Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός Ελλάδα: Η εκτόξευση με τα 1.259 νέα κρουσμάτα φέρνει νέα μέτρα


«Βράζουν» Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες - Πρώτο κρούσμα μέλους της κυβέρνησης - Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έσπασε το ψυχολογικό όριο των 1000 κρουσμάτων, γεγονός που επανέφερε εκτάκτως στην ενημέρωση τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς σήμερα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ της πανδημίας με 1259 νέες μολύνσεις, 102 διασωληνωμένους και δώδεκα θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επαναλαμβάνοντας ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, καθώς είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πιέζεται ιδιαίτερα το σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα επιβολή μέτρων, ωστόσο – όπως επισημαίνουν- το ζήτημα δεν είναι τα νέα μέτρα αλλά το κατά πόσο αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικά.
Καμπανάκι κινδύνου από Τσιόδρα
Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παλέψουμε με τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ – καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας- καθώς μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.
Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα». Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε.
Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες
Την δυσμενή μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίος Χαρδαλιάς. Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται από την προσεχή Πέμπτη στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά. Παράλληλα, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί. Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο». Αναφερόμενος στον αυριανό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: « «Πρέπει να αποφευχθούν στιγμές συγχρωτισμού και συνωστισμού. Να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο τις θυσίες των προγόνων μας».
Μαγιορκίνης: Προ των πυλών η εκθετική αύξηση
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως από τα 1.259 κρούσματα τα 295 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια έκανε μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη. «Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, και τόνισε πως η εκθετική αύξηση είναι προ των πυλών. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού έδωσε ένα εξόχως ανησυχητικό δεδομένο. «Η θερμοκρασίας επηρεάζει το 20% του Rt», είπε και συμπέρανε πως όσο πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους θα αυξάνονται τα κρούσματα. Συνεχίζοντας την τεκμηρίωση για το ρόλο των θερμοκρασιών και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η πτώση της θερμοκρασίας κάνει «την επιβίωση του ιού λίγο πιο μεγάλη. Επίσης κλεινόμαστε μέσα σε χώρους για τη διασκέδαση. Φαίνεται τα clusters στη Θεσσαλονίκη σχετίζονται με τη διασκέδαση».
Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ
Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορονοϊό βρίσκεται στο 58% συμπληρώνοντας:«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».
Στο τραπέζι νέα μέτρα σε εστίαση και κυκλοφορία
Η δυσμενής επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη λήψη νέων μέτρων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τον περιορισμό της διασποράς.
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» δήλωσε σχετικά ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τόνισε: «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα