Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Στα 2,80 η τιμή στο μαυρολίσιο


Στα 2,80 ευρώ είναι η τιμή του μαυρολίσιου ελαιολάδου, του πρώιμου προϊόντος που παράγεται αυτή την περίοδο σε περιοχές της Μεσσηνίας.
Η ποιότητα είναι πολύ καλή, όμως οι αποδόσεις είναι χαμηλές περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρόβλημα υπάρχει με τους εργάτες και η μεγάλη αγωνία και ανησυχία των παραγωγών είναι η τιμή που θα έχει φέτος η παραγωγή του μεσσηνιακού κορωνέικου ελαιολάδου και το αν η χρονιά θα είναι ίδια ή και χειρότερη από την περσινή που ήταν κακή και καταστροφική.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας” Γιώργος Κόκκινος μας ενημέρωσε ότι οι πρώτες πράξεις είναι στα 2,80 ευρώ και φαίνεται να ακολουθείται καθοδική πορεία. Παρατήρησε πως η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή, όμως η απόδοση στις μαυρολιές είναι πολύ άσχημη, ακόμα και στο 7%. Είναι όψιμη χρονιά και η μαυρολιά δεν δείχνει ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, αντίθετα με την κορωνέικη. Οσοι ξεκίνησαν νωρίς είχαν άσχημη απόδοση. Παραγωγός με 100 σακιά ελιές έβγαλε 400 κιλά λάδι. Στην πορεία διορθώθηκαν τα πράγματα αλλά δεν είναι ικανοποιητικά”.
Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή μας είπε ότι “η μαυρολιά είναι στο 60% της περσινής παραγωγής. Ο καύσωνας του Μαΐου μάλλον έκανε ζημιά που δεν φαινόταν. Παραγωγοί πάνε για 100 σακιά και παίρνουν 50 και 60”.
Ο πρόεδρος του “Νηλέα” επεσήμανε πως “είμαστε εξαρτημένοι από τη μονοκαλλιέργεια και τους Ιταλούς. Μόνο με σοβαρή αγροτική πολιτική, έστω και σε επίπεδο νομού μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα”. Κι έκανε λόγο για αναδιαρθρώσεις και άλλες καλλιέργειες, καθώς και για φράγματα και συμβουλευτική προς τους αγρότες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος μας είπε ότι οι πρώτες τιμές είναι 2,80 το μαυρολίσιο και 3 ευρώ το κορωνέικο. Επιβεβαίωσε ότι “οι αποδόσεις στις μαυρολιές είναι χάλια, πάει 6 με 7 κιλά λάδι το 60άρι σακί”.
Για την έλλειψη εργατικών χεριών ανέφερε πως “δεν υπάρχουν εργάτες, δεν έχουμε σακιά. Δουλεύουμε από το μεσημέρι και μετά” και σημείωσε: “Είναι σκούρα τα πράγματα, η χρονιά είναι χειρότερη από πέρυσι. Υπάρχει παραγωγή στον κάμπο του Κορυφασίου, αλλά θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή”.      Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα