Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων «γύρισαν την πλάτη» στην προτροπή της κυβέρνησης για προαιρετική μείωση των μισθωμάτων



Τελικά μάλλον οι ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν ασυγκίνητοι στην προτροπή-παράκληση της κυβέρνησης για προαιρετική μείωση των μισθωμάτων. Το μέτρο μπήκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου και προέβλεπε μείωση ενοικίου τουλάχιστον 30% (ώστε να επιδοτηθεί από το δημόσιο) και με ισχύ έως και τον Δεκέμβριο του 2020 και επέκτασή του ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Οι ιδιοκτήτες για την περίπτωση που προχωρούσαν σε εθελοντική μείωση ενοικίου θα είχαν έκπτωση φόρου 12% του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ, μετά τις 31 Ιουλίου 2020. Για παράδειγμα σε ενοίκιο 1.000 που θα γίνει προαιρετική μείωση 30% και ο ιδιοκτήτης θα χάσει 300 ευρώ μηνιαίως, θα δικαιούται αντίστοιχα έκπτωση φόρου 120 ευρώ τον μήνα, άρα η μηναία απώλειά του θα περιοριστεί στα 180 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι ιδιοκτήτες όχι μόνο αγνόησαν την προτροπή, με κάποιους (που δεν είναι λίγοι) να ζητούν αύξηση των ενοικίων. Ο μεσίτης Θέμης Μπάκας τόνισε στο bankingnews.gr: Μεγάλη αλυσίδα υποδημάτων με 21 καταστήματα έχει αρχίσει να κλείνει κάποια από αυτά, διότι δεν κατάφερε να μειώσει το ενοίκιο με κάποιους από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας είπε: «Η προαιρετική μείωση των μισθωμάτων δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα στα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς οι ιδιοκτήτες φέρονται απρόθυμοι να μειώσουν τα ενοίκια αφού έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν». Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εκτιμά ότι τα πρώτα λουκέτα θα… πέσουν στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που είναι η οδός Ερμού.
Η βασική αιτία είναι τα πολύ υψηλά μισθώματα τα οποία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα. Η ΠΟΜΙΔΑ αποδίδει την δύσκολη κατάσταση με τα ενοίκια σε δύο λόγους και με ευθύνη της κυβέρνησης: Πρώτον στην αποσπασματικότητα («μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, και χωρίς έως τώρα καμιά δήλωση ή ένδειξη του τι θα ισχύσει το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Και δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, παρότι έχει ήδη ανοίξει η εφαρμογή για τη δήλωση των μειώσεων του Οκτωβρίου.  newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα