Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Καθοριστική “δεξαμενή” για Νίκα - Τατούλη: Κεντροαριστερά και Αριστερά θα εκλέξουν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Οι ψήφοι από τη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς σε συνδυασμό με τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας θα εκλέξουν το νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου και για αυτό τα επιτελεία των υποψηφίων Παναγιώτη Νίκα και Πέτρου Τατούλη αναπροσαρμόζουν την επικοινωνιακή τους τακτική, με στόχο να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην κάλπη.
Ειδικά οι κεντροαριστερές και οι αριστερές ψήφοι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις περιφερειάρχης θα εκλεγεί όποιος πείσει περισσότερους από τους 102.492 ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Γιώργο Δέδε (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκο Γόντικα (ΚΚΕ), Γιάννη Μπουντρούκα (ΚΙΝΑΛ), Θανάση Πετράκο (ΛΑΕ), Δήμητρα Λυμπεροπούλου (Οικολόγοι) και Παναγιώτη Κάτσαρη (Ανταρσία). Με δεδομένο ότι τόσο ο Πέτρος Τατούλης όσο και ο Παναγιώτης Νίκας είναι ένοικοι της "δεξιάς πολυκατοικίας" εκτιμάται ότι δεν θα είναι λίγοι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς που θα επιλέξουν να απέχουν τη δεύτερη Κυριακή, ενώ οι περισσότεροι κεντροαριστεροί θα επιλέξουν περιφερειάρχη με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Για αυτό οι δύο μονομάχοι αυτήν την εβδομάδα θα τονίσουν την αυτοδιοικητική τους ταυτότητα και κυρίως τη συνεργασία που είχαν με τις υπόλοιπες παρατάξεις και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την

επικοινωνιακή μάχη, αν και θεωρητικά θα έπρεπε να είχε προβάδισμα ο "ακομμάτιστος δεξιός" Πέτρος Τατούλης, όλα δείχνουν ότι ξεκινάει από καλύτερη θέση στην αφετηρία ο "κομματικός" Παναγιώτης Νίκας, επειδή κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του στο Δήμο Καλαμάτας είχε λιγότερες συγκρούσεις με την Αριστερά και την Κεντροαριστερά από όσες κατάφερνε να έχει ο αντίπαλός του σε μια και μόνο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τατούλης έχει πολλούς λόγους για να φοβάται αύξηση της συσπείρωσης των νεοδημοκρατών γύρω από το ψηφοδέλτιο Νίκα, καθώς στο δεύτερο γύρο ο κομματικός πατριωτισμός και η απογοήτευση των μη εκλεγμένων υποψηφίων συμβούλων ενδέχεται να στερήσει πολύτιμες ψήφους από τη “Νέα Πελοπόννησο”.

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ
Στην πραγματικότητα ο κ. Νίκας την Κυριακή θα κόψει το νήμα με κατεβασμένα τα χέρια αν καταφέρει την τρέχουσα εβδομάδα να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Τατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τατούλης αντιμετώπιζε υπεροπτικά την αντιπολίτευση εξοργίζοντας με την ειρωνική συμπεριφορά του όχι μόνο τους επικεφαλής των παρατάξεων της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και πολλούς συμβούλους της μειοψηφίας που διακρίνονται για τη μετριοπάθειά τους. Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά δεν εξόργισε μόνο την αντιπολίτευση. Το 2014 εξόργισε και τα μέλη της “Νέας Πελοποννήσου” Γιώργο Δέδε, Παναγιώτη Αλευρά και Γιώργο Πουλοκέφαλο που εγκατέλειψαν την παράταξη και κατέβηκαν στις περιφερειακές εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο. Σε αυτές τις εκλογές ο κ. Δέδες ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ (με υποψήφιο σύμβουλο τον κ. Πουλοκέφαλο), ενώ ο κ. Αλευράς είναι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Εκείνο βέβαια που δεν ξεχνιέται με τίποτα είναι η ιταμή και ανέντιμη αντιμετώπιση του αείμνηστου Χρ. Μαλαπάνη και ο τρόπος που τον εξώθησε σε παραίτηση. Τα τρία πρώην στελέχη της “Νέας Πελοποννήσου” αν και δεν πρόκειται να εκφράσουν ανοιχτά στήριξη στον κ. Νίκα εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν τον κ. Τατούλη, ακόμα και αν χρειαστεί να σπάσουν την κομματική πειθαρχία. Εξίσου δύσκολα θα ψηφίσουν τον κ. Τατούλη και πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς που έχουν αγανακτήσει εξαιτίας της απαξιωτικής συμπεριφοράς του περιφερειάρχη απέναντι στην αριστερή αντιπολίτευση της “Λαϊκής Συπείρωσης”, της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” και της “Ανταρσίας στο Μωριά”. Οι σύμβουλοι των παρατάξεων της Αριστεράς αναγκάστηκαν πολλές φορές να αποχωρήσουν από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά του κ. Τατούλη. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμήσουν να πάνε... εκδρομή παρά να ψηφίσουν τον Τατούλη. Και επειδή το "γινάτι βγάζει μάτι" δεν αποκλείεται πολλοί αριστεροί να ψηφίσουν ακόμα και τον "νεοδημοκράτη" Παναγιώτη Νίκα για να "τιμωρήσουν" την αλαζονική συμπεριφορά του Πέτρου Τατούλη.

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Από την πλευρά του ο κ. Τατούλης εκμεταλλευόμενος το ελεγχόμενο μιντιακό δίκτυο, θα προσπαθήσει να αναδείξει τις συγκρούσεις που είχε ο κ. Νίκας κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του στο Δήμο Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση όμως η σύγκρουση του κ. Νίκα με αριστερούς αλληλέγγυους του Φεστιβάλ Δρόμου, δεν μπορεί να σκιάσει τη συνεργασία του με κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και με τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα συνεργάστηκε ακόμα και με το νυν στέλεχος της ΛΑΕ Θανάση Πετράκο που τότε ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τις συνεργασίες αυτές και τη θεσμική υποδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο νέο Δημαρχείο, δεν τις είδαν με καλό μάτι αρκετοί "σκληροί δεξιοί" και αναμφισβήτητα η στάση αυτή του κ. Νίκα είχε πολιτικό κόστος στις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τα "ανοίγματά" του θα εκτιμηθούν από την Κεντροαριστερά και την Αριστερά ή αν οι ψηφοφόροι της θα δουν μόνο την κομματική του ταυτότητα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά τονίζοντας ότι "πολλοί υποστηρικτές και ψηφοφόροι μας έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές". Αναλυτικά οι δηλώσεις του: "Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους Πελοποννήσιους, που μας στήριξαν και μας ψήφισαν σε αυτόν το δύσκολο αγώνα, τον οποίον δώσαμε για το καλό της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Γνωρίζω καλά πως πολλοί υποστηρικτές και ψηφοφόροι μας έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Μας ένωσε όμως και μας ενώνει το αυτοδιοικητικό πνεύμα και η αγάπη για τον τόπο μας. Ιδιαίτερα αυτούς τους πολίτες, θερμά τους ευχαριστώ. Ευχαριστώ, επίσης, όλα τα μέλη του συνδυασμού μου, και τα 77, σε όλους τους νομούς, για τον ωραίο και αποτελεσματικό αγώνα που έδωσαν με ανιδιοτέλεια και με πίστη για το καλύτερο αύριο. Ολοι τους υπήρξαν άξιοι συνεργάτες και θα είναι αύριο -και πάλι- οι άξιοι συνεργάτες για το καλό της Πελοποννήσου. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με περισσότερη ένταση, για να τελειώνουμε επιτέλους με την εννιάχρονη κακοδιοίκηση, τη ρουσφετολογία, την οικογενειοκρατία, την πελατειακή σχέση, την ιδιοτέλεια, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, τη διαπλοκή. Είναι αγώνας για την αυτοδιοίκηση και για την καταξίωση του ρόλου της. Είναι αγώνας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα από όλες τις Περιφέρειες και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον. Εκφράζω τη βεβαιότητα της τελικής νίκης την επόμενη Κυριακή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτήν την εβδομάδα με αξιοπρέπεια, με επιχειρήματα, για να έρθει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθει και θα είναι ένα άριστο και νικηφόρο αποτέλεσμα για την αυτοδιοίκηση, για τον τόπο μας, για το κοινό συμφέρον".

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ
Ο κ. Τατούλης δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα: "Είχα κάνει τη διαπίστωση ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και επιβεβαιώθηκα. Σήμερα μετά από αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση του πολιτικού συστήματος, οι πολίτες της Πελοποννήσου κρατήθηκαν όρθιοι. Η “Νέα Πελοπόννησος” ενώνει τους πολίτες και δίνει τη δύναμη και τη δυνατότητα να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα. Σήμερα λοιπόν η “Νέα Πελοπόννησος” νίκησε. Θα ολοκληρωθεί αυτή η νίκη την επόμενη Κυριακή, μέσα στις επόμενες εκλογές. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, το να ενώνουμε τους πολίτες και να κρατιούνται όρθιοι είναι και το μεγάλο μήνυμα που στέλνουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία. Καλώ όλους τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, γιατί αυτή η υπόθεση είναι μια υπόθεση που τους αφορά τους ίδιους προσωπικά. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη Κυριακή στις επαναληπτικές εκλογές η “Νέα Πελοπόννησος” θα κληθεί πάλι από τους πολίτες, προκειμένου να συνεχίσει αυτό που εδώ και καιρό έχει αρχίσει. Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια πολιτική μάχη συνεργασίες πουθενά κάτω από το τραπέζι. Εμείς παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει και στη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους πολίτες. Υπερασπιζόμαστε το πρόγραμμά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα στηρίξουν για άλλη μια φορά αυτή την προσπάθεια που η “Νέα Πελοπόννησος” με συνέπεια από το 2011 τηρεί. Ετσι όπως αναλύονται μέχρι αυτή την ώρα τα αποτελέσματα φαίνεται ότι θα υπάρξει μια απόλυτη ισοβαθμία στο θέμα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι το ότι απεγκλωβιζόμαστε από τους κλυδωνισμούς αυτής της σύγκρουσης και οι πολίτες πιο ελεύθεροι θα μπορέσουν να κάνουν τη δική τους επιλογή, πάντοτε σεβόμενοι τη βασική μας αρχή. Οτι είναι πολίτες ελευθερόφρονες, πολίτες υπερήφανοι, πολίτες που πιστεύουν και ενισχύουν μόνο τις δικές τους δυνάμεις".

Η “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”
Ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Γιάννης Μπουντρούκας δήλωσε: "Οπως κατ΄ επανάληψη τονίσαμε, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η “Πελοποννησιακή Συμμαχία” ήρθε για να μείνει και θα μείνει να υπηρετήσει με συνέπεια τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Σεβόμαστε την ετυμηγορία του πελοποννησιακού λαού και θα αγωνιστούμε από τη θέση που μας όρισε για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την ευημερία των πολιτών. Είμαστε μια νέα παράταξη που έπρεπε να δώσει τη μάχη μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Η πόλωση, τα επικοινωνιακά μέσα και τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοί μας δεν επέτρεψαν το αυτοδιοικητικό μας μήνυμα και το πρόγραμμά μας να φτάσει σε κάθε σπίτι. Από την άλλη μεριά ήταν συνειδητή επιλογή από την πλευρά μας να δημιουργήσουμε τον συνδυασμό μας με νέα πρόσωπα που για πρώτη φορά κατέβαιναν στον αυτοδιοικητικό στίβο και ιδιαίτερα με νέα παιδιά που μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον γιατί το αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι δεν ολοκληρώνεται σε μια εκλογική αναμέτρηση. Ο αγώνας της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” θα συνεχιστεί πιο έντονα και θα ριζώσει στις καρδιές των πολιτών. Ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν τον συνδυασμό μας, δεν θα τους διαψεύσουμε, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές, στις αξίες και στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις".

Η “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους πολίτες που ανεξάρτητα από ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσουμε στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, επιβραβεύοντας τη συνέπεια, τη σταθερότητα και την αγωνιστικότητά μας για τα προβλήματα της Πελοποννήσου και των πολιτών της όλα αυτά τα χρόνια. Δεσμευόμαστε: Να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα στον δημόσιο βίο. Να είμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η φωνή των κινημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών. Να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε μαζί με τους πολίτες και άλλες περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε μετεκλογικά, να δίνουμε τη μάχη για να αποτρέπουμε δυσμενείς εξελίξεις και να επιβάλουμε θετικές λύσεις για τα συμφέροντα των πολιτών ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού αλλά και όλους και όλες τους φίλους-ες της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” που δώσαμε με μεγάλη συντροφικότητα και αυταπάρνηση αυτή τη δύσκολη αλλά ωραία μάχη. Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” ήρθε για να μείνει και θα συνεχίσει να λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά για να είναι ο αγώνας της αποτελεσματικός για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων".  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα