµα στο δεξιό άκρο της οδού επιλογής του εξεταστή και πλησίον του κρασπέδου του πεζοδροµίου. Στη συνέχεια ο υποψήφιος στρίβοντας αριστερά κινεί το όχηµα προς τα εµπρός, ώστε να πλησιάσει το απέναντι κράσπεδο της οδού. Αµέσως µετά κινεί το όχηµα προς τα πίσω στρίβοντας δεξιά ώστε να πλησιάσουν οι πίσω τροχοί το κράσπεδο της οδού που ξεκίνησε η δοκιµασία. Τέλος στρίβοντας αριστερά κινεί το όχηµα προς τα εµπρός ολοκληρώνοντας τη δοκιµασία έχοντας αναστρέψει πλήρως το όχηµα ώστε το όχηµα να βρίσκεται µε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που ξεκίνησε.
3. Η δοκιµασία πραγµατοποιείται παραχωρώντας προτεραιότητα στα κινούµενα οχήµατα και επιτρέποντας στους πεζούς και τα ζώα να κινηθούν µε ασφάλεια. Η προς τα πίσω κίνηση του οχήµατος πραγµατοποιείται κοιτάζοντας υποχρεωτικά προς τα πίσω και ελέγχοντας ταυτόχρονα οπτικά προς όλες τις κατευθύνσεις µέσω των κατόπτρων του οχήµατος. Κατά την κίνηση του οχήµατος ο υποψήφιος οφείλει: α) Να αναστρέψει το όχηµα µε τρεις κινήσεις β) Να µην ανέβει το όχηµα στο πεζοδρόµιο, δηλαδή κανένας τροχός να χάσει την επαφή του µε το οδόστρωµα. γ) Να µη σβήσει ο κινητήρας του οχήµατός περισσότερες από µία φορά, δ) Να χρησιµοποιεί τους κατάλληλους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης. Λόγοι απόρριψης είναι : • αναστροφή οχήµατος µε περισσότερες των τριών κινήσεων, • σβήσιµο του κινητήρα περισσότερες από µια φορά, • ανέβασµα σε κράσπεδο πεζοδροµίου, • µη παραχώρηση προτεραιότητας στους άλλους χρήστες της οδού, • µη χρησιµοποίηση του κατάλληλου δείκτη αλλαγής κατεύθυνσης περισσότερες από µία φορά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα