Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 31/12, 2019: σοβαρή πνευμονία κάνει την εμφάνισή της στη Γουχάν της Κίνας – «Μην ανησυχείτε»- λέει ο ΠΟΥ- είναι χαμηλής μεταδοτικότητας»…


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2019, πριν από τέσσερα χρόνια δηλαδή, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώθηκε για πρώτη φορά για ξέσπασμα σοβαρής πνευμονίας- αγνώστου αιτιολογίας- στην πόλη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
Από τους 41 ανθρώπους, που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2020, οι 27 (ποσοστό 66%) είχαν επισκεφτεί την Αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών της Χουανάν.
Αυτά τα πρώτα κρούσματα, επιβεβαιώθηκε ότι είχαν μολυνθεί από έναν νέο κορονοϊό, που στη συνέχεια ονομάστηκε σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Κορονοϊός 2 (SARS-CoV-2), και έπασχαν από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε νόσος του κορονοϊού 2019 (COVID-19). Η Αγορά της Γουχάν, η Χουανάν προσδιορίστηκε ως η πιθανή πηγή των κρουσμάτων μετά τις πρώτες αναφορές, αλλά αργότερα αυτό το δεδομένο αμφισβητήθηκε.
Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας COVID-19, τα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά Χουανάν θεωρήθηκε ότι ήταν αυτά η αιτία. Έγιναν τεστ σε ζωντανά άγρια ζώα που πωλούνταν στην Αγορά και τα αποτελέσματά παρείχαν σαφείς ενδείξεις ότι η Χουανάν ήταν το πρώιμο επίκεντρο της πανδημίας COVID-19 και ο SARS-CoV-2 πιθανότατα προέκυψε από το εμπόριο ζωντανών άγριων ζώων στην Κίνα.
Αν και τα πρώτα κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε όλη τη Γουχάν, τα περισσότερα επικεντρώνονταν στο κέντρο της πόλης κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Γιανγκτσέ, με υψηλή πυκνότητα κρουσμάτων κοντά και γύρω από την αγορά της Χουανάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης της Κίνας, η αγορά της Χουανάν έκλεισε την 1η Ιανουαρίου του 2020 για υγιεινή και απολύμανση.
Την 1η Ιανουαρίου 2020, επίσης, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τις εθνικές Αρχές της Κίνας για την αξιολόγηση του κινδύνου.



Το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει...
Οι Κινέζοι ανέφεραν ότι όλοι οι ασθενείς ήταν απομονωμένοι και λάμβαναν θεραπεία σε ιατρικά ιδρύματα της Γουχάν· τα κλινικά συμπτώματα τους ήταν κυρίως πυρετός, με κάποιους ασθενείς να έχουν δυσκολία στην αναπνοή και σε πολλούς οι ακτινογραφίες θώρακα να δείχνουν βλάβες και στους δύο πνεύμονες.
Σύμφωνα με τις Αρχές, κάποιοι ασθενείς ήταν αντιπρόσωποι ή πωλητές στην αγορά θαλασσινών της Χουανάν. Και ο ΠΟΥ στην διαδικτυακή του διεύθυνση σημείωνε: «Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες από την κινεζική ομάδα έρευνας, δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία σημαντικής μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και καμία μόλυνση από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας». Ήταν η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για ολόκληρο τον κόσμο.
Και περάσανε από τότε τέσσερα χρόνια. Και η Γη σταμάτησε να γυρίζει. Τα κρούσματα κορονοϊού μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2023 ήταν 700.551.642 και οι νεκροί 6.961.398. Τουλάχιστον ακόμα είμαστε μακριά από τους 62 εκατ. νεκρούς, που υπολογίζονται ως απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα