Τι θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη «τρέξει» στοχευμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης, ώστε να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνική και πολιτική βάση της κεντροδεξιάς και το συμπέρασμα είναι ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, προκειμένου μια απλή δυσφορία να μην μετατραπεί σε πολιτικό γεγονός.
Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: Πρώτον, έναν πιθανό «απογαλακτισμό» του δεξιού τμήματος της ΝΔ από την κυβερνητική πολιτική, γιατί ίσως θεωρηθεί ότι «προδίδονται» τα ιερά και τα όσια στο πυρήνα των αξιών της Δεξιάς.
Και δεύτερον, μια εξίσου πιθανή ομαδοποίηση δεξιών βουλευτών που θα αρχίσουν, πλέον, με αφορμή το νομοθέτημα για τα ομόφυλα ζευγάρια, να συνομιλούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια «άτυπη» ομάδα μέσα στην -έως τώρα- απόλυτη πιστή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να προκύψει τίποτα από τα δυο. Γι αυτό έχει διαμηνύσει στους βουλευτές του ότι η ψήφος θα είναι «κατά συνείδηση». Αυτή η ελευθερία, ωστόσο, έχει όρια κι αυτό το γνωρίζουν και το Μέγαρο Μαξίμου και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για παράδειγμα, μια «απουσία» μονοψήφιου αριθμού βουλευτών από την επίμαχη ψηφοφορία, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο να υπερβεί τον σκόπελο, χωρίς προβλήματα. Αν όμως η αποχή από την ψηφοφορία ξεπεράσει τους 15 βουλευτές και σε αυτούς υπάρχει και ικανός αριθμός βουλευτών που είναι και υπουργοί, τότε το πρόβλημα δεν θα ξεπερνιέται με επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά θα απαιτείται και πολιτική αντιμετώπιση με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Αναζητεί τηνευνοϊκότερη συγκυρία
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φάση που βρισκόμαστε δεν θέλει να υποστεί άλλον ένα πονοκέφαλο με τον γάμο των ομοφύλων ή την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γι αυτό και έδωσε εντολή για ήπια διαχείριση της νέας παραφωνίας Σαμαρά, που θεωρείται ότι απλώς προσπαθεί να μην ξεχαστεί πολιτικά ή να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του γιου του στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν προσδιορίζει το πότε θα φέρει προς ψήφιση τα δυο επίμαχα νομοσχέδια, επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί «μέσα στην τετραετία». Αναζητεί, δηλαδή, την ευνοϊκότερη συγκυρία, αλλά και το χρόνο να προετοιμαστεί ώστε να μην υπάρξουν οι δυσμενείς συνέπειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. ΜΕ το θέμα ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείγμα του πόσο σοβαρό θεωρείται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του ιδίου στο πολιτικό στερέωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα