Τροπολογία για τον ΦΠΑ του καφέ και άλλων ροφημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα τόνισε πως τις επόμενες ώρες θα κατατεθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα μειώνεται από 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε μία σειρά ροφημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του καφε, που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, για την πιθανότητα να μειωθεί ο ΦΠΑ του καφέ και στις καφετέριες ανέφερε πως «Μακάρι να είχαμε το δημοσιονομικό περιθώριο να μειώσουμε γενικότερα τον ΦΠΑ».
«Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και γι΄ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Όπως ανέφερε «στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα αυτός ο φόρος, πόση απόδοση θα έχει; Λέγαμε εμείς 800 εκατ. έλεγε η Κομισιόν 500 εκατ., έλεγε το ΔΝΤ 20 εκατ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε, είχαμε επιβολή. Τώρα όμως
μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους Θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε «χθες» και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».
Επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η ΝΔ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;».
Για τον ΕΝΦΙΑ τέλος ανέφερε: «Τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%, λέγοντας ότι υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αρνούμενος πάντως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.
Αίτημα για μείωση στον ΦΠΑ
Στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων με θεσμικούς φορείς για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη λειτουργία του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα, η Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) έγινε δεκτή από την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τη Δευτέρα 13 Μαίου. Οι δύο πλευρές είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θεσμικά και λειτουργικά θέματα του κλάδου, και για τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Καφέ βάσει εμπεριστατωμένων οικονομοτεχνικών μελετών.
Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Καφέ παρουσίασε την κεντρική και πάγια θέση της για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1/1/2017 προκαλώντας αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι η επιστροφή του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς η ισχύουσα διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομική όσο και από διοικητική άποψη. Η διόρθωση του πλαισίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Ένωση Καφέ, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη ενώ δεν εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
Η επιστροφή των προϊόντων καφέ στο χαμηλό συντελεστή 13% ΦΠΑ είναι επίσης πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ η οποία επισημαίνει ότι ο καφές είναι ένα είδος καθημερινής κατανάλωσης του οποίου η τιμή έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία 10 χρόνια από τη φορολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 της τιμής του ελληνικού καφέ είναι φόροι. Η ΕΕΚ εκτιμά ότι μια μείωση του ΦΠΑ θα είναι εμφανής στην τελική τιμή των προϊόντων καφέ στον καταναλωτή.
Στο παραπάνω πλαίσιο ενημερωτικών επαφών, η Ελληνική Ένωση Καφέ είχε επίσης συνάντηση με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ, όπου επίσης παρουσιάστηκαν τα θέματα του κλάδου και εμπεριστατωμένες προτάσεις για την ανάπτυξή του εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και για την στήριξη της σχετικής εξαγωγικής δραστηριότητας από τις ελληνικές επιχειρήσεις. dikaiologitika
Άνω των 40 ετών πάνω από το 70% των κτιρίων στην Ελλάδα: Η «ακτινογραφία»
τους και η σημασία της αντισεισμικής ενίσχυσης
-
Δέσμη φορολογικών κινήτρων στους πολίτες προκειμένου να προχωρήσει η
στατική ενίσχυση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της
χώρας, το οπ...
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα