Εκτός από τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, η οποία από το πορτοκαλί ανέβηκε στο κόκκινο, και Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών που επίσης ανέβηκαν επίπεδο και ήδη βρίσκονται στο πορτοκαλί, με επιβολή όλων των αντίστοιχων μέτρων, από σήμερα, αυξάνεται η επιτήρηση και ο συναγερμός, επίσης, για τις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων. Οι περιοχές αυτές από πράσινες περνούν στο κίτρινο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των Σποράδων οι πιο αυστηροί περιορισμοί αφορούν μόνο στη Σκιάθο. Η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού.
Σε δύο εβδομάδες από την έναρξη ισχύος του Χάρτη, που συμπληρώνονται σήμερα, οι αλλαγές είναι πολλές, κάτι που αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να “τουμπάρει” η επιδημιολογική κατάσταση μίας περιοχής και να ξεφύγει η διασπορά του κορωνοϊού. Από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, οι 24 άλλαξαν χρώμα, με τις έντεκα εξ αυτών να έχουν αυξήσει το ιικό τους φορτίο. Μάλιστα, ήδη οι Σέρρες που είναι από την Παρασκευή στο πορτοκαλί είναι μία “ανάσα” πριν από το τοπικό lockdown, καταγράφοντας σοβαρή έξαρση της επιδημίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απηύθυναν έκκληση προς τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι Σέρρες έρχονταν στην τρίτη θέση, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στους μεγαλύτερους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων. Το Σάββατο κατέγραψαν 54 νέα περιστατικά και την Κυριακή 49.
Η δημοτική αρχή Σερρών για την προστασία της δημόσιας Υγείας προχώρησε σε αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και σε άλλες δράσεις, όπως η παραγγελία υφασμάτινων μασκών για τα σχολεία και η προμήθεια πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων. Η ανησυχία για την περιοχή εντάθηκε μετά την πληροφορία ότι τουλάχιστον 13 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Την ίδια στιγμή, εκτός των Ιωαννίνων, Περιφερειακή Ενότητα η οποία μία πάει να περάσει στο κόκκινο, μία αντιστέκεται, σημαντική διασπορά φαίνεται πως υπάρχει και στη Λάρισα (69 κρούσματα το περασμένο διήμερο), ενώ στο μολυσματικό χάρτη ανεβαίνουν, επίσης, ο Εβρος (30 περιστατικά το Σαββατοκύριακο), καθώς και η Ροδόπη (44 κρούσματα το περασμένο διήμερο).
Υπάρχουν, ωστόσο, και 13 περιοχές που καλυτέρευσαν την επιδημιολογική τους εικόνα, με αποτέλεσμα να “κατεβαίνουν” από σήμερα επίπεδο. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς την Παρασκευή:
Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο κατεβαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, που ανήκει στην Αττική αλλά δεν έχει χωροταξική εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες. Από την αλλαγή προς το καλύτερο εξαιρείται η Σαλαμίνα, που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
Στο πράσινο επίπεδο από το κίτρινο κατεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
Δύο επίπεδα, στο πράσινο από το πορτοκαλί, κατεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας – Κύθνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα